fbpx

Cerar ne bo razrešil Kopač Mrakove, čeprav je ugotovil “določene vidike objektivne odgovornosti”

Anja Kopač Mrak (foto: STA).

Premier Miro Cerar po pogovoru z ministrico Anjo Kopač Mrak glede odvzema otrok starim staršem na Koroškem ugotavlja, da ministrica ne more biti krivdno odgovorna za nezakonitosti, da pa je zaradi nepravilnosti v postopku mogoče najti “določene vidike objektivne odgovornosti”. Od ministrice sicer pričakuje intenzivno delo pri popravkih sistema socialne zaščite.

Premier Miro Cerar je podprl odločitev ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak, da je po ugotovitvah upravne inšpekcije sprejela odstop direktorja Centra za socialno delo Slovenj Gradec Jurija Šumečnika, so v sporočilu za javnost navedli v Cerarjevem kabinetu.

Obstajajo določeni vidiki odgovornosti ministrice
Ne glede na to, je po mnenju predsednika vlade zaradi nepravilnosti v postopku odvzema otrok starim staršem mogoče najti določene vidike objektivne odgovornosti, saj je za zakonito in učinkovito delovanje celotnega resorja pristojen minister. Od ministrice tako premier “zdaj še posebej pričakuje, da se bo pri nadaljnjem delu popravkov in izboljšav sistema delovanja socialne politike in socialne zaščite lotila prednostno in s polno odgovornostjo”.

Nič se ne bo zgodilo – ministrica še vedno uživa Cerarjevo zaupanje
Ob tem so v njegovem kabinetu poudarili, da Cerar z zaskrbljenostjo spremlja razvoj primera glede odvzema dveh otrok starim staršem in poziva tako ministrico kot vse ostale akterje, da storijo vse, da bodo v največji meri zavarovane predvsem koristi otrok. Kopač Mrakova, ki jo zaradi tega primera čaka tudi interpelacija, je po pogovoru s Cerarjem sicer ocenila, da uživa premierjevo zaupanje. Koalicijski partnerici SMC in DeSUS pa sta že večkrat izpostavili, da od ministrice pričakujeta odgovore tudi glede drugih vprašanj s področja socialne zaščite.

M. P., STA