fbpx

Boris Štefanec: Čevlji mojih predhodnikov so okuženi z glivicami

Nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec (Foto: STA)

Predsednik KPK Boris Štefanec je priznal, da sta bila njegova predhodnika – Drago Kos in Goran Klemenčič – politično motivirana, povrh vsega pa sta delovala nezakonito, ko sta objavila poročilo o premoženjskem stanju predsednikov strank. Štefanec se je izpovedal na seji mandatno volilne komisije, na kateri se je razpravljajo o njegovi morebitni razrešitvi. 

Boris Štefanec se je moral zagovarjati pred očitki, da je stopil v prevelike čevlje njegovih predhodnikov. “Verjemite mi, da v te čevlje nikoli nisem želel in tudi nikoli ne bom želel stopiti. In veste, zakaj? In zdaj bom uporabil tudi sam prispodobo – zato, ker so okuženi z glivicami nezakonitega delovanja,” je dejal Štefanec.

Predsednik KPK je obrazložil, da ne bo nikoli deloval tako, kot je deloval Kos ali Klemenčič, saj je bilo njuno ravnanje nezakonito – kot je odločilo vrhovno sodišče – in politično motivirano. “Magister prava in doktorica pravnih znanosti ne morata sprejemati svojih odločitev in se pri tem skrivati za dejstvom, da ni izoblikovana ustrezna sodna praksa na tem področju. Prav zaradi tega je padla takšna odločitev komisije in zaradi tega je padla tudi Vlada Republike Slovenije (gre za drugo Janševo vlado, op. p.),” je pojasnil Štefanec. 

Drago Kos in Goran Klemenčič sta bila po odhodu iz pozicije predsednika bogato nagrajena. Draga Kosa in njegovo revizijsko podjetje R.U.R. je doletela izvrstna pogodba za forenzično revizijo slabih kreditov NLB, s katero je zaslužil 765 tisoč evrov, Goran Klemenčič pa je bil imenovan na mesto ministra za pravosodje. 

Štefanec: Odkar preiskujemo NLB, smo sovražniki Draga Kosa
Štefanec je na seji mandatno volilne komisije pojasnil, da mu je kmalu po imenovanju na mesto predsednika KPK pomoč ponudil Drago Kos, predsednik delovne komisije pri OECD za podkupovanje tujih javnih uslužbencev. “Od prevzema moje funkcije je bil do mene zelo prijazen, dvakrat me je tudi obiskal na sedežu komisije, mi pri tem izražal tudi svojo podporo in ponujal pomoč delovne skupine OECD, a to samo do trenutka, ko je postalo javno znano, da komisija preiskuje svetovalne pogodbe v NLB in v tem okviru, v tej preiskavi, tudi sodelovanje družbe R.U.R. d. o. o., katere večinski lastnik je gospod Drago Kos,” je razkril Štefanec in dodal, da se je šele po tem nanj in na delovanje komisije vsul plaz kritik.

Številne nepravilnosti v času Klemenčiča in Kosa
Računsko sodišče je pred časom ugotovilo, da je KPK zagrešil kar 17 kršitev zakonodaje v času preteklih dveh mandatov. KPK se je sicer pritožila na ugotovitve Računskega sodišča, vendar je to vztrajalo pri svojem, negativnem, mnenju o delovanju komisije. Porevizijsko poročilo komisije je ugotovilo, da je trenutno vodstvo odpravilo skoraj vse nepravilnosti, razen dveh, o teh pa je dejalo, da so spremembe zadovoljive.

Ž. K.