Bo ustavno sodišče dovolilo obredno klanje živali, po tem ko so druge evropske države to začele prepovedovati?

Foto: iStock

Ustavno sodišče RS bo kmalu odločalo o pobudi Slovenske muslimanske skupnosti (SMS), da lahko žival zakoljejo brez omamljanja. Slovenski muslimani predlagajo razveljavitev 25. člena Zakona o zaščiti živali, ki za zakol nalaga, da je treba žival prej omamiti. V Švici so takšno krutost že prepovedali, o tem razmišljajo tudi v drugih državah članicah EU.

Za muslimane je klanje živali s predhodnim omamljanjem sporno, saj je po njihovem živali potrebno zaklati na način, ki jim ga predpisuje islam, torej na krut način z izkrvavitvijo. Ker slovenski spremenjeni zakon to prepoveduje, je SMS na ustavno sodišče naslovil pobudo za oceno ustavnosti zakona. Trdijo, da so jim kršene človekove pravice. Z zakonom naj bi muslimanom kršili 7. člen (enakopravnost in svoboda verskih skupnosti) in 41. člen (svoboda vesti) ustave, v povezavi z njimi pa še 1. člen (načelo demokratičnosti), 2. člen (načelo pravne države) in 14. člen (enakost pred zakonom).

Navedena zakonska odločba pomeni neposreden in protiustaven poseg v ustavne pravice in svoboščine,” je zapisal pravnik Andraž Teršek v zadnji, 38. številki Pravne prakse. Slednji je za SMS tudi napisal pobudo za oceno ustavnosti zakona. Zapisal je, da je muslimanska skupnost nacionalna organizacija, v kateri so slovenski državljani muslimanske veroizpovedi, ki jim ustava jamči prakticiranje in izpovedovanje vere. Slednje naj bi bilo način življenja, ki vključuje obredni zakol, Zakon o zaščiti živali pa “neposredno posega v ustavne pravice in svoboščine slovenskih muslimanov in pripadnikov SMS,” navaja Teršek.

Metoda halal pomeni, da živalim prerežejo vrat z enim rezom ob recitiranju verskih verzov. Vsa kri odteče iz živali, ker muslimanski zakon prepoveduje uživanje krvi. Živali umirajo v nepotrebnih bolečinah, ker muslimanski način ubijanja ne predvideva omamljanja živali, preden ji prerežejo vratno žilo.

Prepoved zakola brez omamljanja v Sloveniji že od leta 2013
Prepoved zakola brez omamljanja je z novelo Zakona o zaščiti živali državni zbor sprejel leta 2013. Do takrat je bil obredni zakol sicer mogoč, a je bilo zanj treba pridobiti dovoljenje. Zdaj dovoljenje ni več mogoče, stremi pa se k humanemu ravnanju z živalmi in preprečevanju njihovega trpljenja. V večini evropskih držav je tovrstno klanje sicer dovoljeno, vendar prihaja vse več pozivov o njegovi prepovedi. Veliko prizorov klanj klavci objavljajo kar na družbenih omrežjih, Evropa pa s to islamsko tradicijo ne deli ničesar.

Foto: Epa

Švica je islamsko obredno klanje živali “halal” že prepovedala
Državni svet v Švici pa se na takšno klanje in proizvodnjo odziva suvereno. Že poleti, 7. junija letos, je švicarski svet na parlamentarno pobudo glasoval o prepovedi prodajanja takšnih izdelkov. Halal mesa sicer niso omenili dobesedno, a so navedli, da bodo prepovedali uvoz proizvodov mesa, ki je bilo pridobljeno na krut in nehuman način, poroča časnik Tages-Anzeiger. Državni svet o morebitnih posledicah neupoštevanja prepovedi sicer še ni razpravljal, muslimani pa se pritožujejo, da s tem omejujejo njihovo versko svobodo. Prepoved namreč vpliva na 320 tisoč muslimanov in 18 tisoč Judov, ki živijo v Švici.

A. L.

 • PLavi-mil

  Ker so nastavljeni levosučni “ustavni pravniki”, kateri sovražijo RKC , bodo za inat to dovolili, pa če še tako škodo naredijo nam domoljubom, vsi kateri bodo glasovali za to gnusno spremembo, jim vazelin ne bo zadostoval, da bi zlezli musličem v RIT.

  • Janko Gedlička

   Pa si vsi ustavni sodiniki ne zaslužijo takšnega odnosa, ddr. Klemen Jaklič prav gotovo ne. Če bi že drugi podlegli, bi on napisal ločeno mnenje, da bi si ga Porić zapomnil.

 • Meho

  Ne koljejo samo živali brez omamljanja.

 • Anton

  Kaj pa je to kaj takega! Saj v Sloveniji se odobrava in poveličuje klanje ljudi! Zakaj bi se kdo obremenjeval s živalmi?

  • Janko Gedlička

   Ljudje, so eno, živali pa drugo. Ali so že postavili kakšen monumentalni spomenik mesarju in ga ob njem množično častili? Drugače je s klavci ljudi.

