fbpx

Cerar išče načine, da bo lenim delavcem na hitro rekel: ”Hvala lepa in adijo!”

Foto: STA

”Nujno je zagotoviti določeno mero prožnosti in varnosti v delovni zakonodaji. Omogočiti moramo, da bodo delodajalci tistim, ki slabo delajo – so po domače rečeno leni in neodgovorni, lahko na hitro rekli ‘hvala lepa’ in jih na hitro odslovili,” je o novi delovni zakonodaji na današnji seji državnega zbora dejal Miro Cerar. 

Tak je bil del njegovega odgovora na vprašanje poslanca NSi Mateja Tonina, ki je premierja vprašal, kdaj namerava sprejeti ključne reforme, ki jih naša družba potrebuje. Pri tem se je nanašal predvsem na demografske spremembe, poslovno okolje ter varnostne grožnje v Sloveniji.

Po – že obveznem – monologu  z elementi samohvale je Miro Cerar prisotnim na seji državnega zbora pojasnil, da vlada – seveda – stalno gleda v prihodnost. Načrtujejo pokojninsko reformo ter reformo delovne zakonodaje. Predlog zakona o delovni zakonodaji naj bi ministrica pripravila že v naslednjih tednih. Poleg hitrega odslavljanja lenih delavcev pa želi Cerar tiste dobre delavce tudi zaščititi.

”Po drugi strani pa bi tiste dobre delavce in tistim, ki iščejo zaposlitev, ki so v stiski, država z dodatnimi spodbudami pomagala, da bodo še bolje zavarovani v svojih zaposlitvah ali v času, ko so brez zaposlitve,” je še dodal predsednik vlade.

Želi okrepiti javno zdravstvo, ministrica pa ne daje odgovorov
Med reformami je dodal tudi reorganizacijo centrov za socialno delo ter uvajanje informativnega izračuna o otroških dodatkih in subvencijah. Na področju zdravstva bodo še letos sprejete nekatere ključne spremembe za urejanje področja in okrepitev javnega zdravstva, je napovedal premier.

Tonin je nato opozoril, da se stvari ne premikajo dovolj hitro. ”Ministrica za zdravje že nekaj časa dela analize, a še ni povedala ničesar konkretnega,” je dejal in opozoril, da poslanska skupina NSi tudi že nekaj časa čaka, da jih bo ministrica sprejela na pogovor o zdravstveni reformi.

Godčeva o Anji Kopač Mrak, ki ima za seboj kar nekaj neuspešnih projektov
Na kršitve zakonodaje in dvojna merila pri sojenju le-teh pa je opozorila tudi poslanka Jelka Godec iz SDS. Pri tem se je osredotočila na ministrico za delo, družino in socialne zadeve Anjo Kopač Mrak, ki ima za seboj kar nekaj neuspešnih projektov, pika na i pa je bil postopek pri tako imenovanih koroških dečkih, ko je šlo za očitno kršenje človekovih pravic, pri čemer ministrica še ni sprejela odgovornosti.

”Katere kršitve človekovih pravic so potrebne, koliko propadlih projektov in koliko delanja norca iz socialne politike je še potrebno za to, da boste ministrico Kopač Mrakovo zamenjali?” je Godčeva neposredno vprašala Cerarja in dodala, če je mir v koaliciji res vreden več kot vse našteto.

Cerar ne more odgovarjati na vprašanja, za katera ni vedel vnaprej
Na to se je Cerar izgovarjal, da na vprašanja, za katera predhodno ni vedel, ne more odgovarjati, in dejal, da ne ve, na kaj naj odgovarja. Premier je ponovil, da vladajoča koalicija ministrico podpira in da se v koaliciji zavedajo številnih problemov na centrih za socialno delo, kar nameravajo sedaj tudi popraviti. Dodal je še, da bo ob interpelaciji stvari pojasnila tudi ministrica sama.

M. G.