fbpx

Avstrija gradi ograjo na meji: “Posledice so lahko katastrofalne”

Dimitrij Ruper in Milan Orožen Adamič (foto: STA).

Na avstrijski strani mejnega prehoda Špilje so Avstrijci pričeli s postavljanjem pletene žičnate ograje, ki bo preprečila prehod migrantov iz Slovenije v Avstrijo preko zelene meje. Na mejo so že pripeljali prve kolute bodeče žice, s pomočjo katere bodo zgradili več kot dva in pol metra visoko ograjo.

Ograja bo dolga okoli štiri kilometre, zgrajena pa naj bi bila do božiča. Postavljanje ograje je načrtovano v več etapah, saj oblasti še niso dosegle dogovora z vsemi lastniki zemljišč, poroča STA. Ograja naj bi bila del novega sprejemnega centra, ki ga Avstrijci gradijo v Špiljah. Po poročanju avstrijske televizije ORF so se pripravljalna dela za postavitev ograje začela pred dobrim tednom dni. Po poročanju avstrijskega časnika Kleine Zeitung jo gradi 38 vojakov, prvi betonski stebri so že postavljeni.

Foto: epa

Foto: epa

Za postavitev ograje sta se dogovorili ljudska stranka in socialdemokrati, koalicijska partnerja na Dunaju. Cilj postavitve ograje je preprečiti migrantom prehajanje zelene meje.

Ali dejanja Avstrije pomenijo začetek mini schengna in kaj to pomeni za slovensko vlado, smo vprašali Milana Orožna Adamiča in Dimitrija Rupla.

 

Dimitrij Rupel, nekdanji zunanji minister
“To je seveda alarm, ki bi moral prebuditi slovensko vlado, da od EU zahteva pomoč pri obrambi zunanje schengenske meje, torej meje med Slovenijo in Hrvaško. Mi vsekakor moramo obvarovati to mejo. Zato ker je do sedaj nismo dovolj zavarovali, se druge države, kot so Avstrija, Nemčija in Nizozemska, organizirajo po svoje. To je zelo slabo. Slovenija sama ne bo zmogla prenesti tega bremena. Vtis imamo, da je schengen padel, zato ker Slovenija ne počne tistega, kar bi morala početi. Slovenija bi morala kontrolirati prihod migrantov. Ob prihodu migrantov bi na meji morali pregledovati potne liste, pogledati, če ima človek vizo, in vsakega posebej oceniti. Mi smo spuščali na tisoče in tisoče ljudi in smo krivi za to, da je šlo čez mejo 250 tisoč ljudi. To ni majhna krivda. To, kar se sedaj dogaja v Avstriji, je razlog za alarm.” 

“Jaz bi svetoval vladi, da zaostri to vprašanje in da nemudoma zaprosi za pomoč in sodelovanje vse evropske države, predvsem tiste, ki so v bližini.”

Milan Orožen Adamič, nekdanji veleposlanik v Zagrebu in geopolitični analitik
“Meni se ne zdi, da je to začetek mini schengna. Avstrijci se ukvarjajo s podobnim problemom kot mi – tako kot smo mi začeli postavljati ograjo na meji s Hrvaško, tako jo Avstrija sedaj na meji z nami. Problem je v tem, da gredo migranti kljub našim kontrolam dalje v Avstrijo. To je avstrijski interni problem.”

“Pri takih stvareh je vedno koristno, da se stvari dogovarja bilateralno. Jasno je, da je Cerar s svojo odsotnostjo politično neroden. Mislim, da bi moral takoj odreagirati in poklicati avstrijskega premierja ter se o tej ograji z njim dogovarjati. Izključno zaradi te zadeve odstop ni potreben, bi pa moral odstopiti zaradi marsičesa drugega. Posledice so lahko zelo velike, katastrofalne. To je stvar, ki si je absolutno ne želimo. Bili smo že zelo bilzu tega, ker naša vlada s Cerarjem na čelu toliko časa ni primerno ukrepala. Morali bi začeti reagirati tako, kot je Janez Janša predlagal pred dvema mesecema. Dejstvo, da se to ni naredilo, je bila velika napaka.”

Na meji s Hrvaško 110 kilometrov ograje
Na zunanjem ministrstvu pa so medtem za STA pojasnili, da Avstrija na svoji strani mejnega prehoda Špilje postavlja nov sprejemni center, katerega del bo tudi ograja za usmerjanje beguncev na vstopno točko. Dodajajo, da gre na območju mejnega prehoda Špilje za začasen poseg, ki je bil predhodno usklajen s Slovenijo in mu naša država ni nasprotovala.

Hkrati nadaljuje s postavljanjem ograje tudi Slovenija, in sicer na meji s Hrvaško. Kot so pojasnili na notranjemu ministrstvu, je bilo do danes postavljenih okoli 110 kilometrov ograje. Danes so ovire postavljali na območju policijskih uprav Maribor in Ljubljana. Postavljanje začasnih tehničnih ovir po navedbah ministrstva poteka glede na sprotno oceno migracijskih tokov.

A. D.