   • Anton

    Ja seveda se klavce časti. Prvi med njimi je tito, sledijo mu maček kardelj ribičič….. Slovenski komunisti še niso obsodili komunizma torej častijo klanje lastnega naroda. Normalno je torej da bodo dopustili klanje živali na tak način.

    • Janko Gedlička

     V glavnem se strinjam. Ampak – ne bom ravno trdil, vendar mislim, da so do živali mehkejši.

 • FORT WORTH

  Najenostavneje je podreti mosejo ALI jo preurediti v krscansko cerkev.
  Tako bi HITRO uredili vprasanje in postopke za pridobivanje zivalskega mesa za prehrano ljudi.
  Muslimani pa, KER MORAJO njihove obrede opravljati svobodno in versko tako, kot je zapisano v koranu naj to opravljajo tam, kjer imajo svoja svetisca.

 • Karmen

  Tudi moje pravice so kršene in sicer pri zakolu žrebeta. Ko smo jih lahko zaklali še doma, žrebe ni vedel, da gre v zakol. Sedaj, ko jih moramo zaklati v klavnici, pa so živali pod stresom, sploh pa klavnice pri nas niso opremljene za klanje konj. In kam naj se jaz pritožim?

  • RATATA

   Delaj po stari navadi, saj je to zgodovinska kulturna dediščina.

 • RATATA

  Pri men doma se tako obnašajo, kot jim zapovem jaz. Še nobenem ni prišlo na misel, da bi moje predpise želel prilagajati sebi v prid, ker vsak ve, da mu s kundakom zobeupizdozbijem!!

 • Kaj pa porečejo na to člani društev za zaščito živali ?

 • Božobožo

  Kaj pa prašič na kmetiji, ki ga tudi ne omamijo.

 • ljubinica

  Zakaj se s tem sploh ukvarjamo.
  V Slovenijo so prisli prostovoljno.
  Ce so v Sloveniji, se morajo ravnati po slovenskih zakonih in obicajih. Ce jim ne pase, naj odidejo ….

 • Olga

  Če ne bi država naredila nič, bo treba vzeti stvari v svoje roke in takšne mučitelje živali nabutati, da si bodo zapomnili, kje je Evropa!

 • Janko Gedlička

  Pa ne, da bi naj bil njihov bog počaščen s trpljenjem živali, ali pač?

 • črnaovca

  Kar pomnim smo doma prašiča vrgli na tla in mesar ga je zaklal in to se dogaja po večini še danes torej kršimo zakon. Kaj je narobe če je zaklana omamljena žival mi pa tudi ni jasno. Musliči tudi niso nikogar omamili ko so jim rezali glave oćitno želijo isto za živino da bodo bolj uživali ob brizganju krvi

 • Grenze

  Slovenci nismo muslimani in tudi ne bomo ker smo kristjani in tako bo ker drugače ne bomo več Slovenci mi živimo v Evropi ne pa v muslimanskih državah in tako bo tudi v prihodnje ker pa so muslimani prišli v Evropo se bodo morali obnašati po EVROPSKIH ZAKONIH IN OBIČAJIH ALI PA NAJ GREDO OD KODER SO PRIŠLI SAJ OD NJIH NI SKORAJ NOBENE KORISTI IŠČEJO LE PRAVICE POZABIJO PA NA DOLŽNOSTI sicer pa še WCeja ne znajo uporabljati

  • Valter BraniSlav

   FUCK ISLAM

 • Franjo Trojner

  Obredni se naj spokajo domu!

 • Franc Šink

  Mohamedanci sami sebi kopljejo grob.Vsaj kar se evrope tiče.
  kolje se z nožem.
  Vsaj svinje.
  Tu bi se lahko kaj naučil tudi komunizem.

 • Mojca pokraculja

  A zdej pa še Andraž Teršek, a ni že jankovič vse pokasiral ?!

 • xtc

  Tako pobudo je že v začetku treba zavreči,kajti zakonodaja je jasna in nihče ni nad njo tudi verska skupnostne ,saj smo sekularna država,zakon pa je jasen in v ničemur ne posega v ustavne in človekove pravice ali mu omejuje versko svobodo in zakon mu nikakor ne ogroža zdravja,kot tudi ne znižuje kvalitete življenja.

 • Valter BraniSlav

  Vrni se Tito in nazeni muslimansko drhal.
  FUCK ISLAM!

  • Franci Steiner

   ZAKAJ NAJ SE VRNE TITO, KI JE TEJ “MUSLIMANSKI DRHALI” PODELIL POSEBEN STATUS ENE IZMED JUGOSLOVANSKIH NACIJ, KAR JE SVETOVNI UNIKUM IN VREDEN KLAVCA TITA- IMAJO PA STIČNO TOČKO – VSI SO RADI KLALI

   • Valter BraniSlav

    Zato da take kot ti pošlje na Goli otok

 • Razocarana

  Mučenje živali ni in nikoli ni bila človekova pravica. Le sadist in idiot lahko izjavi da mu je zaradi prepovedi mučenja živali kršena človekova pravica. Verska svoboda in enakopravnost ne daje nikomur pravice do mučenja živali, pravico do kršenja zakonov države ali poseganje v svodobe in človekove pravice drugih. In pri tem poskušajo uporabiti še svobodo vesti, načelo demokratičnosti, načelo pravne države in enakosti pred zakonom. Sramota.

