fbpx

Bodo morali banksterja Mateja Narata prisilno privesti pred preiskovalno komisijo o bančni luknji?

Bankster Matej Narat je pravnomočno obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni, ker je kot član uprave NLB zlorabil položaj pri podelitvi kredita vodji kabineta nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja Simoni Dimic in njenemu očetu, dolgo časa je bil prvi mož družbe Sava. (Foto: STA)

“Še ga čaka. Pošta, namreč. Matej Narat, nekdanji član uprave NLB, še vedno ni prevzel pošte za ponedeljkovo zaslišanje pred PK. Edini …,” je prek Twitterja sporočil predsednik preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu Anže Logar. Matej Narat je bil član dveh uprav NLB v času, ko je največja slovenska banka pridelala največ slabih kreditov. 

Ni še minilo mesec dni, ko bi se morala nekdanji predsednik uprave LHB Frankfurt Boris Zakrajšek in nekdanji direktor NLB Interfinanz Gorazd Jančar, gre za vodilna obeh hčerinskih družb Nove ljubljanske banke, zglasiti pred preiskovalno komisijo in pričati o svojih domnevno spornih poslih, vendar sta se zaslišanju izognila. Potem ko jima je Logar zagrozil s prisilno privedbo, sta na ponedeljkovo zaslišanje le prišla in pričala pred preiskovalno komisijo.

Tokrat se dvigu pošte izogiba Matej Narat, slovenski bankster, ki je kar sedem let sedel v upravi največje državne banke NLB. In sicer med leti 2002 in 2009, v tem času pa je bil predsednik ali namestnik kreditnega odbora. Narat je bil kasneje povezan tudi z Gorenjsko banko in Istrabenzom, nato pa je postal član kranjske Save d. d., od februarja 2016 pa je bil imenovan v upravo Istrabenza, a je še pred nastopom funkcije odstopil. Več slabih kreditov od Narata je podpisal le Marko Jazbec, ki ga Cerarjeva vlada prav tako s pridom kadruje na pomembne funkcije.

Obtožena trojica iz NLB: Vičič, Veselinović in Narat (Foto: STA).

Bankster Narat se je zaradi svoje vloge v NLB poleg Draška Veselinovića in Mirana Vičiča znašel tudi v kazenskem postopku zaradi sporne in neupravičene podelitve kredita Pahorjevi nekdanji generalni sekretarki Simoni Dimic. Tožilec, ki je bančnike obtožil zlorabe položaja, je za Mateja Narata predlagal leto in dva meseca pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, vendar sodišče za obsodbo očitno ni videlo dovolj dokazov, zato je vse tri obtožence oprostilo.

C. Š.