Bodo tisti, ki so proti Kanglerju zlorabili sistem, odgovarjali?

Foto: STA

“V oči bode dejstvo, da so vsi projekti, ki so bili v Mariboru dolgo načrtovani in izpeljani v prvem županskem mandatu Kanglerja, večinoma bili deležni kriminalizacije. Bodo tisti, ki so proti Kanglerju zlorabili sistem, odgovarjali?,” so se spraševale priče na včerajšnjem zaslišanju preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler. Nekdanji svetovalec Franca Kanglerja Emanuel Čerček je situacijo glede Kanglerja opisal z aktualnim dogajanjem: “Kangler je bil v nekem trenutku pacient “nič” s koronavirusom, vsi, ki smo mu bili blizu, pa smo bili poslani v karanteno za nekaj časa. V mojem primeru je to trajalo 7 let.” Po mnenju Čerčka so pristopi in trajanje postopkov kazali na to, da ni šlo za običajne postopke, ampak so ti bili s strani različnih organov zastavljeni širše.

Članice in člani preiskovalne komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler so v sredo zaslišali nove priče, in sicer nekdanjega mariborskega podžupana Andreja Verliča, nekdanjega Kanglerjevega svetovalca Emanuela Čerčka in Jano Dolenc, ki je kot priča v letu 2011 sodelovala pri hišni preiskavi, ki jo je policija opravila pri Francu Kanglerju.

Kot prvi je pred preiskovalno komisijo stopil Andrej Verlič, ki ga je mariborsko tožilstvo obremenilo v zvezi z oddajo posla za gradbena dela v mariborskem zdravstvenem domu, mariborsko sodišče pa ga je kasneje oprostilo vseh očitkov glede domnevne korupcije v tem primeru.

Kriminalizacija ljudi okoli Kanglerja
Verlič je pojasnil, da je bilo v obdobju 2006-2010, ko je opravljal funkcijo podžupana v Mariboru, narejenih veliko investicij. Po že končani funkciji, 4. maja 2011, pa so kriminalisti tudi pri njem opravili hišno preiskavo. “Tistega dne je v Maribor prišlo več kot 100 kriminalistov, zaslišali so okoli 40 osumljencev. Na ta dan sem prvič doživel resen stres in zaskrbljenost,” je povedal in nadaljeval, da je bil tistega dne v tujini, zato je ob 6. uri zjutraj kriminalistom odprla vrata njegova soproga. Policija ga je seznanila s sumom petih kaznivih dejanj, ki jih ni bilo težko ovreči, takrat je tudi začutil olajšanje. Dodaja, da je hišna preiskava potekala korektno, kasneje pa je bil deležen kazenskega postopka, ki še vedno teče, čeprav je od takrat minilo že 9 let. “Šlo je za ovadbo brez dokazov, brez obremenilnih prič, pred šestimi meseci sem bil na mariborskem sodišču prve stopnje oproščen krivde,” pravi Verlič, a dodaja, da je sodišče druge stopnje razveljavilo sprejet prvostopenjski sklep. Kar po njegovem bode v oči, je dejstvo, da so vsi projekti, ki so bili v Mariboru dolgo načrtovani in izpeljani v prvem županskem mandatu Kanglerja, večinoma bili deležni kriminalizacije, prva tako je prepričan, da je šlo za zlorabe sistema, a je po njegovem mnenju ravno Franc Kangler dokaz, da je pravosodni sistem vendarle funkcioniral, sicer bi Kangler danes najverjetneje po krivem sedel v zaporu. Sprašuje se, ali bodo tisti, ki so dokazano zlorabili sistem proti posamezniku, za to odgovarjali. Čeprav verjame v pravosodni sistem in poštenost odgovornih, pa je prepričan, da obstajajo tudi posamezniki, ki so se spustili v zlorabo sistema.

Komisija Kangler

Andrej Verlič (Foto: DZ)

Predsedniku komisije Žanu Mahniču je pojasnil, da so očitki zoper Kanglerja “iz trte zviti”, saj so se Kanglerja lotili z 22 ovadbami in niti do sedaj še ni doživela pravnomočne obsodbe. “Nekdo se je očitno odločil, da bo tako obračunal z njim,” je prepričan Verlič. Poudarja, da je Kanglerju s takšnimi očitki povzročena velika osebna škoda. “Jaz vem, kaj preživljam že 9 let, pa imam eno kazensko ovadbo, predstavljajte si Franca Kanglerja z 22 ovadbami!” je povedal Verlič in dodal, da sta z nekdanjim mariborskim županom vedno dobro sodelovala, slednji pa ga nikoli ni nagovarjal k nemoralnim ali nezakonitim dejanjem. “19 ovadb proti njemu je že padlo, nimam razloga, da bi dvomil v njegovo poštenost,” je povedal. Izpostavil je tudi, da mu Katarina Kresal nikoli ni rekla, da se bodo v Mariboru odvijale hišne preiskave, temveč je le dejala, da je LDS pripravljen narediti veliko za svojega župana v Mariboru. “Vse kar smo vedeli, je bilo to, da nam najverjetneje prisluškujejo. Vsem, ki smo bili povezani s Kanglerjem,” je še dodal Verlič.

