fbpx

Bizaren ukrep Šarčeve vlade za “večjo varnost” pred migranti: Vlada na mejo pošilja dodatnih 35 (!) vojakov: Do kdaj se bo Šarec še delal norca iz Slovenk in Slovencev?!

Foto: sta

Vlada Marjana Šarca je povlekla prvo potezo ob zahtevah slovenskega naroda, da zavaruje južno mejo s Hrvaško, kjer se ljudje zaradi migrantskih vdorov, vandaliziranja in celo ugrabitev že dolgo ne počutijo več varne – na mejo bodo poslali 35 dodatnih pripadnikov Slovenske vojske. Z drugimi besedami, to pomeni približno 12 vojakov na izmeno, ki se bodo pridružili 66 že angažiranim vojakom, ki se nahajajo na različnih lokacijah. To pomeni, da bo slovensko mejo po novem na izmeno branilo približno 33 vojakov, ki bodo morali pokriti 670 kilometrov meje (380 kilometrov kopenske meje in 290 kilometrov rečne meje). Z drugimi besedami, Slovenijo bo branil en vojak na 20 kilometrov.

Slovenska tiskovna agencija poroča, da je Slovenska vojska na zaprosilo policije poslala okrepitve na južno mejo, ima pa tudi pripravljene enote, da lahko vsak trenutek okrepi prisotnost, s čimer se je v soboto ob robu slovesnosti ob obletnici konca druge svetovne vojne v Topolšici hvalil trenutni obrambni minister Karl Erjavec. Predsednik stranke DeSUS se bo sicer moral braniti tudi interpelacije, ki jo je proti njemu vložila Slovenska demokratska stranka zaradi zlorabe svojega položaja; v soboto je medijem zatrjeval, da je napovedana interpelacija neutemeljena in prazna ter da gre za politično dejanje. Več o interpelaciji zoper Erjavca preberite TUKAJ.

Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave, so za dodatne pripadnike SV zaprosili že pred primerom sredine ugrabitve v Beli krajini, saj da redno spremljajo gibanje in naraščajoče trende ilegalnih migracij in temu primerno prilagajajo svoje ukrepe. Ukrep naj torej ne bi bil neposredno povezan z ugrabitvijo. Kljub temu se je v Beli Krajini v soboto zgodil množični protest, na katerem so prisotni s podpisom peticije opozorili na težave ljudi, ki živijo ob meji, zaradi nezakonitih migracij. Vlado so med drugim pozvali, naj zaščiti mejo in zagotovi varnost ljudi ter njihovega premoženja. Zahtevali so tudi spremembo azilne zakonodaje.

12 super vojakov na izmeno dovolj za ureditev razmer?
Poteza vlade Marjana Šarca je kratko malo podcenjujoča do resnosti razmer, so prepričani v največji opozicijski stranki SDS, kjer so po ugrabitvi Mirka Moravca zahtevali tudi sklic seje Sveta za nacionalno varnost, a jih je premier zavrnil, da za kaj takšnega ni potrebe. “Celih 35!? In sedaj naj bi bila meja ustrezno zaščitena ? Očitno bo ta vlada storila vse, kar je možno, da meja ostane lahko prehodna,” je denimo na svojem Twitter profilu potezo vlade komentiral Božo Predalič. “Slovenska vojska za varovanje južne meje dodatno angažirala 35 pripadnikov. Rešen problem varovanja meje, 12 ‘super’ vojakov na izmeno bo pokrilo mejo,” pa je sarkastično pripomnil slovenski častnik in veteran vojne za Slovenijo Darko Njavro.

Tudi nekdanji šef PU Novo Mesto dr. Anton Olaj opozarja, da gre za pljunek v morje. “Vsaka kadrovska pomoč policiji je dobrodošla, ampak to žal ne bo rešilo problema ilegalnih migracij brez sprememb azilnih predpisov,” je opozoril. Oglasil se je tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da je za varnost slovenskih meja in prebivalstva ob meji tudi Viktor Orban naredil bistveno več kot Marjan Šarec, “saj z Madžarske ne dobivamo nobenih migrantov in ljudje ob tej meji živijo mirno”.

Naj ob tem spomnimo, da ima sicer Slovenska vojska v stalni sestavi 6.540 pripadnikov, od tega 2.509 vojakov in 3.010 častnikov in podčastnikov. Torej, več kot enega častnika na vojaka, kar dela tudi Slovensko vojsko pretirano zbirokratizirano. Predstavlja pa 35 dodatnih vojakov za južno mejo samo 1,4 odstotka naših vojaških kapacitet.

T. F.