Borci in Cerar s pritožbo predsedniku EP: V Sloveniji ni bilo komunističnih pobojev

Miro Cerar (Foto: STA)

Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz je zavrnil pobudo poslanca Milana Zvera, da bi v prostorih parlamenta postavili obeležje žrtvam komunizma po drugi svetovni vojni. Schulz je to storil zato, ker so s Slovenije prišle številne pritožbe. Najbolj glasna sta bila Zveza združenj borcev NOB in premier Miro Cerar. 

Spomnimo. Milan Zver je v mesecu marcu predsedniku evropskega parlamenta Martinu Schulzu in predsedniku Evropske ljudske stranke Manfredu Webru poslal pismo, v katerem je opomnil, da je v Sloveniji več kot 600 množičnih morišč, in podal predlog za postavitev obeležja, ki bi opominjalo na več kot 200 tisoč žrtev komunističnega genocida med in po drugi svetovni vojni v Sloveniji.

Weber, ki je predsednik ELS, je Zvera pri tem nemudoma podprl. “Predsednik Schulz me ni podprl, ker je dobil preveč nasprotovanj iz Slovenije. Pisali so mu borci, nekateri slovenski poslanci iz levice in seveda tudi predsednik vlade Miro Cerar,” je pojasnil za Novo24TV.

Cerar nasprotuje obeležju, Schulz osebno pa ne
Kot pravi Zver, gre tukaj za simbolni pomen, kjer bi evropske institucije izrazile nek pieteten odnos do tega zgodovinskega dejstva, z namenom, da se to nikoli več ne bi ponovilo. “Zanimivo, predsednik Schulz je v svojem pismu poudarjal, da mojemu predlogu nasprotuje predsednik vlade Miro Cerar, sam osebno pa ne,” je povedal Zver. Njegov predlog je tako zavrnil zgolj zato, ker v Sloveniji ne najdemo konsenza, da bi lahko postavili takšen spomenik ali obeležje žrtvam komunizma.

Naši evropski poslanci leve politične opcije imajo zaradi predloga velike težave
Praktično je s tem dejal, češ, ‘dajte se vi najprej dogovoriti v Sloveniji, nato pa se bomo pogovarjali naprej,’” je prepričan Zver. V zaključku mu je zaželel, da se še naprej trudi “za dosego konsenza, političnega konsenza okrog tega spomenika”.

Na nek način je torej njegov predlog podprl, vendar želi, da se slovenska politika o tem poenoti. “O tem predlogu sem se pogovarjal tudi z našimi evropskimi poslanci leve politične opcije in vsi so mi dejali, da imajo zaradi tega predloga doma velike težave,” je še razkril poslanec evropskega parlamenta.

Milan Zver. Foto: STA

Milan Zver. Foto: STA

Baltske države postavile ploščo in se poklonile žrtvam totalitarnega režima
Ob tem je Zver poudaril, da je idejo dobil ob vsakoletni komemoraciji, ki jo imajo v evropskem parlamentu baltske države v spomin na eksodus vseh treh narodov v Sibirijo leta 1941. V letu 2006 je bila namreč v Strasbourgu postavljena spominska plošča, s katero so počastili spomin na masovne žrtve totalitarnega režima. “Ob tem sem pomislil, da bi bilo dobro, če bi tudi Slovenci dobili obeležje v spomin tisočih pobitih po drugi svetovni vojni na Slovenskem. Tu je šlo za izvensodne poboje in zdelo se mi je primerno, da bi se tudi v Evropi tem žrtvam poklonili na primeren način,” je pojasnil Zver.

Cerar: Vlada je na področju povojnih žrtev storila veliko
Kot smo že poročali, se je Miro Cerar Zvera lotil že marca. Obtožil ga je zavajanja, češ da je slovenska vlada na področju povojnih žrtev naredila veliko. Na Zverovo pobudo se je takrat odzval tudi predsednik Zveze združenj borcev NOB Tit Turnšek, ki mu je poslal pismo, v katerem ga je podučil, da med in po vojni ni bilo sistematičnega pobijanja s strani komunistične oblasti, ampak naj bi šlo za dejanja jugoslovanskih vojaških formacij, in sicer v kontekstu maščevanja za vse, kar so “kvizlinške” enote povzročile hudega med vojno.

Nina Knapič

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 • Kučko pod pručko

  Cmero laže kot pes teče, ampak tako grdo se pa še ni zlagal. Ali živi nekje za Luno, da še ni slišal o množičnih komunističnih pobojih v Sloveniji???

  • Rožle

   cccc….Sramota…res velika sramota…

  • Ne moreš mu zamerit, ker on ni zgodovinar.
   Postavi mu kakšno vprašanje iz ustavnega prava pa ti ga bo, kot bi izstrelil povedal, samo ne se potem za glavo držat. :)

 • Rožle

  Zdele bi ene par sočnih kletvic nametal ….na tegale….
  …pa se bom vzdržal…..

  • Janko Gedlička

   Ubogi, kako se matraš!

 • Rožle

  Če bo še naprej takele klatu bo mel kmal tolk kratke noge kt Kučko…

 • garfi

  zlovenija in yugobutale

 • Nata

  Ja, Baltske države so to lahko naredile , ker so si enotni v pojmovanju zgodovine .
  Pri nas pa bi naše levake preveč koštalo priznati karkoli !!

 • if

  Cerar je oseba brez sramu, človečnosti!
  Njegov moto “etika in morala” je na psu, ki je od njega pobegnil še preden so od njega pobegnile njegove žen(sk)e.

  Obstaja verjetnost, da bo Cerarja zapustila tudi njegova senca!

  • piko8

   Obstaja verjetnost, da bo Cerarja zapustila tudi njegova senca!
   Si imev v mislih OSLOVSKO senco cmeravega mirka!!

