fbpx

Balkanski posli ljubljanskega župana: Pričel je z gradnjo kanalizacije preko vodovarstvenega območja kar brez gradbenega dovoljenja – bo minister Zajc kaj reagiral???

Zoran Janković in Simon Zajc (Foto: STA)

“Upravičeno je cela Slovenija v skrbeh za rižanski vodovod zaradi razlitja kerozina. Ampak, ravno včeraj je Zoran Janković ponovno začel z gradnjo kanalizacije čez ljubljansko vodno zajetje Kleče, ki daje vodo 300 tisoč ljudem,” je preko Twitterja opozoril poslanec SDS Anže Logar.

Ljubljanski župan Zoran Janković se požvižga na pozitivno zakonodajo. Mestna občina Ljubljana je namreč začela z gradnjo kanalizacije, ki bo potekala preko ljubljanskega vodnega zajetja Kleče kljub temu, da naj ne bi imeli potrebnih gradbenih dovoljenj in dejstvu, da je gradnja na takšnem območju po mnenju ministrstva za okolje in prostor neprimerna.

“Upravičeno je cela Slovenija v skrbeh za rižanski vodovod zaradi razlitja kerozina. Ampak, ravno včeraj je Zoran Janković ponovno začel z gradnjo kanalizacije čez ljubljansko vodno zajetje Kleče, ki daje vodo 300.000 ljudem,” je preko Twitterja opozoril poslanec SDS Anže Logar. Projekt izgradnje kanalizacijskega voda, ki bo tekel čez vodonosnik Kleče, pa ravno tako nima izdelane presoje vplivov na okolje. Poleg tega nima niti ustreznega gradbenega dovoljenja, je opozoril Logar.

Z deli naj bi izvajalci nadaljevali že v sredo, 26. junija, pred tem pa naj bi naredili še dovozne poti. Logar je pri tem opozoril na vrsto pomanjkljivosti in nepravilnosti, ki pestijo projekt ljubljanskega župana. Namreč, parcele niso geodetsko označene, številni lastniki pa ravno tako niso podpisali služnosti. To pomeni, da lastniki parcel niso privolili v rabo njihovih zemljišč za potrebe izgradnje kanalizacije.

Gradnja brez dovoljenj
“Polagale naj bi se t. i. kinete, ki jih je napovedal župan Ljubljane na marčevski seji Mestnega sveta MOL, čeprav za to nima gradbenega dovoljenja,” je pojasnil Logar.

(Vir: Facebook)

V zvezi s tem je Logar pristojnemu ministru za okolje in prostor Simon Zajcu iz SMC poslal tudi poslansko vprašanje v pisni obliki. Logarja je zanimalo, kaj namerava MOP storiti v zvezi s tem za zaščito javnega interesa in spoštovanje normativne podlage in ali je s strani MOL že prišla zahteva za novo gradbeno dovoljenje investitorja.

Ministrstvo ni ukrepalo
Logar se v zvezi s tem sprašuje: “Ali se bo gradnja na območju Kleč brez presoje vplivov na okolje ter ustreznega gradbenega dovoljenja nemoteno nadaljevala?” Ob tem se lahko zgolj vprašamo, kaj počne te dni minister za okolje in prostor Zajc.

Ivan Šokić