fbpx

Pravijo, da podpora vlade Kopač Mrakovi ni samoumevna

Foto: STA

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti  Anja Kopač Mrak se po odločitvi upravnega sodišča, da je bil v primeru koroških dečkov odvzem otrok nezakonit, sooča z usihajočo podporo vlade. V vladajoči koaliciji jo podpirajo samo njeni Socialni demokrati, medtem ko podpora SMC in Desus – tako vsaj pravijo – ni zagotovljena in samoumevna. 

Upravno sodišče je ugotovilo, da je CSD s tem, ko je starim staršem odvzel vnuke, kršil ustavne in človekove pravice tako staršem kot otrokom. SDS je zaradi škandalozne odločitve centra za socialno delo, ki je imela podporo ministrstva za delo, inšpekcije in varuhinje človekovih pravic, proti ministrici Kopač Mrakovi vložila interpelacijo.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer v izjavi za javnost ni hotela dati jasnih odgovorov glede odgovornosti ministrice v tem primeru. Sprva je dejala, da nezaključenih pravnih zadev ne želijo komentirati, nato, da je zadeva kompleksna, naposled pa je le priznala, da veriga odgovornosti in prevzemanja odgovornosti v sistemu ne deluje optimalno.

CSD se bo na odločitev upravnega sodišča pritožilo, saj meni, da CSD z ničemer ni posegel v človekove pravice babice in dedka. Ob tem so tudi zapisali, da je odločitev nejasna in da se le to ni strokovno opredeljevalo, temveč le postopkovno. Pritožbo je napovedal tudi odvetnik babice, saj je babica zahtevala, da se otrok vrneta k njej, vendar je to sodišče zavrnilo. 

Bolj jasno je odgovoril vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša, ki je povedal, da glasovanje ob interpelaciji ministrice Anje Kopač Mrak ni samoumevno. Dodal je, da sodba zanjo ni najbolj ugodna in da se bo morala zagovarjati predvsem predsedniku vlade Miru Cerarju. V SD so odgovorili predvidljivo, in sicer da se jim ne zdi, da bi ministrica naredila karkoli narobe.

Iz kabineta predsednika vlade so po sodbi upravnega sodišča sporočili, da pričakujejo pojasnila s strani ministrice Kopač Mrakove. 

Ž. K. , STA