Prvorazredni: Čeprav po pravilih Vesel sploh ne bi smel zasesti bajno plačane funkcije na FIFI, njega to ni oviralo

Predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel (Foto: Printscreen)

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel zelo rad moralizira o sedanji “zlobni oblasti”. Ob koncu leta 2020 se je v slovenski javnosti nepričakovano razplamtela vroča afera o “popoldanski zaposlitvi” Tomaža Vesela v Mednarodni nogometni zvezi FIFA. V resnici Vesel ne bi smel zasedati te funkcije, saj je s tem kršil pravilnik FIFE. Pravilnik namreč zahteva, da za to funkcijo pred tem ne smeš vsaj štiri leta zasedati funkcije v nogometnih vodah. To je potrdil tudi pravni strokovnjak na FIFI Ludovic Deléchat. Vesel pa je bil leta 2015, dobro leto pred zasedbo funkcije na FIFI, imenovan za namestnika Mladinske komisije pri NZS. Vročo afero je že takoj po Veselovem imenovanju odkril norveški medij, specializiran za sporne prakse v mednarodnem nogometu Josimar, kasneje pa je zgodbo povzel tudi ugledni nemški časopis Bild.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel zelo rad pozablja, da slovenski državljani trpijo za amnezijo o njegovih “fuzbalskih” poslih. Leta 2016 se je Vesel zavihtel na eno izmed prestižnih funkcij v Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) v Švici. Dominantni mediji v rokah vzporednega mehanizma so  vzhičeno poročali, da gre za še en velikanski uspeh za našo državo. Drži, vsak Slovenec je lahko ponosen, če enemu izmed sodržavljanov uspe velik met v mednarodnem poslovnem okolju, a vseeno slovenski državljani veliko bolj cenijo, če ta funkcijo pridobi skladno s pravili in zakonodajo. Tega pa za Vesela ne moremo trditi.

V preteklosti smo na Nova24TV že opisali celotno nogometno sago, v katero sta bila vpletena trenutni predsednik UEFA Aleksander Čeferin in njegov nekdanji “najboljši prijatelj” Vesel. Norveška revija, specializirana za stranpoti in sumljive posle v globalnem nogometu Josimar, je 22. septembra objavila članek z naslovom “Was Tomaž Vesel ineligible as chairperson of the Audit & Compliance Committe?”. Zgodbo je povzel tudi nemški Bild, predstavili pa smo jo tudi že v našem mediju. Naj povzamemo, v čem je bistvo težave. Za njegovo funkcijo na FIFI velja pravilo, da jo lahko zasedejo samo tisti, ki niso predtem vsaj štiri leta delovali na nobeni izmed funkcij v nogometnih vodah. Vesel pa je še leta 2015 zasedal eno izmed funkcij v Nogometni zvezi Slovenije pod vodstvom Aleksandra Čeferina.

Foto: posnetek zaslona Josimar

 

Vir: posnetek zaslona Josimar

Pravni strokovnjak na FIFI razkril, da Vesel ne bi smel zasesti funkcije na FIFI!
Zasedba funkcije Vesela na NZS dejansko potrjuje Okrožnica 27/15 s strani takratnega generalnega sekretarja NZS Aleša Zavrla z naslovom Zadeva: Organi in svetovalne komisije NZS z dne tretjega julija 2015. V njej boste videli, da je Tomaž Vesel postal namestnik komisije Mladinske komisije.

Foto: Printscreen

Norveška revija Josimar je podatke preverila pri visokem uslužbencu pravnega oddelka na FIFI Deléchatu. Josimar je iz odgovora pravnega strokovnjaka na vprašanje, ali je za Veselovo funkcijo na FIFI nujno, da pred tem vsaj štiri leta ne sme delovati v nogometu, dobil pritrdilen odgovor. Mogoče je to veljalo za vse ostale, ne pa za Tomaža Vesela. Josimar je poslal vprašanja tudi na FIFO, a so se tamkajšnji odgovorni izgovarjali na sto in en način, a jasnega odgovora niso dali. Vendar so pri Josimarju očitno pozabili, da si slovenski predstavniki v mednarodnem nogometu privoščijo marsikaj. Ste že pozabili na afere Aleksandra Čeferina, Slavka Vinčiča, Vladimirja Šajna in Radenka Mijatovića?

Vesel je leta 2013 postal predsednik Računskega sodišča, z iztekom mandata v sredini leta 2022. Toda znano je, kako je slovenski uradnik poleg plače predsednika državne institucije prejemal še bogato plačo pri Fifi. Gre za 246 tisoč dolarjev letno, v štiriletnem mandatu je torej zaslužil dodaten milijon. Nezdružljivost funkcij je presojala tudi KPK in na presenečenje vseh ni ugotovila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in postopek ustavila. Za prvorazrednega.

Luka Perš