Branko Masleša: Sodni zaostanki v Sloveniji niso več težava

Foto: STA

Število nerešenih zadev v zadnjih letih se je bistveno zmanjšalo, je na novinarski konferenci povedal predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Posledično se zmanjšujejo sodni zaostanki, o katerih po njegovih besedah ne govorijo več, pač pa govorijo le še o povprečnem času reševanja zadeve. Ugled sodstva v javnosti še vedno upada, še ugotavlja.

Glede na sodno statistiko, ki so jo ob začetku novega sodnega leta danes predstavili na vrhovnem sodišču, pa se ni skrajšal povprečni čas reševanja pomembnejših zadev. Ta je v letu 2015 ostal enak kot v letu 2014, in sicer 7,1 meseca. Cilj pa je znižanje časa reševanja na 6 mesecev.

Nerešenih zadev za 20 odstotkov manj
Sodišča so v lanskem letu v reševanje prejela nekaj več kot 940.000 zadev, skupaj z nerešenimi zadevami pa so reševala nekaj več kot 1.230.000 zadev. Na koncu leta je nerešenih ostalo 227.000 zadev, od tega nekaj več kot 89.000 pomembnejših.

Po Masleševih besedah se je število nerešenih zadev glede na leto 2010 več kot prepolovilo. Samo glede na leto 2014 se je zmanjšalo za 20 odstotkov. Slednje predsednik vrhovnega sodišča pripisuje predvsem vse boljšemu oblikovanju sodne prakse, zaradi česar tožniki bolje vedo, kaj lahko pričakujejo na sodišču.

Sodni zaostanki niso več težava
Masleša na splošno ugotavlja, da “sodni zaostanki niso več težava”. “O tem niti več ne govorimo, pač pa govorimo o pričakovanem času reševanja zadev,” je dejal. Kljub temu, po njegovem mnenju, ne moremo govoriti, da sodnih zaostankov ni več, jih je pa bistveno manj, poleg tega so zadeve zdaj “količinsko obvladljive”.

Tudi zato so se po Masleševih besedah zdaj bolj usmerili v kakovost sojenja. Izboljšanje na tem področju nameravajo doseči z izobraževanjem sodnikov, izboljšanjem sodnih odločb in boljšim prenašanjem izkušenj starejših sodnikov na mlajše.

Napovedana mini reforma?
Masleša je še dejal, da želijo izboljšati tudi sam sodni postopek. Slednje nameravajo doseči z dodatnim izobraževanjem sodnega osebja, enotnejšo sodno prakso in določitvijo časovnih standardov za reševanje posameznih zadev. Večjo enotnost sodne prakse želijo med drugim doseči s spremembo zakonodaje, ki so jo predlagali ministrstvu za pravosodje, s katero bi uvedli t. i. razširjene senate, ter z nadaljnjim javnim objavljanjem sodnih odločb vrhovnega in višjih sodišč. Določene korake nameravajo narediti tudi v smeri večje prijaznosti sodišč do strank.

Stopnja ugleda še vedno na nizki ravni
Kljub boljšemu delu sodišč Masleša ugotavlja, da se ugled sodstva v javnosti ni povečal oziroma še naprej pada. Zato so si na vrhovnem sodišču kot eno od prioritet dela zadali nalogo okrepiti zaupanje javnosti v sodstvo. “V zvezi s tem med drugim pripravljamo poseben projekt, v katerega bo pritegnjena tudi javnost oziroma civilna družba,” je še povedal.

M. P., STA

 • Peter

  Sodni zaostanki niti niso bili taka težava.
  Težave so drugje, začenši s Klemenčičem, Maslešo, Fišerjem…

 • Vera

  Ni več toliko zaostankov, ker se vsak barabin zmeni in prizna krivdo, da dobi milejšo kazen ! :(

  • marta

   Če pa so vsi naši.

 • Antonius

  Prva težava slovenskega pravosodja je zlorabljanje pravosodja za politikantske potrebe. Prav zato je bil *masleša imenovan za predsednika vrhovnega sodišča v Sloveniji. ON osebno je prva težav našega krivosodja. Namerni zaostanki so težava, ki sodijo na drugo mesto!