  • Janko Gedlička

   Ne vem če o etiki in morali ne trobijo z najštevilnejšimi fanfarami tisti, ki ju nimajo.

 • pajot

  3,14zdek samovšečni,nevzgojeni,prededipalni. Pa kdo je volil tega maminega sinčka? nekaj strašnega smo morali zagrešiti Slovenci v prejšnjem življenju,da nas takole Bog kaznuje.

 • indijanka

  Pojoča travica ne bo potrebna, kajne. Pa odpuščanje tudi ne.

 • von Rhein

  Pri vsem tem me zanima koga je Turnšek prosil,da mu sestavi vsebinsko in smiselno napisano pismo.

  • Vera

   Kaj pa Turnšek ve o povojnih pobojih, če še ni bil na svetu ? Raje naj bo tiho , ker ni samo ene resnice , kot si on zamišlja !

   • Lokomotivführer

    Da obrnem dokaz: tudi sam še nisem bil takrat na svetu, pa smo vseeno otroci našli dobrih deset let po vojni človeško lobanjo, ob reki, malo vstran od mesta povojnih pobojev (gre za nekaj deset neevidentiranih žrtev… )

    • Vera

     Turnšek razlaga drugače, kot je v resnici bilo . ( ne priznava , da so bile žrtve nedolžne ) , zato se nisva midva prav razumela , ker sem komentar bolj na hitro napisala . Še nekaj bom dodala , da je pred leti ena ženica vsem v vasi povedala , da so na njivi našli človeške kosti , vedela je tudi kje so žrtve metali dol in kdo ( na steni tistega gradu je še danes vidna kri ) . Ni minilo pol leta pa je tista ženička skrivnostno umrla .

 • svatne

  V naravi homo sapiens je, da se z lastno revščino in nesrečo ne postavlja. Razkazovanje svoje sramote je pa shizofreno. Zločini, ki so se dogajali pri nas med in po koncu Druge vojne so v prvi vrsti sramota tistih, ki so slovenske dežele nezakonito in na silo, po lastni volji porinili v okolje, pred katerega “navadami” so naši predniki dolga stoletja bili boje na življenje in smrt. Cerkveni veljaki in drugi samozvani “narodovi voditelji” so 31. 10, 1918 uresničeno Zedinjeno Slovenijo (razglasitev zveze slovenskih dežel) zavrgli, dobesedno vrgli za plot, in nas poslali v sedemdesetletno obdobje uničevanja nacionalne biti in ljudi sploh. Za povrh so pa “osvobajači” po “zmagi” leta 1945 uprizorili še množično morijo ostalih bežečih na našem teritoriju.
  S takimi rečmi se normalen človek ne hvali in jih ne razglaša urbi et orbi.
  Velespoštovani gospod evropski poslanec naj si raje prizadeva, da se sredi glavnega mesta RS, na Ljubljanskem Gradu postavi OSARIJ – spomenik žrtvam, spomenik neznanemu junaku.

 • resnicaboli

  G. Zver povabite g.Schulza in nekaj EU poslancev v Slovenijo in naj si ogledajo Hudo jamo in druga komunistična morišča da vidijo kaj to Cerar naredil.

  • slosin

   Za vodiča Schulzu pa Milana aus Murgle, pa Turnšek naj bo zraven…

 • Vrhovni sodnik

  V Sloveniji in bivši Jugi ni bilo po trditvah cmerkota in NOB pobojev, narod je naredil kolektivni samomor, 1.100.000 jih je prostovoljno šlo raje v smrt, kot bi živeli v socialističnem raju, rdečkarji so zdaj pravljičarji postali.

  • totex39

   Točno tako,sami so se ustrelili in padli v jame.

   • tomven

    Tako je. Tisti, ki se ni dobro zadel, se je počil še enkrat, tako kot Danilo Slivnik. Bebavi turnšek, še bolj bebavi cmerar!

  • Vrhovni sodnik

   Baje so se še sami zagrebli.

   • Rožle

    Da nismo mel v soc..Yugi tudi kakšen Bermudski trikotnik…?

    • radames

     Ne omenjaj trikotnika. Se bo zanalašč pojavil njegov avatar.

     • Jovo Jamnica

      Ali je moj manj moteč?

     • tvoj pa je prav seksi, le mal je podoben onim IS črnuhom.

 • baubau

  Pa napišimo še bolj jasno in direktno: v Sloveniji so že med vojno,predvsem pa po njej, teroristični komunisti nasilno pobili veliko večino aktivnih demokratičnih protikomunistov! Zato smo,kjer smo. V Sloveniji so se namreč borili proti komunizmu narodno zavedni domobranci in pred njimi vaške straže- to so avtentična imena protikomunistov-, medtem ko so belo gardo imeli v Rusiji,kvizlinge pa npr.v Holandiji in Franciji .Bele garde in Quislingov med Slovenci ni bilo,tako kot tudi ne fašistov.Slovencem vse te izraze vsiljuje le zločinska komunistična “tovarišija”,ki je še kar tu in poskuša diskreditirati domoljube tudi danes..

  • radames

   Kvizlinge so imeli predvsem Norvežani, kjer je Vidkun Quisling sodeloval z Nemci. Po njem so kvizlingi tudi dobili imenovanje.

   • Jovo Jamnica

    Ja. Churchill je to “malenkost” očitno spregledal…

    • radames

     Pri Norvežanih?

     Sodno pobiti kolaboranti po Evropi:

     Norveška: prebivalcev 3,300.000. Po končani 2. svetovni vojni usmrčenih 25 oseb.
     Danska: 3,85 mil. preb – usmrčenih 46
     Nizozemska: 9 mil. – 42
     Belgija: 8 mil. – 277
     Luksemburg 270.000 – 15
     Kanalski otoki 97.500 – 0
     Francija: 42 mil. – 10.791
     SLOVENIJA 1.5 mil – 14.000
     vir: Boris Mlakar, Epuracija in povojne žrtve v Zahodni Evropi, Prispevki za novejšo zgodovino 1996, str. 204-214

   • baubau

    hvala…

 • slosin

  Ja, napredek je res velik. Cerar ne pošilja za 1. november policajev na morišča, Sedaj je tam dovoljeno prižiganje sveč.

