Anže Logar: Sodnica Deša Cener onemogoča delo preiskovalne komisije

Anže Logar (foto: STA).

Anže Logar je opozoril na nenavadno odločitev preiskovalne sodnice Deše Cener v zvezi z zasegom dokumentacije NLB, Factor banke in Abanke. Po Logarjevi oceni je sodnica Deša Cener de facto ustavila pridobivanje dokumentacije za delo preiskovalne komisije. “Do sedaj v fazi pridobivanja dokumentacije preiskovalnih komisij v celotni zgodovini takšnega primera še ni bilo,” je še dodal.

Anže Logar iz Slovenske demokratske stranke je po današnji delno zaprti seji preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu povedal, da je ljubljansko okrožno sodišče pri odločanju o zahtevi za zaseg dokumentacije Nove Ljubljanske banke (NLB), Abanke in Factor banke izrazilo mnenje, da je Zakon o parlamentarni preiskavi protiustaven, zato ga pošilja v presojo ustavnemu sodišču.

Cenerjeva: takšen zakon ne more biti v skladu s členom ustave
Po mnenju sodnice Deše Cener takšen zakon ne more biti v skladu s členom ustave, ki pravi, da je Slovenija pravna država. Sodišče je ocenilo, da je zakon premalo natančen in podnormiran ter da ne vliva zaupanja v pravo, je pojasnil Logar.

Logar se med drugim sprašuje tudi, ali se za dokumenti, ki bi jih morali zaseči, ne skriva ravno NLB, v kateri je kar precej slabih kreditov, ki so bili podeljeni v času do začetka odkrivanja bančne luknje.

Preiskovalna komisija nadaljuje s svojim delom
Po Logarjevih besedah je aprila ustanovljena preiskovalna komisija doslej od Banke Slovenije in poslovnih bank pridobila že več kot 40.000 dokumentov in s svojim delom nadaljuje. Opozoril pa je, da brez ustrezne strokovne pomoči ne bo šlo, zato so na današnji seji soglasno sklenili, da bodo v postopku sprejemanja državnega proračuna v DZ vložili dopolnilo, s katerim bi državnemu zboru namenili dodatnih 150.000 evrov sredstev.

“Potrebujemo poznavalce bančne zakonodaje, stečajne zakonodaje, računalniške forenzike, poznavalce kazenskega zakonika, kriminalistke in upravnega postopka,” je naštel Logar. Potrebovali bodo torej več poznavalcev teh področij, saj nabora teh znanj ni mogoče združiti v eni osebi.

N. K., STA

 • Kučko pod pručko

  Tardeči si držijo štango. Kradejo kot srake, sodstvo, ki je pod Murglarjevo komando, pa jih ščiti!!!

  • Vrhovnisodnik

   ITAQ.

 • karlina

  Itak, drugače ne more biti v tej skorumpirani, nemoralni, kradljivi državi.

  • dob

   Nemoralnost, korupcija in lopovščina ta država tolerira. Ne more pa tolerirati takšnega sovražnega govora, kot ga uporabljaš v zgornjem zapisu.

 • viktorh

  Logar, na oblasti je LDS, pardon, SMC….

  • Poštenje velja

   Se vidi in tudi obcuti, ker bo to zadnja vlada v sloveniji

 • Vrhovnisodnik

  Kos bo rade vole priskoču na pomoč, baje je sam on kvalificiran za to, pa še drag ni, kar je najva
  žnejše.

 • viktorh

  ..Prav, gospodje, pa berite sami sebe.
  Čao!

 • janez zorman

  Bo treba Dašo malo podrobneje pogledati; kje ima interese ?

 • noname

  NLB – VRHUNSKA BANKA, KJER SI, ČE SI PODJETNIK – PO MOŽNOSTI NA IĆ ALI PA PRJATU OD “TRSTA DO BEOGRADA” DOBIL MILIJONSKI KREDIT V 1 DNEVU!!!! NA LEPE OČI. TAKO SE JE HVALIL LJ PODJETNIK, KI JE KUPIL ŠE TRETJO JADRNICO S TEM KREDITOM! DOBIL PA JE ŠE
  ZAPOSLENO V NLB, DA JO JE PEDENAL!

 • ferdoperdec

  A ste pričakovali kej drugiga, ni govora! Nikoli ne bomo izvedeli nič o kraji stoletja, bojo že poštimali da bo tako! Ovce so pa tako blesave in bodo to konzumirale!

 • učko

  Logar, se boš moral pa malo bolj potruditi in bolj na dolgo in široko opisati, kaj ta sodnica vse počne, da onemogoča delo preiskovalne komisije! Pa ne zaradi drugega, pač pa zaradi resnice. Nisi ravno zgovoren, ker si len. In ravno zaradi takih lenuhov kot si ti, levakarska mafija lahko počne kar hoče.

  • Nata

   Veš kaj ! Mislim , da je dosti povedal . Poslušala – sem tisto sejo in ne vem kaj naj bi imela Logarjeva ” lenoba ” pri tem , da gospa ne dovolijo vpogleda v vse dokumente ?In kaj vse počne ta sodnica ? Nas samo zanima zakaj je onemogočila vpogled ?
   Levakarska mafija že dolgo počne kar hoče , zato premisli , kaj napišeš.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!