 • samotoje

  Prav nobene povezave ne vidim med človekovo vero in klanjem živali oz. prehranjevanjem nasploh. Če muslimani ne morejo verovati brez srednjeveških prehranjevalnih navad, potem seveda ne morejo živeti v pretežno krščanskem okolju. Preprosto.

 • KAPIBARA

  Zahodna demokracija, je
  poguba za Evropejce: – Leta 1999 je na sinodi v Vatikanu, med razpravljanjem
  o odnosih muslimani in kristjani, eminentni muslimanski učenjak hladnokrvno
  dejal:

  “S pomočjo vaše demokracije bomo vdrli k vam,s pomočjo naše vere
  bomo zavladali nad vami. ”

  – To je povedal udeleženec sinode monsignor Guiseppe Bernardini.

  – Vir: knjiga Bes in Ponos – Oriana Falacci str. 98-99

 • Meho

  ….. Zakon o zaščiti živali pa “neposredno posega v ustavne pravice in svoboščine slovenskih muslimanov in pripadnikov SMS,” navaja Teršek.

  In Teršek bi ukinil Zakon o zaščiti živali in uvedel Zakon o zaščiti muslimanov. Bravo, Teršek. Jebeš živali.
  .

 • stajerc5

  Verjetno bodo v tem zakonu dodali se dovoljen sex z zivalmi. Cisto spodaj, na minimajckeno napisano!
  Rdeci pasjejebci ze iscejo na internetu pasje farme…

  • xtc

   Saj so jo imeli kar v garaži sredi ljubljane.

 • xtc

  No kaj bo naslednji korak za ustavno presojo?
  Ali lahko tepejo babe in pobijajo nevernike-če jim bodo prepovedali,se jim krati verska svoboda in človekove pravice no nato pa bodo zahtevali še ustavno presojo ,glede uporabe šarije,ker je neuporaba kratenje verske svobode in človekovih pravic.
  Švicarji so lahko vzor ostalim prepoved uvoza in pridobivanje mesa na tak sporen način in konec,pa naj gre za tega ali onega.
  Če pa smo natančnejši omamljanje nima nobenega vpliva na to ,da bi bilo meso oporečno ali kako drugače neprimerno,kajti res je ,da živali pod stresom kri hitreje oteče zaradi hitrega delovanja srca,kar je bilo v času ko še nismo poznali modernih tehnik,res v korist okužbe zaradi ostale krvi,danes pa to ne igra nobene vloge več in gre začisto po domače povedano preser***** ,ki nima nobene logične podlage v stroki kot kje drugje,da bi bilo meso oporečno ali slabše kvalitete.Tudi osebno mislim ,da je švicarski zakon primeren za posvojitev tudi vSloveniji.

 • sodnikisozločinci

  Glede na to, da ustavno sodiše ni motilo obredno klanje nasprotnikov komunizma na več kot 600 partizanskih moriščih po Sloveniji, bo njihova odločitev lahka. Ali pa tudi ne, kajti tako Hitler kot Tito sta imela rada živali.

 • Franci Steiner

  PO KRVI HLEPEČE MUZELMANSKE SVINJE!!
  NEVZET PORIĆ JE PA EKEL: ZAPOMNILI SI VAS BOMO

 • Franci Steiner

  NAJ SE SPRIJAZNIJO S SLOVENSKO KULTURO IN OKOLJEM ALI GREDO TJA, KJER SO ZAŽELENI.
  VEČINSKO MNENJE V SLOVENIJI TAKŠNIM NI NAKLONJENO.
  PA SE, DRAGI PORIĆ KONČNO PRIČNIMO RESNO POGOVARJATI O TEM. BREZ JANKOVIĆA IN NJEMU PODOBNIH

 • Franc Šink

  Vsak vaški mesar ki da kaj nase prvo prašiča ustreli(omami) šele potem ga zakolje.

 • Mirko

  Torej vse islamskih pravilih. Posilstvo se tam kaznuje z usmrtitvijo, kraja z rezanjem roke, torej vse te stvari vnesti v evropski pravni red, pa bo vse po njihovo. Koliko jih bojo potem usmrtili po dogodkih na Finskem, Švedski, V Koelnu, Parizu, ali pa bo veljalo samo to, kar oni zahtevajo. Mogoče, si jih je treba zapomniti.

 • Dragana P

  Ne se sprenevedat tudi pri nas se marsikje koljejo prašiči brez omamljanja.

 • cosmosjasnovidec

  Kaj to pomeni ali bodo dovolili obredno klanje po načelu muslimanske smrdljive golazni?
  Kje so sedaj društva za zaščito živali?
  Tako obredno klanje naj dovolijo na sami muslimanski nesnagi ter ga uvedejo v zakon.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!