Beseda influencer ima nov pomen: Tisti, ki prispeva k hitremu širjenju koronavirusa!

Marko Potrč (Foto: Facebook)

Ljudje, danes imamo precej več okuženih kot na vrhuncu prvega vala,” je na svojem Facebook profilu zapisala astrologinja Ema Kurent. “Zgrožena sem, koliko je med ljudmi nerazgledanosti in zatupljenosti, da ne govorim o sovražnosti, nespoštljivosti in drugi grdobiji,” je še zapisala in ob tem spomnila na to, da Marko Potrč že od 19. septembra ni nič objavil. “Je izgubil polet, motivacijo zagnanost,” se je zaskrbljeno spraševala Kurentova. Izraz influencer je v Sloveniji brez dvoma dobil povsem nov pomen. Nekoč so gripi rekli influenca, ker so verjeli, da bolezen povzročajo neugodni astrološki vplivi. Danes pa lahko influencer rečemo predvsem tistim, ki prispevajo k hitrejšemu širjenju virusa, saj se virus tudi po njihovi po Sloveniji širi izjemno hitro – v četrtek so namreč ugotovili rekordno število – kar 192 okuženih!

Ema Kurent, znana slovenska astrologinja, je na Facebooku razmišljala o tem, da je povsem vseeno, če je epidemija razglašena ali ne. “Gre za bolezen, ki prizadene živčevje, ne zgolj dihala, in ima dolgoročne posledice tudi za mnoge tiste, ki jo preživijo brez hujših zapletov, je zapisala Kurentova. Po Facebooku, je zapis nadaljevala, se šopirijo sebični, narcisoidni, domišljavi in neempatični troli, ki pozivajo k ignoriranju ukrepov, kar lahko privede do hitrejše rasti okužb in posledično tudi do ponovnih strožjih ukrepov ter omejitev gibanja. “Ravno ti, ki najbolj zanikajo bolezen, največ tvegajo oziroma najbolj prispevajo k temu, da jim bo kmalu spet z vso silo zalučana v obraz,” je poudarila astrologinja.

“Berem objave ljudi, ki sem jih še do včeraj spoštovala ali so mi bili vsaj simpatični, in se križam. Krinke res padajo,” je zapisala Kurentova v nadaljevanju svojega zapisa. O Marku Potrču se je pa še vprašala kako to, da se je nehal boriti za svoje privržence oziroma ovčke? “Kaj ga ne skrbi, da bodo ljudje, če bo nehal širiti resnico, začeli nositi te frdamane maske?” Nedvomno bo Potrč uslišal želje Eme Kurent in po hitrem postopku posnel še kakšen posnetek edukativne narave.

Image

Kot smo že nekajkrat pisali, v zadnjem času rastejo, kot gobe po dežju, razni influencerji oziroma vplivniki, ki se na družabnih omrežjih pojavljajo kot strokovnjaki za covid-19. Javnosti vsiljujejo svoje mnenje o tem, da je novi koronavirus prevara in, da nas oblasti želijo prepričati, da je precej bolj nevaren, kot je v resnici. Hkrati pa tudi spodbujajo k neupoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb in reklamirajo neuporabo maske kot dejanje poguma. Žal, kot smo že ugotovili, se neumnost po Sloveniji širi še hitreje kot virus.

Ljudje, danes imamo precej več okuženih kot na vrhuncu prvega vala. Aktivno okuženih (potrjeno) je 1426. Kdo se gre…

Gepostet von Ema Kurent am Donnerstag, 24. September 2020

Tako vedno bolj pogosto tudi prihaja do dogodkov, kot smo mu bili priča pred nekaj dnevi. Zdaj že 18-letnica si namreč na avtobusu ni želela nadeti maske in se je kljub opozorilu voznika toliko časa neolikano vedla, da je bilo treba na pomoč poklicati policijo. Kasneje je seveda zgodbo skušala obrniti sebi v prid, s pomočjo družabnih omrežij in Denisa Avdiča in je vsaj za en dan postala zvezda med “antimaskaši”. Na družabnih omrežjih se namreč druži s tovrstnimi aktivisti. Na problematiko porasta influencerjev pa vedno bolj opozarja tudi stroka, ki se boji, da bo zaradi njih vse več ljudi zavračalo ukrepe, to pa bo seveda tudi prispevalo k širjenju okužbe in k morebitnim novim ukrepom.

Najstnica, ki na avtobusu ni želela nositi zaščitne maske, je podpornica skrajnežev, ki nasprotujejo nošenju mask. (Foto: Facebook)

Sara Bertoncelj