 • antimur

  Cerar tone z vsako izjavo in dejanjem vse globje v brezno laži in komunističnega terorja nad Slovenci. Borce nima smisla omenjati, ker je večina med njimi dementnih, ostalim je pa zabrisan spomin iz tistega obdobja, ker so to bili otroci okrog treh let, razen Turnška, ki jih je imel že pet. V kolikor ne bi imeli predsednika države iz iste gnojne jame v kateri so tudi omenjeni levi fašisti, ali pa da bi ta pezde imel vsaj kanček odločnosti, vsaj kot sosedova Kolinda, bi to bando že zdavnaj razspustil.

  • Janko Gedlička

   Občutek imam, da se borci reinkarnirajo – tako se gor postavljajo in postavljajo spomenike zločincem za naš denar.

 • ljubinica

  Cerarjeva “etika in morala” …
  Cerar na nivoju Erdogana. Tako kot Erdogan zavrača priznanje turškega genocida nad Armenci, tako Cerar zavrača priznanje komunističnega genocida nad protikomunisti ….
  Seveda Cerarjeva ravnanje ni presenetljivo. Udbomafija ga je nastavila na položaj PV ravno zato, da ohranja “tekovine revolucije” ….

 • ptr

  Tale Schulz je tudi ena socialistična 3,14zda. Če bi hotel, bi to zlahka uredil in ZZB odpikal kot nepomebno društvo, tako se pa nekaj diplomatrsko izvija in izgovarja na druge.

  Verjetno se še spomnite več kot 10 let nazaj. Takratni it. premier Berlusconi je hotel v EP predstaviti dosežke italijanskega predsedovanja EU, pa mu je Schulz non stop nevzgojeno skakal v besedo, dokler mu ni počilo in je izjavil, da je Schulz sposoben kvečjemu za igranje šefa naci konclagerja v filmih. Če bi Silvio lahko še malo v miru premislil stvar, bi se gotovo popravil, da Schulz ni primeren za nobenega “capota”, lahko bi igral kvečjemu paznika, morda tudi Odila Globočnika.

 • avtohtoni neandartalec

  Namesto bedastega spomenika vsegliharstvu in pranju možganov, bo Schultz mogoče odprl Ministrstvo EU za smrt: – http://www.deathpenaltyinfo.org/executions-year

 • avtohtoni neandartalec

  Če lahko verjamemo Leljaku, je masovne umore izvajala Slovenska milica, v sodelovanju z občinskimi oblastmi in zagotovo tudi s predsedstvom nove Vlade, nemogoče, da bi ljudske milice izvajale kaj takšnega, ne da bi za njimi stala uradna politika. Nemogoče!
  Drugo dejstvo je, da do danes ni jasno ne kdo je tam umorjen, ne na podlagi kakšne ideologije oziroma ukazov so začeli postopke, jasno pa je, da so bila to visoko organizirana dejanja, ki jih ni bilo mogoče legalno sprožiti brez sodelovanja pravosodja. Poglejmo objektivno, ljudje so bili umorjeni, dolžnost oblasti je raziskati zadevo, pravosodje pa se mora do dejstev ustrezno opredeliti, nato lahko zakonodajalci zavzamejo politično stališče do sodne prakse. Kje so ti dokumenti?

  • avtohtoni neandartalec

   Ne pozabimo, če je šlo za sodne izvršbe, v imenu ljudstva, potem so to pravna dejstva, ne zločin.

   • radames

    Od vseh stotisočev pobitih je bilo sojeno le parim.

    • Jovo Jamnica

     Vzemimo, da bi nemška die Linke dala pobudo, kakor bi v Strasbourghu postavili spominsko obeležje, od lakote in bolezni umrlim nemškim vojnim ujetnikom, ki so se znašli na nemilost zaveznikov, po koncu WWII v Evropi…

     • radames

      Koliko jih je tako umrlo? Eni navajajo 800.000, eni milijon.
      Dobro. Zdaj pa povej, kje so grobovi teh umrlih? 800.000 umrlih! In grobovi?
      V Nemčiji ni skrivnih grobišč!

     • Jovo Jamnica

      Čuj, ne vem. Moj pokojni oče je bil ujetnik v Marseillesu. Pripovedoval mi je, da so odpeljali vsaki dan tovornjak ali dva, naložen z mrtvimi taboriščniki. Če mi je lagal, veš mogoče, kakšen motiv je imel?

