fbpx

Bo naslednja sestava Ustavnega sodišče povsem spolitizirana in klientelistična? Cerar za ustavne sodnike favorizira kar svoje osebne prijatelje

Foto: iStock

Matej Accetto, Špelca Mežnar, Katja Šugman Stubbs in Andrej Auersperger Matić so Cerarjevi favoriti za ustavne sodnike, ki so med drugim tudi njegovi osebni prijatelji. Mežnarjevo je državni zbor že potrdil za ustavno sodnico, medtem ko drugi to še čakajo. Če Cerarju uspe načrt potrditve njegovih izbrancev, bo ustavno sodišče sestavljeno povsem klientelistično in spolitizirano.

Da ima Cerarjeva stranka SMC resne namene močno vplivati na sestavo Ustavnega sodišča, ki bi moral biti samostojen in neodvisen organ, ki izvršuje ustavnosodno presojo, prav tako pa je najvišji organ za varstvo temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter varuh ustavnosti in zakonitosti, je že pred letom dni napovedala poslanka SMC Jasna Murgel.

Kljub temu, da ustava izrecno določa, da je ustavno sodišče samostojen in neodvisen organ v razmerju do drugih vej oblasti, je Murglova, ki je mimogrede doktorica prava in zamrznjena sodnica, brezsramno izjavila, da bodo “menjali sodnike US.” Njeno namero sta takrat ostro obsodila nekdanja ustavna sodnika Lovro Šturm in Lojze Ude. Slednji je še posebej izpostavil, da izbira sodnikov po kriteriju politične pripadnosti ni higienična.

Na ustavno sodišče kar osebne in družinske prijatelje
Da bo vladajoči stranki uspel načrt popolne politizacije ustavnega sodišča, bo premier Cerar za prihodnja prosta mesta odhajajočih ustavnih sodnikov predlagal kar svoje osebne prijatelje. V primeru Špelce Mežnar mu je to že uspelo, saj jo je državni zbor že izvolil za ustavno sodnico. Med preostalimi so to Matej Accetto, ki je bil nekoč pri Cerarju na pravni fakulteti njegov asistent za pravoznanstvo, prav tako pa sta v dobrem osebnem prijateljskem odnosu. Viri blizu SMC celo pravijo, da naj bi Accetto aktivno sodeloval v predvolilni kampanji SMC. S tem se povsem podre mit o nepristranskih ter od politike neodvisnih kandidatih, za katerimi stoji vladajoča klika, še posebej pa se podrejo vsa Cerarjeva govoričenja o strokovnosti in neodvisnosti sodišč, ki jih tako rad ponavlja pred javnostjo.

Matej Accetto in Katja Šugman Stubbs (foto: STA)

Matej Accetto in Katja Šugman Stubbs (foto: STA)

Prav tako naj bi bila v prijateljskih osebnih odnosih s Cerarjem tudi kandidatka Katja Šugman Stubbs, vrhovni sodnik Mile Dolenc ter še en nekdanji asistent s pravne fakultete Andrej Auersperger Matić. Poleg tega naj bi se profesorica Šugman Stubbsova pojavljala celo kot avtorica prvostopenjske sodbe v aferi Patria, kar je tudi javno zanikala, sodnika Dolenca pa so pred leti ujeli, kako je izven delovnega časa predaval stečajnim upraviteljem, kar je v nasprotju z etičnimi in pravnimi standardi sodniške funkcije.

Gneča za ugledno in odgovorno funkcijo ustavnega sodnika je precejšnja, saj se je na razpis za štiri prosta mesta prijavilo kar 23 kandidatov. Marca prihodnje leto poteče mandat ustavnim sodnikom Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju in Janu Zobcu, aprila pa še Ernestu Petriču. 

Kako poteka volitev za ustavnega sodnika?
Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Kandidat se mora s predlogom strinjati in izpolnjevati pogoje. Kandidate predlaga predsednik republike izmed možnih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Sodnika ustavnega sodišča izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Ne smemo pa pozabiti, da za ustavnega sodnika kandidira tudi ddr. Klemen Jaklič, ki je svoje kompetence dokazal že v mnogih primerih. Bil je izbran tudi za najuglednejšega pravnika leta 2016. A kako se bo razpletla njegova kandidatura, ne vemo, po naših informacijah pa se strici, ki stojijo za Cerarjem, močno trudijo, da bi preprečili njegovo izvolitev.

M. P.