fbpx

Bo DZ danes ‘ustoličil’ kršitelja človekovih pravic Damijana Florjančiča za predsednika vrhovnega sodišča?

Damijan Florjančič (foto: Youtube)

V Državnem zboru RS se bo danes nadaljevala seja, na kateri bodo odločali o imenovanju Damijana Florjančiča za predsednika Vrhovnega sodišča RS. Če bo Florjančič tudi izvoljen, bo to jamstvo, da se po Branku Masleši v slovenskem sodstvu ne bo veliko spremenilo. 

Poročali smo že, da so člani Mandatno-volilne komisije Državnemu zboru RS predlagali, naj na mesto predsednika Vrhovnega sodišča RS imenuje ‘zloglasnega’ sodnika Damijana Florjančiča. Na seji komisije je pred slabim tednom glasovalo za, torej za to, da se za predsednika vrhovnega sodišča predlaga Florjančiča, 11 članov, 5 pa jih je bilo proti.

Klemenčič ga podpira, ker naj bi šlo za “kariernega” sodnika
Minister za pravosodje Goran Klemenčič je povedal, da se je odločil za Florjančiča zato, ker naj bi šlo za kariernega sodnika. Florjančič je po Klemenčičevih ugotovitvah prehodil celotno pot od prvostopenjskega do vrhovnega sodišča, vmes pa je kot dodeljeni sodnik na ministrstvo za pravosodje opravljal tudi naloge, povezane z zakonodajnimi postopki, s področjem usposabljanja in tudi izobraževanja. Izpostavil je tudi, da je vodil Okrožno sodišče v Kopru. Florjančič je vrhovni sodnik od oktobra 2010, pred tem je bil v letih 2007 in 2008 kot višji sodnik dodeljen na ministrstvo za pravosodje, v obdobju 2008 do 2010 pa je bil direktor Centra za izobraževanje v pravosodju.

Od Centra za izobraževanje v pravosodju, kjer je bil Florjančič nekoč direktor, pa se še ni povsem ločil. Lani, na primer, je v portoroškem hotelu Bernardin, v času, ko je potekala druga izvedba dvodnevne kazenskopravne šole, predaval na temo Človekove pravice in kazensko pravo. Človek, ki je v zadevi Patria grobo kršil človekove pravice Janezu Janši, Ivanu Črnkoviču in Tonetu Krkoviču, je torej predaval prav na temo človekovih pravic. Ironija, ki je možna samo v Sloveniji! Ta center trenutno vodi višja sodnica Tadeja Jelovšek – ki je, kakšno naključje! – žena urednika sobotne priloge Dela Alija Žerdina

“Florjančič ni in nikoli ne bo sprejemljiv kandidat”
Dr. Vinko Gorenak pa je izpostavil, da Florjančič “za SDS ni in nikoli ne bo sprejemljiv kandidat”, saj je pri svojem delu “kršil človekove pravice”. Gorenak je izpostavil, da je ta sporni sodnik sodeloval v sodnem postopku v zadevi Patria, konkretno v tem primeru pa je “ustavno sodišče ugotovilo, da so sodniki sodili za nekaj, kar ni kaznivo dejanje. Vsi, ki so v tej verigi sodelovali, so zato kršili človekove pravice”. Poleg tega je opozoril, da je državni zbor v tej zadevi predsedniku SDS Janezu Janši nezakonito odvzel poslanski mandat.

Oseba, ki sodi kot kaznivo dejanje tisto dejanje, ki ni kaznivo, ne more biti predsednik vrhovnega sodišča
Gorenak je še povedal: “Kandidat, ki je sodeloval v sodnem procesu, ki je potekal za dejanje, ki ni kaznivo dejanje, ne more biti predsednik vrhovnega sodišča. Ustavno sodišče je reklo, da zadeva Patria in Janša, ko je prišla na prvostopenjsko sodišče, ni izpolnjevala znakov kaznivega dejanja in bi ga moralo sodišče že na prvi stopnji zavreči. Pa je šlo kljub temu do vrhovnega in ustavnega sodišča. Torej, vsi sodniki, ki so tu sodelovali, so sodili za dejanje, ki ni kaznivo dejanje. In takšna oseba ne more biti predsednik vrhovnega sodišča.” Klemenčič je sicer na Gorenakove navedbe odgovoril, da Florjančič ni kandidat levice. Gorenak pa je prepričan: “Za to, da je bil ta gospod za časa Šturma premeščen iz sodišča na ministrstvo, opravil neko nalogo in šel nazaj na sodišče, je nemogoče reči, da je desni kandidat.” Ob koncu se je Gorenak še vprašal, kako je lahko zdaj “ta kandidat primeren, tisti kandidat, ki se je na vrhovnem sodišču postavil kontra, se pravi je bil mnenja, da Janša ni storil kaznivega dejanja, to je kandidat Štravs, pa ni primeren?”

A farsa se nadaljuje že danes: ob 9. uri se bo v Državnem zboru RS nadaljevala seja, na kateri bodo odločali o imenovanju Damijana Florjančiča za predsednika Vrhovnega sodišča RS.

Marjanca Scheicher