     • radames

      Kadar je v Sloveniji omenjen genocid, zlasti pomor v Hudi jami, zagovorniki nekdanjega komunističnega režima vedno znova poiščejo opravičilo za ta hudi zločin. Njihov zadnji argument je trditev, da so tudi zavezniki nehumano ravnali z nemškimi vojnimi ujetniki, saj naj bi v Porenju do smrti izstradali milijon ujetnikov. Kako resničen je ta podatek? ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… Še en primer, da se levičarji in neonacisti združijo v svojem antiamerikanizmu. Vir za legendo o »milijonu« povojnih ujetnikov, ki naj bi jih dal namenoma ubiti general Eisenhower v šestnajstih ujetniških taboriščih ob Renu maja in junija leta 1945, je knjigaOther losses (Drugi izgubljeni) kanadskega novinarja Jamesa Bacqueja, ki je prvič izšla leta 1989. Ameriški in nemški zgodovinarji so ovrgli njegovo antiameriško teorijo že leta 1992 v knjigi Eisenhower and the German POWs. Facts Against Falsehood, ki sta jo izdala Günther Bischof in Stephan E. Ambrose. Res je, da so bile razmere v taboriščih obupne zaradi splošnega pomanjkanja hrane. Prav dostava hrane je bila neznansko velik logistični problem za zavezniške sile takoj po vojni. V zelo kratkem času so morali nahraniti lastne vojake, osvobojene ujetnike iz nemških taborišč, civilno prebivalstvo in več kot dva milijona razoroženih nemških vojakov v provizoričnih taboriščih. Število Nemcev, ki so umrli zaradi slabih razmer, zaradi lakote in stradanja, je bilo izjemno veliko. Po uradnih statistikah jih je umrlo 3053 v ameriških in 21 810 v francoskih taboriščih. V primerjavi z navedbo, da je umrlo okoli milijon nemških ujetnikov, so te številke še vedno izjemno majhne. Morda so bile te številke celo višje, toda v vsakem primeru daleč stran od »enega milijona«, ki ga omenjajo levičarji in neonacisti. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… Leta 1950 so Nemci registrirali 1, 4 milijona pogrešanih oseb, od tega več kot milijon v Sovjetski zvezi in Jugovzhodni Evropi. Kje so potemtakem ostanki domnevno milijona Nemcev, ki so jih ubili Američani in Francozi v samo 16 taboriščih? ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… V Nemčiji ni nobenih skritih množičnih grobišč, pri nas ni Kočevskega roga in nobene Hude jame, in to preprosto zato, ker ni bilo nobenega genocidnega namena s strani Anglo-Američanov in Francozov. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… Kakšen je torej namen izkrivljanja resnice? ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… Namen ima samo en cilj: izenačitev demokratičnih vlad z antidemokratičnimi, totalitarnimi režimi v Rusiji, Jugoslaviji in drugih komunističnih državah. Naj ob tem omenim primer hrvaškega predsednika Stipa Mesića, ki je na nedavni priložnosti ob dnevu antifašizma v Brezovici govoril proti krogom, ki poudarjajo in označujejo Tita kot kriminalca in hočejo izničiti vsak spomin nanj. Mesić je dejal, da Britanci in Francozi neupravičeno zagovarjajo Winstona Churchilla in Charlesa De Gaullea. Ob tem bi dodal: povsem pravilno, kajti nimajo nobenega razloga, da bi ju napadli, posebno zato ne, ker Churchill in De Gaulle nista bila komunistična množična morilca, kot je bil heroj Tito. Zelo žalostno je, da predsednik države, ki je članica Nata in ki se hoče pridružiti Evropski uniji, ne razume razlike in se ne postavi na stran žrtev, ki so bile ubite v Titovi klavnici. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… Intervju: Karl-Peter Schwarz, novinar in dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitung ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… http://www.znp.si/medijske-razprave/125-intervju-karl-peter-schwarz

     • Jovo Jamnica

      No, Marseilles ni v Porenju. Kako je bilo tam, ne vem. Verjamem pa pripovedi mojega pokojnega očeta bolj, kakor navedbam nekih novinarjev. No, sploh nikoli nisem v očetove navedbe podvomil, ker je ogromno pretrpel. Ko je prišel iz taborišča, mu je tehtnica pokazala 42 kg. Pokojna mati mu je takrat prinesla v sprejemni tabor blizu Maribora, pečeno piško, ki se je je lotil na način, katerega je tukaj nemogoče ustrezno opisat. Po nekaj minutah je vse zaužito izbljuval..

     • radames

      Imel je srečo, da ni po zaužitem piščancu umrl. Izstradani mora jesti malo in počasi. Predvsem malo!

      Drugače pa zgoraj piše takole; “Po uradnih statistikah jih je umrlo 3053 v ameriških in 21 810 v francoskih taboriščih.” Mišljena so torej taborišča po vsej Franciji.

      V knjigi kanadskega novinarja pa takole; “…ki naj bi jih dal namenoma ubiti general Eisenhower v šestnajstih ujetniških taboriščih ob Renu maja in junija leta 1945.” Torej samo ob Renu. In to približno milijon…

     • Jovo Jamnica

      Namesto premetavanja v eno ali drugo stran prirejenih cifer, ti rajši povem, da so taboriščniki v Marseillesu bili brez oblačil in strehe nad glavo. Vsak je imel samo koc, s katerim se je zvečer lahko pokril, če mu je bilo hladno. Edina senca je bila podnevi, ob vročem soncu na razbeljenem kamnu, vrsta “poljskih” stranišč na štrbunk. Ameriški stražar je strogo pazil, da kdo ne bi prekoračil predpisanega časa, ker čakalna vrsta je bila dolga. Razumljivo je, da reveži niso imeli kaj izločit iz sebe, zato je stražar, posameznika z bajonetom opozarjal, da je čas v senci potekel.

     • Caetano

      Samo lakota je bila tedaj po celi Evropi, kot posledica vojne, ki jo je sprožila Nemčija ob asistenci boljševikov. Ljudje tudi ali pa še posebej otroci so od lakote tedaj leta 1945 umirali širom po Evropi, nikakor ne samo v taboriščih za nemške vojne ujetnike.

     • Jovo Jamnica

      Človek bi pričakoval, da prav v taborišču nihče ne umrje od lakote ali bolezni, saj se tam pričakuje predvsem humana, organizirana in redna prehrana, kakor adekvatna zdravniška oskrba…

     • Caetano

      Očitno so dajali prednost prehrani žrtvam nacizma. Predvsem pa ne vem kako naj bi s tem opravičevali ali relativizirali masovne poboje vojnih ujetnikov in še bolj civilistov, ki so bili zgolj proti komunizmu, nikakor, da bi se borili za Nemčijo, celo mnogi so delovali proti njej, se skrili pred mobilizacijo Nemcev ipd.