 • Anton

  Udbovc(slabšalno)!

 • Jožef

  Zakaj vedno ko ta la..e otpre razpizdi narod škoda pa je primerljiva z Bibliskimi nadlogami ,kobilice pa to…

 • montyamp

  Kurji tatovi po skrajšanem postopku . Te periferne zadeve dvigajo povprečje . Debele stvari , UDBO-PARTIJSKIH SVINJARIJ so v drugih predalih , tam se čaka na zastaranje . Ljudje božji preberite ČRNE BUKVE :::

  http://www.safaric-safaric.si/knjige/1944%20Crne%20Bukve.pdf pa boste videli iz česa je zraslo krivosodje . SMRT RDEČEMU FAŠIST SOCIALIZMU —- SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

 • dob

  Ne več sodni zaostanki? Torej so težava le še komunistični ostanki, kot si sam, Masleša!

 • Peter

  In spet bo neka naša svetovalna agencija pokurila stotisoče evrov za projekt Vzdignimo zaupanje javnosti v sodstvo.
  Tako bomo med reklamami za damske vložke in Persil, zdaj gledali še reklame za Maslešo, Fišerja, unga taskravžlang Ferlinca in podobno.

 • Beli Maček

  Ko se začne soditi po zakonu, in ne po tem kateri opciji kdo pripada, bo pa skoraj dobro!

 • antimur

  Masleša, bolj kot sodni zaostanki, si problem ti in tvoja kučanistična sojenja. Nujno te je potrebno od=bati, najbolje bi pa bilo, da se z Murgeljco, Tomićko in podobnimi vsedete na vlak za yugo in nas rešite svoje bolane prisotnosti.

 • Duhec

  Končno govori resnico. Sodni zaostanki res niso več težava, so pa krivične sodbe in on sam. To je pa zgleda pozabu oment…. baje, če prizna, se mu oprosti, ker je pač del leve greznice.

 • Duhec

  Maslešo lohk primerjate z Zemljaričem…. Kučan je v primerjavi z njima navadn, butast lolek.

 • avtohtoni neandartalec

  Zgleda nam Masleša napoveduje, da kmalu tudi izvršbe ne bodo več problem, po sojenju po hitrem postopku, bo sledila tudi eksekucija po hitrem postopku, v urgentnih primerih zgleda tudi na licu mesta.

 • avtohtoni neandartalec

  Edijo kar bi bilo treba pospešiti v našem pravosodju je dostop in hitre odločitve Ustavnega sodišča, nižja lahko pozabimo, ker je tam tega preveč in se ne da več nič narediti, v pravnem smislu, edini ukrep bi moral biti pa čim lažji dostop do Evropskih sodišč, sicer nam na em svetu nihče več ne more pomagati.

 • avtohtoni neandartalec

  Predlagam, da se združijo državno tožilstvo,sodišča, odvetniška zbornica, varuh človekovih pravic in policija, vse skupaj pa naj komandira vojska, potem bomo lahko instantno obsojali nedolžne in krivično obtožene, naj jih branijo civilna združenja.
  Aja, to že imamo, se bom skušal spomniti kaj bolj zakompliciranega, da bo še kdo kaj zraven zaslužil.

 • xtc

  Ko vam levak razloži ,da je vse uredu in da ni več problemov se pripravite na najhujše.

 • rrrrr

  ,,V zvezi s tem med drugim pripravljamo poseben projekt, v katerega bo pritegnjena tudi javnost oziroma civilna družba,” je še dodal g. Masleša.

  ,,Že jutri , ob 8.00 se bom jaz in moji strokovni sodelavcisodniki đorđević, popivoda, potparić, pavlić, knežević, marković, lušina, likić, suknaić, vuksanović, zimić, milić, stanić, radonjić, vrebac, arifin, rojić, pavlić, rakočević, draganić vkrcali na trajekt v Kopru in se za stalno vrnili v toplejše kraje.” je za 24 ur.com povedal g. Masleša.

