Andraž Teršek razkril svoje prave (rdeče) barve: Tudi zaradi tega ni primeren za ustavnega sodnika

Dr. Andraž Teršek v oddaji Studio City (Foto: posnetek zaslona)

Sodnik mora biti neodvisen, nepristranski, usposobljen, predan opravljanju sodniške funkcije, diskreten ter spoštljiv in obziren do sodelavcev in udeležencev v postopku, je zapisano v kodeksu sodniške etike. Andraž Teršek, kandidat za sodnika na Ustavnem sodišču, je razkril svoje prave barve. Glede na videno je očitno, da za sodnika ni primeren, saj je ustavnemu sodišču predlagal, naj nacistični pozdrav, simbole nacizma in fašizma ter njihovo javno ali zasebno rabo opredeli kot prepovedano ravnanje. Kaj pa komunizem? Očitno so zanj komunistični zločini dovoljeno in dopustno ravnanje.

Ustavni pravnik dr. Andraž Teršek je na ustavno sodišče kot pooblaščenec Marka Bidovca, predsednika upravnega odbora fundacije Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma, na ustavno sodišče vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti 297. člena kazenskega zakonika, ki govori o javnem spodbujanju sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, poroča Večer. Vendar, kot je razvidno, se Teršek, ki je bil kandidat za ustavnega sodnika, zavzema zgolj in samo za izrecno prepoved simbolov nacizma in fašizma, medtem ko so očitno po njegovem mnenju simboli komunizma, zaradi katerih je umrlo na milijone ljudi po celem svetu, več kot 600 množičnih morišč pa so za sabo pustili komunistični privrženci samo v Sloveniji, dopustno.

Tudi s tem je pokazal svoje prave barve, predvsem pa, da je vprašanje, ali bi mu lahko zaupali kot sodniku Ustavnega sodišča, za čigar funkcijo se je potegoval, da bi resnično sodil nepristransko. Ne le sodniški etični kodeks, tudi sam Zakon o sodniški službi v 2.a členu narekuje, da mora biti sodnik tudi osebnostno primeren za opravljanje sodniške funkcije in pri tem določa:Ni osebnostno primeren za opravljanje sodniške funkcije tisti, ki sodniške funkcije ne opravlja strokovno, pošteno in vestno ali ne varuje sodniškega ugleda, nepristranskosti in neodvisnosti sojenja oziroma za katerega je na podlagi dosedanjega dela, ravnanja in obnašanja utemeljeno sklepati, da ne bo tako ravnal.” Pri tem je pomembna ne le dejanska nepristranskost, ampak tudi videz nepristranskosti. Tudi Ustava RS v 125. členu pravi: “Sodniki so pri opravljanju sodniške funkcije neodvisni. Vezani so na ustavo in zakon.”

Vendar pa se ob takšnih predlogih, kot je Terškov, ki po eni strani obsoja zločine pod nacizmom in fašizmom (kar je tudi prav, saj se nobenih zločinov ne sme tolerirati), po drugi strani pa izpušča komunistične zločine (verjetno, ker so po volji določene politične opcije) upravičeno postavlja vprašanje, koliko je zaupati takšnemu morebitnemu sodniku, da bo resnično sodil nepristransko? Da ne bo torej ob določenem vprašanju na eni strani zaprl oči in pogledal v drugo stran?

Poleg tega pa se pojavlja vprašanje, ali je morda Teršek takšen predlog ustavnemu sodišču poslal, da bi ugajal Socialnim demokratom? Ob glasovanju v DZ je namreč vodja poslancev SD-ja Matjaž Han zagotavljal v medijih, da je Teršek prejel vseh njihovih 12 poslanskih glasov, o tem pa je pisal tudi spletni portal RTV SLO. Ob njegovem predlogu se je namreč z vzhičenjem odzval Milan Brglez, ki je zapisal: “Pravilno. Računam na modrost Ustavnega sodišča. In na vsaj eno ločeno mnenje.” 

Vir: twitter

Ena izmed uporabnic na Twitterju pa je na Brglezovo navdušenje odgovorila: “Z uporabo komunističnih simbolov kršijo dostojanstvo tisočih Slovencev, pa jih to ne gane. Obratno, uporabljajo jih z užitkom.” Vendar pa ob tem nikakor ne gre spregledati, da je Brglez konec koncev le politikant, tj. nenačelen, koristoljuben politik, medtem ko je Teršek kandidiral za Ustavnega sodnika. Tam pa koristoljubje in pihanje na dušo določenim opcijam ne smeta imeti prostora.

Barbara Majdič