     • Jovo Jamnica

      Govorim o hipotetičnem spominskem obeležju v Strasbourghu, na pobudo nemške stranke die Linke. To nima nobene zveze z izvensodnimi poboji pri nas.

 • Duhec

  Met idiota za pred. vlade je pa tud svojevrsten dosežek…. čeravno težko verjamem, da je ta Schulz upoštevu Cmerarja. Če ga je, je primerljiv pacient.

 • avtohtoni neandartalec

  Pred 2.sv, so Hrvaške dežele prekrile skrivnostne mračne sile, zaradi katerih se je Hrvatom omračil um, kolektivno so začeli verjeti, da so potomci prebivalcev Atlantide in izbran narod, ki bo nacistom pomagal začeti Sodni dan, nad infideli. Začeli so Hrvaški Veliki Jihad, proti vsem nižjim in brezbožnim rasam sveta, v nekaj letih, so na roke zaklali preko milijon lastnih državljanov, tudi oziroma predvsem po rodu Slovencev. Okupirali so dele Slovenije, ne Srbije.

  Rad bi slišal argument, kakšna kazen bi bila pravična za izrode človeštva, so bili državni umori res hujši od dosmrtnega mučenja in skrajnega ponižanja, brez kančka upanja, da bo šlo za časa njihovega življenja na boljše? Isto velja za Slovence, ki so ločili Slovenski narod na tri razrede državljanov in nas skoraj tretjino iztrebili, v nacističnih koncetracijskih taboriščih in na frontah, kjer je Slovenski narod pokazal vso svoje dno, ko se je boril in umiral za lastnega sužnjelastnika in rablja. Mar ni bila moralna dolžnost položničarjev in domnevnih tatov paštet, da jim naklonijo vsaj milostno usmrtitev in njihove ostanke skrijejo pred Božjim srdom?

  • avtohtoni neandartalec

   Kaj je naslednje, mogoče bi lahko v Indiji postavili spomenik posiljevalcem, na Tajskem pedofilom, na Kitajskem državnim eksekutorjem, v Ameriki postalovcem, na Norveškem Breiviku,… najbolje, da cele ulice preimenujemo po njih, njihovi družinski člani, prijatelji in somišljeniki nas vendar hranijo in oblačijo.

 • althar

  Saj imajo prav. V Sloveniji ni bilo navadnih komunističnih pobojev, kot v sovjetskih satelitih. V Sloveniji je potekal komunistični genocid.

  • alojz

   Kakšni poboji? Po kakšni 2 svetovni vojni? Kje pa je to bilo?
   Jaz samo vem, da nas eni in isti kar naprej osvobajajo. Nam gre pa vse slabše pod temi osvoboditelji..

 • Ogledalo

  verjetno je problem po mamini strani, Zdenki Cerar rojeni Prušnik http://www.yugopapir.com/2013/01/miroslav-cerar-najuspesniji-yu.html in znanim Koroškim klavcem Karel Prušnik-Gašper http://www.slolit.at/spominska_literatura/autor/karel_prushnik_gashper priimek redek, verjetno v sorodu. Ta Heroj ima v Ljubljani svojo ulico Prušnikova ulica Šentvid nad Ljubljano (stari del celovške ceste)

 • joze kuch

  TIGR na pomoč!

  • Caetano

   Ja, TIGR so uničili fašisti, nacisti in komunisti. Žal jim je to uspelo že v začetnih fazah vojne. Mord, če bi se ohranil, da bi bilo kaj drugače. V času pakta Hitler-Stalin je lokalni komunist maja 1941 izdal enoto Tigrovcev fašistom, pri Mali gori. Tudi tiste Tigrovce, posebej vodilne, ki so se pridružili partizanom so umorili. Npr. doslednega demokrata dr. Maksa Rejca, o čemer so se našli tudi dokumenti. Zakamuflirali so tudi smrt Ferda Kravanje, češ, da so ga ubili Nemci pa so ga kar sami.
   TIGR je začel z odporom proti osi še v času, ko so v KPJ/KPS glasno pozdravljali osvojitve in nasilno boljševizacijo dežel, ki jih je Stalin zasedel po dogovoru s Hitlerjem. Izvedene so bile diverzije v Italiji in na Koroškem, na železnicah, a jih je odkril gestapo in OVRA. Sledil je drugi tržaški proces, v režiji fašističnega sodstva.
   Imam tudi prijatelje iz južnoprimorske vasi, kjer je delovala neka skupina bolj nacionalno usmerjenih komunistov ali socialistov, ki niso sledili politiki KPI ali KPJ Tudi oni so bili aretirani koncem leta 1940.

   • joze kuch

    14 let TIGR-u fašisti niso prišli do živega, čeprav so v to vlagali izjemen trud.
    Primorci jih niso izdali, čeprav so jih maltretirali.
    Tigr se želi širiti še na ostala območja Slovenije.
    Izdajo jih komuzani, slovenska različica partizanov.
    Partizanski komandant je izdal voditelje Tigra.
    Zaukazalo je vodstvo slovenskih komunistov, ki je organiziralo komuzansko vojsko.
    Lažnive partizanske pravljice so se! sesule.
    Slovenski partizani so bili izdajalci in izdajalski sodelavci z okupatorjem.
    Koliko časa še pokojnine?
    Za kaj že?

