fbpx

Brglez trdi, da ščiti pravo pred ulico. V SDS bodo še danes vložili predlog za takojšnjo razrešitev

Foto: STA

Predsednik državnega zbora Milan Brglez se je odločil za zavrnitev zbiranja podpisov za referemdumske pobude, in sicer ker želi “zaščititi vladavino prava pred vladavino zakona ulice”. Brgleza je danes zaradi njegovega ravnanja ovadilo gibanje Zedinjena Slovenija, na odločitev pa se je odzval tudi poslanes SDS Vinko Gorenak, ki je bil prepričan, da je predsednik DZ v preteklosti “že dosegel dno”, vendar zdaj vidi, da ga “z vsako svojo tovrstno odločitvijo še poglablja”.

Gibanje Zedinjena Slovenija je podla ovadbo na specializirano državno tožilstvo, saj naj bi po njihovem mnenju predsednik državnega zbora grobo kršil zakonodajo. Njihovemu mnenju se pridružuje tudi poslanec SDS Vinko Gorenak, ki je napovedal, da bodo v SDS v parlamentarno proceduro še danes vložili predlog za njegovo takojšnjo razrešitev. Poslanec sicer meni, da si lahko mnenje, ali delavci migranti dejansko izkoriščajo zakonodajo, ustvari vsak sam, a da je to nepomembno in irelevantno. Gorenak je prepričan, da se kaj takega v zahodnih demokracijah ne bi moglo primeriti, saj bi politiki na tak način na ulice priklicali množice razjarjenih protestnikov – v Sloveniji pa česa takega ne pričakuje.

Če nekdo na zakonit in tehnično pravilen način zbere 2500 podpisov in zahteva razpis roka za zbiranje 40.000 podpisov pod referendumsko pobudo, notranje ministrstvo pa potrdi pravilnost zbiranja podpisov, potem predsednik DZ po besedah Gorenaka “nima nobene možnosti več”. “Dolžan je razpisati rok za zbiranje podpisov,” je pojasnil in dodal, naj vprašanja o domnevni zlorabi prepustijo presoji sodišča.

Pravna mnenja, s katerimi predsednik DZ upravičuje svojo odločitev, so po prepričanju Gorenaka netočna. Ob tem je spomnil, da se je v preteklosti (ob poskusu razrešitve Janeza Janše s poslanske pozicije) že primerilo, da so odločitve ustavnega sodišča potolkle mnenja pravnikov:  “Verjamem, da bo ustavno sodišče stvari postavilo na svoje mesto, če bodo pobudniki ta postopek zahtevali.”

Brglez: Zakoni so vsebinsko nepovezani
Brglez je na novinarski konferenci pojasnil, da je sprejel to odločitev zaradi ocene, da gre za vsebinsko nepovezanost med zakoni, zoper katere pobudniki vlagajo referendumske pobude. Kot bistveno pa predsednik DZ izpostavlja, da gre za vsebinsko nepovezanost med vsebino zakonov ter nameni, cilji in nalogami pobudnika, torej Sindikata delavcev migrantov Slovenije, ki so opredeljene v statutu sindikata.

Gre za zlorabo referenduma?
Zato se Brglez z mnenjem zakonodajno-pravne službe DZ – da dejanski namen vlaganja referendumskih pobud ni uresničevanje pravice do neposrednega sodelovanja državljanov pri upravljanju javnih zadev oz. preprečitev uveljavitve zakonov, kar je cilj zakonodajnega referenduma – v celoti strinja. Po njegovem so podane objektivne okoliščine, ki kažejo na zlorabo pravice do referenduma, je pojasnil.

Na Brglezove izjave se je odzval tudi spletni komentator Tomaž Štih, ki “nastopa” pod psevdonimom Libertarec. Iz njegovih besed je razbrati, da imata s predsednikom državnega zbora Brglezom radikalno drugačne poglede na delovanje demokracije.

Dobovšek: Zavzemal se bo za njegov odstop
“Večkrat sem že opozoril, da gre za monopolizacijo državne oblasti, ko ima ena stranka v lasti DZ in vlado, ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za notranje zadeve, s tem pa vse vzvode oblasti,” je v današnji izjavi novinarjem spomnil vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek.

Dodal je, da je vedno nasprotoval temu, da ena stranka vodi tako DZ kot vlado. Za to se bo zavzemal tudi v primeru Brgleza, še posebej, če bo ustavno sodišče odločilo, da s preprečitvijo zbiranja podpisov za zahtevo za razpis referenduma o šestih zakonih ni ravnal prav. Brglez je namreč poslanec in podpredsednik stranke SMC.

Gre za škodljiv precedens
“Odločitve za zavrnitev zbiranja podpisov pod referendumsko zahtevo predsednik DZ Milan Brglez ne bi smel sprejeti sam, pač pa bi o takšnem sklepu moral odločati DZ,” je v izjavi za medije v DZ ocenil poslanec ZL Matej Tašner Vatovec. Brglezovo ravnanje predstavlja po mnenju poslanca ZL precedens, ki bi v prihodnje lahko vodil do zlorab.

M. P., STA