Šefic: Indici kažejo na grožnje terorističnih napadov

Foto: STA

Avstrijci že od sobote izvajajo jezikovni nadzor in doslednejšo registracijo migrantov. Do danes zjutraj so zavrnili že 413 migrantov, za katere tolmači sumijo, da ne prihajajo iz držav, za katere trdijo, da so njihovi državljani. Po besedah državnega sekretarja na MNZ Boštjana Šefica, so jih 200 že izročili nazaj avstrijskim varnostnim organom. “Indici kažejo tudi na grožnje terorističnih napadov, ki bi znali prizadeti večja mesta, še posebej je izpostavljen Dunaj,” je še dejal Šefic.

Avstrijski varnostni organi so na vstopno točko Karavanke/Rosenbash pripeljali več tolmačev, ki izvajajo jezikovno preverjanje migrantov in njihov izvor. S preverjanjem so začeli zavračati prve skupine tujcev. Razlog za zavrnitev je ugotovitev tolmačev, da migranti ne prihajajo iz držav, za katere trdijo, da so njihovi državljani.

Državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve RS Boštjan Šefic je na novinarski konferenci avstrijska ravnanja pojasnil z opozorili, ki so jih v zadnjih dneh prejeli avstrijski varnostni organi. “Indici namreč kažejo na grožnje terorističnih napadov, ki bi znali prizadeti večja mesta, še posebej je izpostavljen Dunaj.”

Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic (Foto: STA)

Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic (Foto: STA)

Zavrnjene migrante prejme Slovenija
Po navedbah slovenske policije vse zavrnjene tujce nameščajo v Center za tujce v Postojni. Po ponovni registraciji, pri kateri pogodbeno sodelujejo tudi prevajalci, so včeraj avstrijskim varnostnim organom uspešno predali 91 tujcev, ki so bili predhodno zavrnjeni, trenutno pa je na poti v Avstrijo še 100 tujcev, ki so bili v preteklih dneh zavrnjeni, so pojasnili na policiji.

Šefic: Slovenija je avstrijskim varnostnim organom naknadno že izročila 200 od 413 migrantov, ki jih je Avstrija sprva zavrnila.

Skrivajo poreklo
Po njihovih navedbah pri ponovni registraciji v Sloveniji tujci praviloma povedo pravo državljanstvo, ko pa jih pripeljejo pred avstrijske varnostne organe, svoje pravo poreklo ponovno skrivajo. Kot predvidevajo, to počnejo zaradi nadaljnjega zaprosila za mednarodno zaščito.

Center za tujce Postojna (Foto: STA)

Center za tujce Postojna (Foto: STA)

Kot so še pojasnili na policiji, se pri registraciji tujcev za ugotavljanje njihove identitete oziroma porekla poslužujejo dokazov, ki jih zberejo pri pregledu zbranih obvestilih ter s pomočjo tolmača, ki glede na obliko jezika lahko opredeli, iz katerega območja tujec prihaja, saj je npr. alžirska arabščina povsem drugačna od sirske.

Slovenija je po besedah Šefica že predlagala sestanek s hrvaško mejno policijo na temo poostrenega nadzora nad identiteto migrantov. Na njem bi od hrvaške strani zahtevali natančnejšo identifikacijo tujcev.

Gre za spoštovanje schengna
Spremembe v postopkih na meji so po navedbah policije povezane z napovedanimi zaostritvami mejne kontrole na evropski ravni. Kot so pojasnili, je Evropska komisija 16. decembra predlagala spremembe Zakonika o schengenskih mejah, kjer predlagajo spremembo člena, ki določa mejni nadzor. “Sprememba se nanaša na mejni nadzor oseb, ki uživajo pravico do prostega gibanja pri prehajanju zunanjih schengenskih meja.

Mejni nadzor ob izstopu in vstopu bi vseboval preverjanje državljanstva osebe in potovalnih dokumentov, vključno s preverjanjem v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolu in nacionalnih bazah podatkov policije, ter preverjanje, ali oseba ne predstavlja grožnje notranji varnosti, javnemu redu ali mednarodnim odnosom ter javnemu zdravju.

Slovenija proti sistematičnemu nadzoru
Poudarili so, da gre za predlog komisije, ki bo predmet razprave in usklajevanj na strokovnem in političnem nivoju Evropske unije. Slovenska policija ima po njihovih navedbah zadržek, saj to pomeni sistematičen nadzor vseh potnikov, ki prestopajo slovensko-hrvaško mejo. Tako bi morali torej sistematično nadzirati vse, ki v poletnih mesecih potujejo na poletni dopust na Hrvaško. “Nedvomno bi tak mejni nadzor imel velik vpliv tudi na povečane čakalne dobe.” Po Šeficevih besedah pa bi to pomenilo povečano obremenitev policije, spomnil pa je tudi na vzpostavitev evropske mejne straže, o kateri bo v prihodnjih dneh potekala intenzivna razprava.

Migrantski val še vedno ne pojenja
Šefic je postregel še s podatki o vstopu migrantov v Slovenijo, ki še vedno vztrajno prihajajo v državo. V Slovenijo dnevno prispe okoli 4000 migrantov, skupno pa je v državo od sredine oktobra do danes do 12. ure vstopilo kar 371.692 migrantov. Na južni meji je bilo medtem postavljeno že 153 kilometrov žičnate ograje.

M. P., STA