Bo Tanja Fajon v svoj dom sprejela migrante z Bližnjega vzhoda in Afrike? Solidarna bi bila na račun nas vseh, poteza je na njeni strani!

Will Tanja Fajon accept the challenge and move from words to action? (Photo: STA)

Od vsakega, ki si bodisi doma ali v EU domišlja, da lahko druge sili v sprejem ilegalnih migrantov, pričakujem da bo najprej sam v svojo veliko hišo ali vilo sprejel vsaj dva,” je zapisal predsednik vlade Janez Janša danes na Twitterju. In dodal, da to pričakuje tudi od “voditeljice” stranke SD Tanje Fajon, ki bi bila rada solidarna na naš račun in to ob hiši, ki se jo ceni na 15 tisoč evrov za kvadratni meter ter ob ukradeni vili.

Premier Janez Janša se je odzval na objavo Tanje Fajon, ki je vsebovala članek oz. medijsko sporočilo z naslovom “solidarnost bo ključna, a je obenem najtrši pogajalski oreh.” V omenjenem medijskem sporočilu lahko preberemo, kako je poslanka Tanja Fajon v Evropskem parlamentu poudarila, da je zadovoljna, da je Evropska komisija končno predstavila nove predloge migracijske in azilne reforme EU. “Naša neodgovornost vsak dan terja nova življenja. Predlogi Evropske komisije so zato korak v pravo smer, če bomo zmogli modrost, sodelovanje in pogum. Slovenija mora vsekakor biti del rešitve in ne problema. To je tudi moj poziv slovenski vladi,” je Fajonova zapisala na svoji spletni strani.

Veliko vprašanj še vedno ostaja odprtih, med drugim, kaj se bo zgodilo z ljudmi, ki ostanejo na mejah. Ne sme se nam ponoviti Moira. Zapiranje migrantov takoj, ko dosežejo zunanje meje EU, se ne sme dogajati,” je prav tako zapisala Fajonova in poudarila, da mora solidarnost postati pravilo in ne izjema. “Posameznik mora ohraniti pravico do azila.” Evropska komisija je namreč v sredo predstavila reformo migracijske in azilne politike, ki predvideva obvezno solidarnost držav pri soočanju z migracijami. Nov migracijski in azilni pakt, ki ga je predstavila komisija, naj bi odpravil zastoj pri nujni reformi sistema. V Bruslju sicer zatrjujejo, da spornih obveznih kvot za premeščanje iz leta 2015 ni več, vendar določena obveznost glede premeščanja še ostaja. Pakt namreč temelji na načelu prožne, a obvezne solidarnosti. Po vsej verjetnosti, je tudi iz tega razloga, danes premier na Twitterju kritiziral tiste, ki druge silijo v sprejem nezakonitih migrantov, in jih pozval, naj najprej v svojo hišo sprejmejo vsaj dva.

 

Že v sredo je tudi govorec zunanjega ministrstva Aleksander Geržina  izpostavil, da Slovenija zagovarja načelo prostovoljne solidarnosti, komisija pa na žalost vztraja pri konceptu obvezne solidarnosti. Slednja pa je že doslej razdvajala države članice.

Razvidno je, da smo bili darežljivi, zdaj azilno politiko zaostrujemo
Na Twitterju se je na predlog migracijskega in azilnega pakta odzval tudi notranji minister Aleš Hojs. Komentiral je navedbe avstrijskega časnika Krone, ki je objavil tudi statistiko, koliko pozitivnih azilnih odločb na milijon prebivalcev, je posamezna članica EU izdala v letu 2019. “Iz predstavljene grafike odobrenih azilov na milijon prebivalcev je razvidno, da smo bili v primerjavi s Hrvaško, Češko, Madžarsko, Poljsko, Slovaško (in tako naprej) bili zelo darežljivi,” je komentiral Hojs. In še dodal, da so rešitve, ki jih je predstavila EU daleč od želenega kompromisa, saj tako azilno kot tudi zakonodajo o tujcih zaostrujemo.

Noveli v zaključni fazi medresorskega usklajevanja
Iz statistik je razvidno, da je Slovenija izdala 50 na milijon prebivalcev, medtem ko so ostale zgoraj naštete države ugodile od 5 do 15 prošnjam za azil, na milijon prebivalcev. Kot so za STA  pojasnili na notranjem ministrstvu, sta sicer noveli zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti v zaključni fazi medresorskega usklajevanja. Sprejem v državnem zboru pa se predvideva do konca leta, so sporočili.

Sara Bertoncelj