fbpx

Kolarjeva trmasto vztraja: Ne bom odstopila

Foto: STA

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ne namerava odstopiti. Zdravniške organizacije so zahtevale njeno odstavitev in Cerarju zagrozile, da če je ne bo zamenjal, pričakujejo njegov odstop. Po besedah Konrada Kuštrina, predsednika zdravniškega sindikata Fides, se ministrica ne želi spopasti s težavami slovenskega zdravstva.

Ministrica je v današnji izjavi za javnost povedala, da ne namerava odstopiti. Po njenem mnenju je predmet spora med ministrstvom in organizacijami koalicijska pogodba, ki zagovarja javno zdravstvo, medtem ko naj bi zdravniške organizacije podpirale le spremembe, ki gredo v smer privatizacije, poroča STA.

Prepričana je, da je skrajni čas za temeljit razmislek o pooblastilih in aktivnostih zdravniške zbornice, predvsem v primerih: “Nekrep, otroška srčna kirurgija, problematika specializantskih delovnih mest in potrebnih strokovnih nadzorov.”

Če ne gre ministrica, naj gre pa Cerar
V zdravniških organizacijah so razočarani nad delnimi posegi v zdravstveno zakonodajo. Prepričani so, da Slovenija potrebuje celovito reformo, kritični pa so tudi do drugih potez ministrstva. Milojki Kolar Celarc izrekajo nezaupnico, od Mira Cerarja pa pričakujejo, da bo ministrico za zdravje zamenjal. Če tega ne bo storil, naj odstopi.

Zdravstveniki ministrici očitajo, da se ne želi spopasti s pravimi dilemami slovenskega zdravstva, kot je ureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, potreba po novih finančnih virih ali ureditev košarice pravic, ter da se ne želi soočiti s spremembo statusa javnih zdravstvenih zavodov, korupcijo in še čem.

Dovolj je rezanja trakov
Razmere v slovenskem zdravstvu so zaostrene in resne, je poudaril predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina. “Sodeč po izjavah in delnih ukrepih v zakonodaji je ministrstvo za zdravje odstopilo od reševanja ključnih dilem slovenskega zdravstva,” je kritičen Možina. Prepričan je, da namesto resne reforme že leto analiziramo slovensko zdravstvo, ki se medtem sooča s številnimi in vse težjimi problemi, ki jih ministrica ne želi videti. “Dovolj je rezanja trakov in zidalnih posegov v bolnišnice. Čas je za soočanje z resnimi težavami v njih,” opozarja Možina.

Kritični so do novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki po njihovem prepričanju kriminalizira zdravnike zasebnike, ter do zakona o zdravstvenih delavcih. Slednji je po njihovem prepričanju grob poseg tako v zdravniško avtonomijo kot v regulacijo nosilnega poklica v zdravstvu.

Bodo koncesionarji postopoma ugasnili?
Predsednica strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, pediatrinja koncesionarka Helena Mole je opozorila, da novela Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo pripravljajo na ministrstvu in naj bi jo sicer predstavili prihodnji teden, le delno ureja koncesije. Cilj zakona, kot je pripravljen zdaj, je po oceni Moletove pravzaprav ta, da bi koncesionarji postopno ugasnili.

Skupnost občin poziva Mramorja k odstopu
Kolar Celarčeva pa ni edina ministrica, ki jo pozivajo k odstopu. Skupnost občin Slovenije (SOS) zaradi kršitev zakona in dogovora glede višine povprečnin poziva k odstopu ministra za finance Dušana Mramorja. Kot so na današnji seji predsedstva SOS v Naklem znova ugotavljali župani, jim država nalaga vedno nove obveznosti, hkrati pa jim krči prihodke. Njihovih stališč ne upošteva, zato je stanje nevzdržno.

N. K., STA