fbpx

Bizarno: Milan Kučan najbolj zaslužen za osamosvojitev

Tiran Kučan želi uničiti zahodno demokracijo. (Foto: STA)

Časnik Delo je v anketi pred 25. obletnico osamosvojitve dognal, da je oseba, ki jo bralci najbolj povezujejo s slovensko osamosvojitvijo – Milan Kučan. Tako je prepričanih 25 odstotkov vprašanih, 20 odstotkov pa jih meni, da je z osamosvojitvijo najbolj povezan Jože Pučnik. Predsednik Demosove vlade, ki je osamosvojitev dejansko izpeljal, Lojze Peterle, je pristal šele na petem mestu. 

Bralci časnika Delo so Milanu Kučanu namenili največ glasov, kljub temu da je bila pred časom proti njemu vložena ovadba zaradi veleizdaje. Vlagatelji obtožnega predloga iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) namreč dokazujejo, da je bil Milan Kučan seznanjen z razoroževanjem slovenske teritorialne obrambe, ki bi lahko zavarovala plebiscitarno odločitev o osamosvojitvi.

Da bi bila mera polna, so uredniki Dela svoje bralce povprašali tudi o tem, ali je bilo življenje v nekdanji državi boljše, kot je sedaj v samostojni Sloveniji. Glede na strukturo njihovega bralstva je bila ugotovitev pričakovana. Nekaj več kot 50 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da je bilo pred 25 leti bolje. Bralstvo je do te “ugotovitve” prišlo, kljub temu da ji ne pritrjuje nobena ekonomska statistika – Jugoslavija je bila domala po vseh kriterijih propadel ekonomski eksperiment.

Ponosni na domovino
Rezultati ankete po drugi strani kažejo, da je približno 60 odstotkov ljudi ponosnih na domovino. Med njimi je največ podpornikov sztank SDS in SMC. Anketa ugotavlja, da so volivci slednje stranke tudi prepričani, da je življenje v Sloveniji boljše, kot je bilo v Jugoslaviji.

Ž. K., STA