 • Franjo Trojner

  Pa to ja ne more biti res! Na koncu bo izpadlo, da so vsi pri vojni pobiti storili kolektivni samomor in se sami zverinsko pobili, zazidali, zmetali v razne jaške in brezna in nato po svoji kruti smrti svoja morišča še desetletja prikrivali. Prav ljudje, ki zanikajo grozodejstva, ki jih je Titov totalitarni komunistični režim zagrešil pri vojni na naših tleh že dolga desetletja razdvajajo slovenski narod in prav zaradi tega ni prav nobenih realnih šans, da bi bili Slovenci v bližnji prihodnosti, kot narod kaj bolj enotni, kot smo danes. Kam to pelje bomo videli v kratkem, mislim, da se bodo ljudje, volilci za to izjavo Cerarju oddolžili na prihajajočih predčasnih ali rednih volitvah! Čas je, da se tudi na naših tleh končno neha, nenehno na desetletja podlage, zlorabljati moralo in etiko, ki je na naših tleh čisto razvodenela in popolnoma izgubila svoj prvoten pomen, pomen ki ga stara Evropa razume in prakticira že desetletja. Pa zakaj mora biti ravno pri nas tako vse drugače? Naj bodo za večno prekleti tisti, ki so onemogočili lustracijo in s tem povzročili, da nas tisti, ki so nas tlačili dolga desetletja, tlačijo še dandanes.

 • Poštenje velja

  zhajaš iz legla morilcev in udbovcev cmerar

 • Ryuk

  V drugih državah se zanikanje genocida kaznuje z denarno in zaporno kaznijo. Pri nas pa še izvajalcev ne obsodimo.

  • ney

   Pri nas so izvajalci še celo nagrajeni imajo “odlične penzije”…

 • Jojo

  Pobili so jih celo vec kot pa se govori. Koliko? 100 tisoc? Lahko pomnozimo z 3 ali 4 saj mnogim pripisujejo pobeg v j. Ameriko kar sploh ni res. Tja je uspelo pobegniti redkim srecnezem ostali so pa v hudi jami in na drugih lokacijah za katere niti ne vemo. Pustite vi to “zgodovino” katero so pisali zmagovalci t.i. komunisticni rezim z titom in kardeljem na celu saj je vse prirejeno in zakrivljeno v korist rezima…

 • Nada

  Ne samo, da so bili množični poboji, tudi sistem strahovlade, ki so ga uvedli komunisti po vojni, je bil povsem identičen temu, kar se očita nacizmu – odpirali so taborišča, kjer so hudo maltretirali ljudi, ponoči so prihajali po posameznike in jih odpeljali neznano kam oz. jih likvidirali, druge uničevali na montiranih sodnih procesih; da ne govorimo o pogromu s katerim so šli nad kmete. Komunistov so se ljudje upravičeno bali že med vojno, saj njihova ideologija ni bila drugo kot strahovlada. Razen tega so vse delali tako kot so dobili naloge iz Moskve in se borili za sovjetsko republiko in ne za zdravo in ljudem prijazno državo.

  • tomven

   In Goli otok ni bil kamping kot mislita bebota cmerko in turnšek!

 • Viktorh

  “V Sloveniji ni bilo komunističnih pobojev”
  Drži, poboje so izvajali zločinski revolucionarji…

 • if

  Ljudje, ki ščitijo zločin, so zločinci!

 • Steiermark

  Ja Zver, pa res nič ne razumeš, zahtevaš obeležje za žrtve enega največjih pedofilov, posiljevalcev in množičnega morilca, ki je samo v Sloveniji dal poklati več kot 200.000 Slovencev, med katerimi je bilo tisoče majhnih otrok, od novorojenčkov, do 5 letnikov, katerih posmrtne ostanke so našli tudi v Hudi jami ozl Barbara rovu. Kako pa naj Schultz prizna, da pripada “socialistom”, ki so po vzoru stalina in ostale leve golazni, klali po vojni – takrat, ko so Nemci bili “osvobojeni”, mi pa po nalogu Angležev in Američanov, zasužnjeni od ene največjih komunajzarskih pošasti, ki je klala in ropala ter posiljevala – titom! Fuj, genocidna golazen, fuj, kaj se greste vi, ki pripadate politični sorti genocidarjev, ki je bila (in marsikje po svetu še je) mnogo hujša (celo po vojni) od vsakega nacionalsocializma!

  • Anton

   ja menda jih je samo v Brezorjevem breznu tu v Podutiku pri Šentvidu and Ljubljano okrog 1000 domobrancev-ranjencev,ujetnikov, pa tudi otrok in žensk kis o jih partizani semkaj pripeljali iz Šentviških kasarn

 • radames

  “Tit Turnšek /…/ …ampak naj bi šlo za dejanja jugoslovanskih vojaških formacij, in sicer v kontekstu maščevanja za vse, kar so “kvizlinške” enote povzročile hudega med vojno.”

  Kakšno prozorno izmikanje odgovornosti. Ni šlo za nikakršno maščevanje, ampak za obračun s politično opozicijo v slogu komunistične revolucije.
  Naučimo se, da “NOB” sploh ni bilo! Bila je samo komunistična revolucija. In revolucionarji so vojne razmere 2. svetovne vojne izkoristili za komunistično revolucijo. “NOB” je bila samo krinka.
  Kvizlinške enote pa so bile kvečjemu partizanske, saj so na debelo kolaborirale z Italijani, Nemci in ustaši. Seveda pa takih zadev nikoli ne boste našli v “uradnem” komunističnem zgodovinopisju. Kar je razumljivo. Kdo pa bi sebe javno obdolžil, da je baraba in kriminalec?

 • cosmosjasnovidec

  Torej so se pobili kar sami?Nekateri so se celo po kakih 10x sami zabodli v hrbet si polomili roke in noge potem se še pa zazidali v jame,da ne bi kdo prišel do njih.
  To več ni samo norčevanje iz državljanov slovenije ampak fašisticno komunajzarsko kriminalno izdajalsko diskriminiranje in poniževanje sorodnikov pobitih žrtev.To je navadna izdaja katera se mora obravnavati in preganjati sodniško in kaj takega v nobeni državi ne bi upal izjaviti nek premier kateri bi se moral zavzemati,da resnica pride na plano.Seveda je pa zadeva znana tudi vsem ostalim balkanskim državam saj so med pobitimi tudi hrvati,bosanci,srbi in tako naprej.Seveda je normalno,da se bodo borci vlekli ven oziroma bo še kar držalo,da med temi borci ni bilo sodelujočih oziroma ne veliko saj so pravi borci umrli med vojno tiste kateri se pa niso strinjali z diktatorskim po vojni uveljavljenim komunizmom so pa komunisti enostavno pobili.In prav za te zavedne komuniste kateri so se res borili in umirali za svobodo naroda po vojni so jih pa izdali rusko privrženi diktatorski komunisti pod vodstvom Tita se ne sme izvedeti,da so bili pobiti za to,da ne bi izdali teh izdajalcev in pristašev nacistov kateri so zavladali bivši Jugi.Cmerarjeva celotna družina je pa seveda izrodek te golazni od njegovega očeta naprej.