Pacient nič s koronavirusom
Nekdanji svetovalec Franca Kanglerja Emanuel Čerček je situacijo glede Kanglerja opisal z aktualnim dogajanjem: “Kangler je bil v nekem trenutku pacient “nič” s koronavirusom, vsi, ki smo mu bili blizu, pa smo bili poslani v karanteno za nekaj časa. V mojem primeru je to trajalo 7 let.” Po mnenju Čerčka so pristopi in trajanje postopkov kazali na to, da ni šlo za običajne postopke, ampak so ti bili s strani različnih organov zastavljeni širše. Pojasnil je, da je bil pisno obveščen le o enem kazenskem postopku zoper njega, in sicer v primeru gradnje Trga Leona Štuklja v Mariboru. Tudi Čerček je poudaril, da ga Kangler nikoli ni napeljeval h kaznivim dejanjem. “Bil je zelo korekten župan, ki je želel storiti čim več za Maribor,” je dejal Čerček. Vsi projekti v Mariboru so po njegovih besedah bili vodeni korektno in transparentno. “Po Kanglerjevi zgodbi se je Maribor razdelil na dva dela, postal je sovražen,” je še ocenil Čerček, ki je tudi mnenja, da so za gonjo proti Kanglerju krivi tisti, ki njegovega dela niso več želeli videti v prihodnje. Pri tem je dejal, da “govorimo o ljudeh na lokalni ravni”.

Jana Dolenc, ki je bila ena od prič v hišni preiskavi Franca Kanglerja, se sprašuje, zakaj se je znašla pred preiskovalno komisijo, saj s Policijo službeno sodeluje že 24 let. “Bila sem na dopustu, ko me je Policija prosila, če sem lahko prisotna ob Kanglerjevi hišni preiskavi. Nisem bila obremenjena z gospodom Kanglerjem, nikoli nisem bila zaposlena na občini. Sodelovala sem izključno službeno, postopke je vodila Policija,” je pojasnila Dolenčeva, ki je kritična do Kanglerjevih obtožb, da naj bi bila policijski agent. Predsednik komisije Žan Mahnič je spomnil na besede Franca Kanglerja, da je Dolenčevo predlagal za svojo pričo na sodišču, a sodnica tega ni upoštevala. Dolenčeva je pojasnila, da nikoli ni dobila vabila, niti na domač niti na začasni naslov prebivališča, “naj pa sodišče pove, zakaj me niso povabili“.

Jana Dolenc (Foto: STA)

Preiskovalna komisija bo svoje delo nadaljevala že jutri, ko sta predvideni zaslišanji še dveh dodatnih prič, in sicer nekdanjega predsednika KPK mag. Gorana Klemenčiča in njegovega namestnika Darka Stareta. Prenos zaslišanja lahko spremljate na 2. programu Nova24TV od 12. ure dalje.

 

Hana Murn

 • bubamara

  Sodstvo je imperij, ki se lahko razbije samo od znotraj. Do takrat Kangler ne bo dobil zadoščenja.

  • Ivan Ivanovič

   Če je sodstvo nedotakljivo za zunanje posege, potem smo obsojeni na udbosodstvo do konca časov. Sami ne bodo spremenili nič.

   • Joc 52

    Bo, se bo….le pocasi

  • lokec

   Misliš implozija?

 • Peter

  Tudi tisti, ki so že leta 1947 – 1949 zlorabili sistem na Dachauskih procesih (še zdaj) niso odgovarjali.
  Ergo, no?

  • Joc 52

   Ja, ti tozilci na zmontiranih procesih so izbrali za njih tiste case ugodno opcijo a magari posthumno jih je treba obsoditi, eden od njih je bil tozilec damjan…na ukaz, po direktivi
   PS: in vsi njihovi nasledniki se morajo sprijazniti, da so izbrali napacno opcijo (obsodba EU) in sedaj morajo cutiti posledice (od kje kurckotu taka pokojnina???)

