fbpx

Beda Slovenske vojske: Ko ima uradnik ministrstva plačo brigadirja

Foto: STA

Opremljenost slovenske vojske in policije je katastrofalna. Od 30 dobavljenih osemkolesnih oklepnikov Patria naj bi bili danes vozni in operativni le trije, vojski pa naj bi primanjkovalo tudi streliva. Vse to ob dejstvu, da je na 7200 vojakov na upravnem delu obrambnega ministrstva zaposlenih kar 1402 uslužbencev. Kdo je odgovoren za to bedo? Vsaj trije v tej državi: premier Miro Cerar, obrambna ministrica Andreja Katič in načelnik generalštaba Andrej Osterman.

Celotna slovenska vojska ima proračun v višini 267 milijonov evrov, ki je za 173 milijonov manjši od proračuna kliničnega centra v Ljubljani, je poročala komercialna televizija POP TV.

Zavezniki se nam že močno smejijo
Za posmeh med zavezniki je kriva tudi nesposobnost Generalštaba Slovenske vojske in njihova dovzetnost na vplive upokojenih generalov iz ozadja, ki še vedno vlečejo večino niti. To so po naših informacijah: Ladislav Lipič, Anton Donko in Vladimir Miloševič.

Predimenzioniran upravni del vojske
Ob tem je zanimivo, da denarja ne zmanjkuje na upravnem delu ministrstva za obrambo. Med drugim so obnavljali fasado in zimski vrt. Prav tako ima Slovenija na 7200 vojakov kar 1402 zaposlenih uslužbencev na upravnem delu ministrstva za obrambo, medtem ko imajo države Estonija, Litva, Latvija, Norveška in Danska skupno toliko uradništva kot Slovenija sama. Slika je še toliko hujša, ker v upravni del Slovenske vojske niso všteti inšpektorati, uprava za zaščito in reševanje, civilna zaščita in vojska.

Med temi 1402 zaposlenimi uradniki ministrstva je kar 130 sekretarjev, med katerimi so celo taki s plačo brigadirja. Povprečna plača sekretarjev je kar 3052 evrov bruto. Na žalost vseh je to zgolj ena in še zdaleč ne največja izmed vseh zablod obrambnega sistema, je še poročala komercialna televizija.

 

M. P.