fbpx

Carlova dobila “košarico”: Višje sodišče razveljavilo sodbo proti Janši

Foto: e-koper.si/Nova24TV

Višje sodišče v Celju je ugodilo pritožbi predsednika SDS Janeza Janše na zamudno sodbo, po kateri bi moral Janša novinarki RTV Slovenija Eugeniji Carl plačati 6.000 evrov odškodnine zaradi domnevno žaljivega tvita. Zadeva se tako zaradi spornega vročanja tožbe vrača v ponovno odločanje na prvo stopnjo.

Velenjsko sodišče je oktobra leta 2016 razsodilo, da mora prvak SDS Janez Janša novinarki Eugeniji Carl plačati odškodnino v višini 6.000 evrov zaradi žaljivega tvita, v katerem je njo in novinarko ter urednico RTV Slovenija Mojco Pašek Šetinc označil za odsluženi prostitutki. Šlo je za t. i. zamudno sodbo, saj Janša na očitke v tožbi ni odgovoril. Janša je pozneje trdil, da je rok za odgovor na očitke v tožbi zamudil, ker mu ni bila vročena, saj je bil v času vročanja odsoten. Posledično je 11. novembra vložil predlog za vrnitev odločitve sodišča v stanje pred sodbo.

Velenjsko sodišče je julija 2017 razsodilo, da je bil Janša sam kriv za zamujeni rok za odgovor na očitke v tožbi. Janši je bilo poleg 6.000 evrov odškodnine prisojenih še 654 evrov pravnih stroškov zaradi predloga za vrnitev v prejšnje stanje.

Janša se je pritožil tudi na to odločitev, a je Višje sodišče v Celju njegovo pritožbo zavrnilo. Postopek je tekel enako tudi v primeru Pašek Šetinčeve. Se je pa Janša pritožil tudi na samo zamudno sodbo. In v tem primeru je, kot je razvidno iz sodbe, Višje sodišče v Celju Janši ugodilo in tožbo Carlove vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo. Z odločitvijo je pridržalo tudi odločitev o stroških pritožbenega postopka.

Demokracija.si