  ,,S to potezo bomo naredili tudi odločilni korak v smeri večje prijaznosti sodišča do strank. Zato pozivam tudi slovenske sodnice in sodnike, ki so pri sojenju po podatkih ESČP kršili človekove pravice v pičlih 148 primerih na milijon prebivalcev, da se nam pridružijo v toplih krajih. Sojenja pa naj prepustijo kolegom, ki bodo ta rezltat dvignili vsaj na 350 kršitev na en milijon prebivalcev, da premagamo še Turčijo, Rusijo in Belorusijo..)…je za tednik Mladino zaključil b. Masleša

  .

  • avtohtoni neandartalec

   Če prav razumem Maslešo, je Slovencev menda približno 2 milijardi, glede da so sodniki kršili čovekove pravice 200 osebam na milijon.

   • laura

    Seštevate jabolka in hruške:
    cca 430 kršitev člov. pravic je ugotovilo že slovensko Ustavno sodišče. Na ESČP pa je bilo registriranih 148 kršitev/na milijon prebivalcev v Sloveniji. 2×148 = ?…vse žrtve pa se niso pritožile na ESČP. Bo sedaj šlo, neandertalec? Ali ste morda tudi vi med žrtvami? Glede na vaš politični profil, dvomim.

 • tramal

  Srb masleša naj pobere ostale srbe v slovenskem sodstvo in odpeketa v svojo srbijo.

  • avtohtoni neandartalec

   Ampak,če je masleša lev, torej po rodu Srb, zakaj so s pravosodjem nezadovoljni tako levi kot tudi desni, torej Srbi in Hrvati, pa še nekateri vmes?
   Mogoče spada pa med kanibale in nekrofile, na ljudi ga potem vežeta apetit in libido, ne pa nacionalizem ali politična korektnost.

   • tramal

    To ni lev.To je srbska podgana ki je čestital vojaku ker je ta ustrelil v čelo mdažara ki je tihotapil kavbojke iz italije.Izgleda da si edini ki podpira morilca.

    • avtohtoni neandartalec

     Raje ti ne povem kaj bi jaz naredil s takimi, v tistih časih. Madžar, ki je tihotapil kavbojke iz Italije, pa ja de, mogoče iz Milana, če ne celo iz Vatikana neposredno.
     Zakaj se vendno razburjate zaradi tujih problemov, če je Masleša komu storil kaj slabega, kaj je danes z družino tistega Madžara, kje so osebna pričevanja in obtožbe prizadetih, oškodovanjih ljudi, je tudi na Madžarskem vse pobil?

     • tramal

      Se vidi da nočeš spoznati resnice in še naprej verjameš v partizanske pravljice.Prosim bodi bolj razgledan če se hočeš oglaševati na tem portalu.Ta portal je mišljen za desne razgledane ljudi.

 • if

  Branko Masleša, Zvonko Fišer sta lakmusa, ki dokazujeta v kako hudi nepravnosti je slovenski pravosodni sistem.
  Njuno ozadje je nedemokratično, sicer ne bi bila na teh funkcijah!

  • Novakec

   Razlike med demokracijo in nedemokracijo v slolandiji ni, je vse kup ena svinjarija.

 • janban

  Večja težava od sodnih zaostankov, so morilci iz UDBE, ki kraljujejo na najvišjih položajih sodstva!

 • garfi

  Masleša ODSTOPITE !!!

 • Novakec

  Ja, ko pa sproti vse zastara.

 • hribovc

  masleni pravi da sodni zaostanki niso več težava… se strinjam, sodni zaostanki in zastaranje so KATASTROFA

 • Janez33

  Janez Stanovnik 30 let
  Branko Masleša 30 let
  Milan Kučan 30 let
  Alenka Bratušek 15 let
  Miro Cerar 15 let

  • Janez33

   Zapora.. :)

  • antimur

   Doživljenska za prve tri, za ostala dva trideset let.

   • Janez33

    Hehe. Tudi prav. Pa mislim, da je kandidatov še veliko.

 • MEFISTO

  Po predsedniku vrhovnega sodišča se vidi, kakšna banana republika je Slovenija.

 • SALZ

  Največja težava so nenormalni sodniki ,

 • Nata

  A ja ? Dajte no ?

  In kaj sledi , da ste VI največja težava !