 • Ivan Ivanovič

  Problem je, ker ne gre samo za sodstvo. Gre za sistem, mafijski sistem, ki v celoto povezuje akterje na mnogih področjih: v organih pregona, sodstvu, javni upravi, pri zakonodajalcu, v medijih, v (univerzitetni) stroki, pri nevladnikih, sindikatih, v politiki… Pomislimo samo na odprto pismo sedmdesetih akademikov, s katerim so napadli Janševo vlado, še preden jo sploh imamo, seveda z namenom, da je nikoli ne bi bilo. Pamflet, ki vnaša razdor v slovenski narod in ruši demokratične principe, so neštetokrat povzeli udbomafijski mediji na način, kot da gre za edino zveličavno resnico. Mnogi ta izključujoči “avantgardni” pristop sprejmejo, v prepričanju, da imajo akademski oportunisti in sejalci sovraštva absolutni prav.

 • Šeól Had

  BODITE POZORNI: “Bodo tisti, ki so proti Kanglerju zlorabili sistem, odgovarjali?”

  To je Janševa grožnja sodstvu…on se bo maščeval !!! Ni še postal premier pa že grozi !?!?… Ne glede na to, ali smo volili njega ali ne, bo on odločal o naši prihodnosti???… Ne bomo molčali! Poslance SMC in DeSUS bomo jutri opozorili, da se lahko v ponedeljek odločijo tudi drugače in preprečijo, da sovraštvo naslednji dve leti vlada Sloveniji. Vsi na ulico! Vsi pred SMC! Vsi pred DeSUS!…ZAUSTAVIMO JANŠIZEM !!!

  • Peter

   Hehe, jebal vas je in še vas bo jebal, Janez, no.

   • Šeól Had

    Nehaj me zalezovat…kapish?

    • Peter

     Kaj naj ti rečem, jebal vas je in še vas bo jebal, no.

     • Šeól Had

      Vidiš, tu si se zajebal…to gre takole: Smo vas in še vas bomo!!!… Kako misliš bo Janša vladal…ko pa ima dve levičarske stranke v koaliciji ????…He he…res je…SMO VAS IN ŠE VAS BOMO !!!

     • lokec

      Kaj:
      SMO VAS IN ŠE VAS BOMO???

     • Peter

      Tudi prav.
      Vas je in še vas bo…jebal…Janez.
      Maš probleme, tumpek, no?

     • zaslosds

      Sami sebe nekam,hi,hi,…..

    • zaslosds

     Aj si iz đamije prilezel?

  • lokec

   Nič ne bo od vašega protesta koristi. Janša vam bo dal tite pit ,da boste še bolj zeleni kot sedaj . HE HE HE HI HI HI HO HO HO HE HE HE HI HI HI HO HO HO!

  • Ivan Ivanovič

   Vzpostavljanje pravne države je zate sovraštvo? Kriminalce je v belih ovratnikih, ki kradejo javna sredstva, je treba poslati na dob in na Ig. To je edina rešitev za to zahojeno udbomafijsko državo. Sicer bomo postali evropska Venezuela – Slovenzuela.

  • Janez

   Videti je,da bi če v kali zatrli pravico in poštenje.Nujna bo revolucija proti tej rdeči gamadi.

  • zaslosds

   Do jutri se boš verjetno streznil,a kaj ko trezen tudi nisi posebno pameten.Jutri boš pa mešal meglo v najlepšem opankovivivičevem mestu.

 • Šeól Had

  Glejte, to je tako: Janša nikoli več ne more vladati v Sloveniji čeprav je ali šele bo mandatar!!!…Zakaj?…Zato ker desnica sama po sebi ne bo nikoli več imela večine v parlamentu in bo prisiljena iti v koalicijo z levico če hoče vladat. Leva opcija pa lahko samo vkup spravi koalicijo, brez desnice. A sedaj razumete ko pravim…”Smo vas in še vas bomo” !!!… Temu mojemu zapisu ne more nihče oporekat ker je resničen. Ad acta!!!

  • Peter

   Janez vas je jebal in še vas bo, jebal, no.

 • Metod Kvargl

  FRANCA, OŽMEKNI KURBE, KI SO TE JEBALE NA SUHO…!!!

 • Šeól Had

  Čujte, Pivčeva verjame v korektno in enakovredno sodelovanje strank nove koalicije!?!?

  A res ga. Pivec, Vi to verjamete? Ste zelo simpatična ženska, a žal naivna. Janez Janša ima patološke izpade ki jih ne more kontrolirati. On ne bo do vas NIKOLI korekten. Ad acta !!!

  • Peter

   Kakorkoli, vas je in še vas bo, no.

 • Peter

  Tumpek, mate kaj snega tam u halozah?

 • alojz

  Saj poznate. Diskreditacija, nato likvidacija. Nič novega že 75 let.

 • RATATA

  Ne se Ježoviti!

 • Hribouc

  Če se hudiča ne da izgnati, ga je treba zmleti , vakumsko zapakirati in vrniti v Pekel
  z DHL expressom!