  • sunday

   verjamem, da si želel namesto besede “borci” uporabiti besedo morilci!!!

   • cosmosjasnovidec

    Ja ne morem pa popraviti,ker mi je admin izbrisal komentar.

 • francelj3

  Neverjetno. “Borci” (=množični morilci, ki jih vsak mesec subvencioniramo iz vaših plač in moje pokojnine) imajo težave s priznavanjem, da so množični morilci. Kako čudno. Saj je vendar psihotik Turnšek izjavil, da niso pobijale komunistične oblasti, ampak jugoslovanske vojaške formacije. Te pa so prav tiste dni nastale iz “borcev”.

 • Viktorh

  ??

 • MEFISTO

  Realno je bilo pobitih na slovenskih tleh krog 200.000 ljudi različnih narodnosti, od tega približno 50.000 Slovencev, med njimi velik del intelektualne in gospodarske elite.

  Že med vojno so pobili več Slovencev kot okupatorjevih vojakov.

  Zato smo danes tam, kjer smo in odkoder ne bo rešitve.

 • Caetano

  Torej Turnšek pravi, da je šlo samo ”za maščevanje nad kvizlingi”. Te poboje so v celoti organizirali komunisti in jih tudi vnaprej predvideli, kot uničenje t.i. razrednega sovražnika in protirevolucije. Tito je bil od Stalina posebej pohvaljen zanje, ker da je stvar najbolj temeljito opravil. Poleg tega je daleč od resnice, da bi takrat pobijali samo razorožene vojne ujetnike, pobili so vsaj 2200 civilistov. Tudi 30 partizanov, potem Primkorske Slovence, ki so jih Angleži poslali, kot radiotelegrafiste itd. Nekaj primerov civilnih žrtev povojnih pobojev iz naše občine: ženska umorjena takoj po vojni, ker je javno napadla boljševiškega oficirja, zaradi njegovih ogabnih svinjarij, ki jih je naredil že med vojno, hišnik ubit, ker je govoril, da v SZ ni tako, kot lažejo boljševiki, nekaj časa je namreč tam živel pred vojno. Dva kmečka sinova, ki nista pripadala med vojno nobeni formaciji, sta pa hotela pobegniti po vojni v strahu in nasprotovanju pred kolektivizacijo.

 • Caetano

  Poudarjam tudi, da slovenske in srbske protirevolucije ni mogoče primerjati z ostalimi kolaboranti, ker se niso povezali z okupatorjem zaradi ideologije, niti ne zaradi antikomunizma, ampak zato, ker so jih komunisti sistematično pobijali in uničevali ter prepovedali njihovo in sploh vsako odporniško gibanje, ob tem pa sodelovali z okupatorjem pri zatiranju konkurence. Posebej z Italijani so imeli slov. komunisti odlične zveze, ker je bilo v ital. poveljstvu veliko prikritih komunistov. Tako so vaške straže v t.i. Ljub. pokrajini dobesedno izsilili. Ker ni bilo druge možnosti. Ali te komunisti ubijejo ali te ovadijo Italijanom in te oni ubijejo oz. pošljejo v internacijo ali pa varuješ svoje vasi. Poleg tega so bili samo trije poveljniki vaških straž za fašiste, vsi ostali so bili tajno organizirani v JvvD in so prisegli jug. vladi v Londonu. In kar je morda treba še posebej poudariti, določene stike so dopuščali tudi Angleži. Izkoristili naj bi jih za prehod ital. poveljnikov na stran zaveznikov. Tako je npr. general Gambara bil v stalnem radijskem stiku z Angleži in jim je javil položaje nemških enot po celi Italiji. Ofenzivne vloge pa tudi niso imele te enote, namreč vaške straže prav nobene. Škoda je sicer, da niso poslušali majorja Novaka, ko je junija 1943 želel, da se iz vaških straž oblikujejo močne enote JvvD in gredo na teren. Italijani niso bili za to in v SLS bi bilo bolje če bi se upali takrat malo bolj tvegati in ne predolgo čakati.

  • Caetano

   Kar se tiče domobranstva in sodelovanja nekaterih četnikov z ustaši, kar se je začelo v drugi polovici 1942 sem sicer bolj kritičen. Ker Nemci so bili po kapitulaciji Italije že dosti izčrpani in so gledali samo, kako bi kontrolirali za njih pomembne strateške točke in kraje. Zato je bilo možnosti za delovanje odpora proti komunistom in proti okupatorju več.
   Vemo, da so v Grčaricah komunisti s pomočjo ital. topništva uničili enoto JvvD, čeprav je imela pri sebi predstavnika zaveznikov. Podobno so naredili tudi na Turjaku. Potem se je SLS odločila za totalno vojno proti komunizmu, pri čemer, ne sme biti važno, če se sodeluje z Nemci. V primerjavi z vaškimi stražami je bila kolaboracija domobrancev, sicer še vedno dolgoročno taktična, če so pri tem seveda aktivno sodelovali in niso bili le pasivni mobiliziranci, mnogo večja. Za Nemce so npr. stražili železniške proge, opravljali so cenzuro pisem in prisluškovali, delovali tudi ofenzivno skupaj z Nemci, lovili tiste, ki so se skrivali pred prisilnim delom, ki so ga ukazali Nemci čeprav to niso bili nujno komunisti, niti ne člani OF. Dejansko je domobranska policija izvršila aretacijo Judov v Ljubljani, ki so šli nato v taborišča in tam večinoma umrli ipd.

