Andrej Plausteiner bo pred Logarjevo komisijo razrešen dolžnosti varovanja tajnih podatkov o pranju denarja v NLB

Predsednik parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu dr. Anže Logar je prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da bodo zaslišali Andreja Plausteinerja, ki je bil v času največje afere pranja denarja v NLB direktor Urada za preprečevanje pranja denarja in je razrešen dolžnosti varovanja tajnosti podatkov.

V ponedeljek bo pred komisijo o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu pod vodstvom poslanca Anžeta Logarja zaslišan nekdanji direktor Urada za preprečevanje pranja denarja Andrej Plausteiner, ki je razvezan dolžnosti varovanja tajnih podatkov. Logar je napovedal, da bo pomembna dimenzija o ugotavljanju pranja denarja v aferi #iranNLBgate in zanj ne bo izgovorov v smislu varovanja tajnih podatkov.

Spomnimo, da je bilo prek NLB med leti 2008 in 2010, ko je bila na oblasti Pahorjeva vlada, nezakonito oprana milijarda dolarjev, denar pa je potoval na več tisoč bančnih računov, s katerim je bila financirana tudi teroristična dejavnost.

Plausteiner ni ugotovil prav nobene sporne aktivnosti
Urad za preprečevanja pranja denarja spada pod okrilje Ministrstva RS za finance, v času, ko je delovala navedena pralnica denarja v NLB v višini skorajda milijarde dolarjev, je bil finančni minister Franci Križanič, kot svetovalca pa sta se v kabinetu izmenjavala dva nekdanja udbovca, Drago Isajlović in Tomislav Malnarič, kar potrjuje sume, da je imelo glavno besedo pri pranju denarja prav udbovsko in partijsko omrežje. V tem obdobju v poročilu urada ni bilo zaznati prav nobenih spornih aktivnosti, razen v dveh zadevah, ko so ugotovili sum storitve kaznivega dejanja financiranja terorizma v višini 1.900 evrov, kar je smešno v primerjavi z oprano milijardo dolarjev. Pričanje Plausteinerja bo tako razkrilo številne zanimive podrobnosti, razen, če se ne bo – podobno kot njegovi predhodniki – skliceval na pozabljivost in izgubo spomina.

C. Š.