fbpx

Stranka brez programa in kandidatov spet vodilna v javnem mnenju!

Foto: Nova24TV

Katero stranko bi Slovenke in Slovenci volili v državni zbor, če bi bile volitve že to nedeljo? Sodeč po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je pripravila agencija Parsifal, bi večina anketirancev (16,6 odstotka vprašanih) volila Listo Marjana Šarca, za katerega še vedno ni povsem jasno, kako in s kom se bo podal na parlamentarne volitve. Rezultati raziskave kažejo na to, da se t. i. novi obrazi v Sloveniji še vedno izjemno dobro “prodajajo” oziroma, da se narod iz zadnjih dveh primerov Zorana Jankovića in Mira Cerarja še ni naučil ničesar. Na drugem mestu Šarčevi stranki sicer po novem sledijo Socialni demokrati (13,4 odstotka glasov), tretje mesto pa je zasedla Slovenska demokratska stranka s 13,2 odstotka osvojenimi glasovi.

Velik delež vprašanih, sodeč po javnomnenjski raziskavi agencije Parsifal, sicer ostaja neopredeljenih, saj jih 13,2 odstotka sploh ne ve, katero stranko bi volila, 12,7 odstotka vprašanih pa ne bi volila nobene stranke. 6,9 odstotka vprašanih se volitev sploh ne bi udeležilo. Če bi upoštevali samo opredeljene volivce, jih bi večina (25,1 odstotka) volila za Listo Marjana Šarca, sledita pa SD (20,3 odstotkov) in SDS (20,0 odstotkov).

Podpora največji opozicijski stranki SDS je nekoliko nižja v primerjavi s prejšnjim merjenjem, padec je zaznati tudi pri stranki SD, v prid Listi Marjana Šarca, ki je prevzela vodstvo. Daleč za tremi vodilnimi strankami se nahajajo SMC, Levica, DeSUS in NSi s podporo nad 5,0 %.

Če pogledamo samo opredeljene volivce, je slaba polovica vprašanih v svojo odločitev zelo prepričanih in bi izbrano stranko volila zagotovo (49,8 odstotka) ali zelo verjetno (31,1 odstotka), 19,1 odstotka volivcev pa še ni prepričanih, koga bodo zares volili.

Med opredeljenimi volivci gladko vodi Lista Marjana Šarca. (foto: Nova24TV)

Lista Janeza Novaka dobila 0,3 odstotka glasov med odločenimi volivci
Neopredeljene, teh je 33,9 odstotka, so v omenjeni Parsifalovi javnomnenjski raziskavi nadalje povprašali, katera stranka jim je vseeno najbližje. Večinoma je anketirancem najbližje stranka SD (6,5 odstotka), sledijo Lista Marjana Šarca (3,7 odsotka), SDS (3,7 odstotka) in SMC (3,6 odstotka). Velik delež je neopredeljenih, 20,8 odstotka ne ve, katero stranko bi volila, 36,1 odstotka ne bi volila nobene stranke, 17,0 odstotka jih sploh ne bi šlo na volitve, 4,1 odstotka vprašanih pa bi volilo kako drugo stranko.

Zanimivo je, da je med že opredeljenimi volivci 0,3 odstotka glasov prejela tudi izmišljena stranka Janeza Novaka, kar daje slutiti, da nekateri vprašani o strankah, ki jim dajejo glasove, ne vedo popolnoma ničesar, kaj je skrb vzbujajoče pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo junija letos.

Glasove na volitvah bi dobile tudi nekatere neobstoječe stranke, kot je Lista Janeza Novaka. (foto: Nova24TV)

Že nekaj časa pa je popolnoma jasno, da se aktualna vlada Mira Cerarja poslavlja. Večina vprašanih volivcev (59,9 odstotka) namreč ne podpira Cerarjevih, podpira jih zgolj 35,3 odstotka vprašanih, neodločenih pa je 4,8 odstotka vprašanih. V primerjavi z zadnjim merjenjem v januarju 2018 je podpora vladi sicer padla iz 37,3 odstotka na 35,3 odstotka v februarju 2018.

L. S.