 • Franc Mihič

  Po desetih letih spet venec in svečka v Kočevskem Rogu

  Kočevski Rog- Včeraj je minilo natančno deset let od spravne
  slovesnosti pri množičnem grobišču po vojni pobitih domobrancev pod Krenom v
  Kočevskem Rogu, ko sta se predsednik države Milan Kučan In nadškof dr. Alojzij Šuštar
  skupaj poklonila mrtvim in povabila žive k spravi in sožitju. Ob obletnici so
  predsednik Kučan z ženo Štefko Kučan, dr. Spomenka Hribar, ki je pred desetimi
  leti dala pobudo, naj slovenska država priredi spravno slovesnost, kočevski župan
  Janko Veber, predstavniki vojske in peščica drugih, med katerimi ni bilo
  nobenega predstavnika ne cerkve ne vlade, položili venec In prižgali svečko. V
  javni izjavi je predsednik Kučan zapisal, da želi simbolično ponoviti svoje
  besede obžalovanja in obsodbe povojnih zunajsodnih pobojev, ki bodo v
  slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin. Samo na
  podlagi pietete do mrtvih sta mogoča spravno sožitje med živimi in strpnost v
  skupnem bivanju Ijudi različnih prepričanj drug z drugim, in ne drug proti
  drugemu, medtem ko politična zloraba preteklosti in mrtvih peljeta drugam,
  povzročata nove delitve In zbujata nova sovraštva, je med drugim v izjavi
  zapisal Milan Kučan. D. P.

  NEDELO, 29. JULIJ 2000

  • Caetano

   Hm, a je bilo to takrat, ko se je Kučan ”zmotil” in se opravičil za okoli tisoč pobitih protikomunistov, čeprav jih je bilo ene 15x toliko.

   • Jovo Jamnica

    Kučan je bil izvoljen na svobodnih volitvah. Kolikor se spomnim, je imel vedno tudi protikandidate.

    • Caetano

     No, to moramo vedeti, da drži samo z dostavkom, da je bil izvoljen ob nepluralnem medijskem prostoru, ki je zatučkal njegovo preteklost, kot šefa udbe, kolaboracijo z JLA ipd. So pa res tudi nekateri slovenski volivci pravi fenomeni in jih ne more človek razumeti pa če bi se trudil. Tako npr. poznam nekoga, ki je bil zelo za Kučana, hkrati pa velik antikomunist in celo za domobrance. In ko sva govorila ni mogel dojeti protislovij. ??!!!!!

     • Jovo Jamnica

      Vse to je posledica benevolentnega sistema v Jugi, ki sistema ni dojemal kot torturo. Recimo, 57. številka Nove revije je na dolgo in široko obravnavala nacionalno vprašanje. Vse je bilo več ali manj uperjeno proti drugim narodom v skupni državi, ki nas baje tlačijo na nacionalni osnovi. Srbi gor, Srbi dol in tako dalje. Ljudem je to hujskanje počasi zlezlo pod kožo in naenkrat so bili heroji, vodilni člani slovenskih komunistov, ki so se “uprli” Miloševićevi hegemoniji. Heroj je postal Ertl, ki je ustavil pohod Srbov nad “prestrašeno” Lublano. Janši so sodili v srbskem jeziku in tako dalje. Sistem? Pa koga je to takrat zanimalo? No, nekatere že. Pa so bili v manjšini.

 • Vztrajnik

  Dedno – vse svinjarije še niso kazniva dejanja. Tako je, ko po žilah teče “rdeča” kri .

 • xtc

  Tule imate jasen dokaz zakaj je V eu kot je nek predednik napol zločinske organizaciije modruje ;da niso pobijali komunisti:
  sEVEDA Yuga ce nui imenovala SFRJ ampak povsem drugače a ne?
  Kdo je vladal?Komunisti;kdo je pobijal komunisti;da so prišli na oblast:
  In še nekaj kar bi moral Schultz indrugi vprašati Cerarja;kako niso pobijali kounisti;če pa so bili večinako pobiti nasprotniki komunizma;vladali so komunisti in na nob PROSLAVAH VIHRAJO KOMUNISTIČNE ZASTAVE;iN sLOVENIJA JE SVETOVNA REKORDERKA PO ŠT: POBITIH NA PREBIVALCA IN MNOŽIČNA GROBNICA:
  nAMESTO ;DA BI eu Cerarja in Turnšeka utišala;daz odgovorom ;da bo začela loviti NOB ZLOČINCE PO sLOVENIJI;STA SE eu POSRANCA US*****

 • Adolf Žižek

  Oboji ste bili morilci in se že nehajte prepirati; dopustite nam, da v miru delamo za hitrejši razvoj Slovenije, ne pa da poslušamo vaše medsebojno obtoževanje. Pomembna je sedanjost in prihodnost, bolj od preteklosti.

 • Adolf Žižek

  Oboji se ne počutite psihološko dobro, ker ne upoštevate psihološkega načela: Preteklost vam bodi kot sen, prihodnost kot slutnja, polno pa živite v sedanjosti.

 • MižekFiga

  OFXit močno zamuja in je zato postal FOXit.
  Legenda:
  OF je Komunistična goljufija ali Osvobodila fronta med 2. WW
  FO je F u c k OFF za OF
  Xit je skrajšan EXIT – IZHOD ali Konec

 • MižekFiga

  Cerar: Ni bilo komunističnih pobojev. NI VSAK KOMUNISTIČEN POBOJ KAZNIVO DEJANJE. To si se naučil ???

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!