fbpx

Šokantno: Cerar raje vidi, da se v policiste meče granitne kocke, kot pa da migranti zbirajo podpise

Miro Cerar (foto: epa).

Čezmejni delavci so danes v državni zbor vložili 6428 podpisov za pobudo za začetek referendumskih postopkov o zakonu o mednarodni zaščiti in zakonu o medijih. S tem hočejo zbuditi pozornost vlade, ki se do njih vede popolnoma ignorantsko in ni pripravljena na nikakršen pogovor. SMC njihova dejanja (bizarno) ocenjuje kot poskus “destabilizacije države”. A spomnimo, ko so v letu 2012 po Sloveniji potekale nasilne vstaje, ko so ljudje celo z granitnimi kockami obmetavali policiste, je Cerar takšen upor državljanov pozdravljal.

V državnem zboru pa nastajajo trenja tudi med politiki. Na eni strani Cerarjeva SMC zmerja čezmejne delavce in jih obtožuje rušenja sistema, a mnogi pravniki opozarjajo, da je njihovo početje preprosto ustavna pravica ljudstva.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je dejala, da “gre za poskus uporabe referenduma za rušenje državne stabilnosti”. S tem se strinja tudi Milan Brglez, ki meni, da čezmejni delavci na tak način poskušajo izsiliti poseben položaj. Nekdanji ustavni sodniki, s katerimi se je danes srečal predsednik Borut Pahor, pa te izjave SMC označujejo za pretirane, saj po njihovem mnenju ne gre za nobeno rušenje države, poroča STA.

Peter Jambrek, pravnik in politolog, podpira referendumsko odločanje v vsem, kar ljudstvu “pade na pamet”. Sprašuje se, zakaj bi bil referendum sploh zloraba in dodaja, da sploh ni pomembno, ali gre pri referendumu za nestrinjanje z vsebino zakona ali za kaj drugega. “Ljudstvo je pri nas suvereno, če odloča, naj o čim več možnih zadevah,” dodaja Jambrek. Ob tem pa poudarja, da je to njihova ustavna pravica, na podlagi katere se je Slovenija tudi osamosvojila.

Migranti delavci želijo vladi, Miru Cerarju in Dušanu Mramorju na tak način sporočiti, da so jim “praktično vzeli vse, ne morejo pa nam odvzeti volilne pravice”, je odločen Dušan Cvetko, predsednik sindikata.

Nekdanji ustavni sodniki so sicer deljenega mnenja – nekateri menijo, da gre za zlorabo referenduma, drugi pa izpostavljajo, da je zbiranje podpisov ljudstva povsem legitimno in celo ustavna pravica.

Spomnimo. Cerar včasih podpiral vstaje, kdor se danes upre, pa ruši (njegovo) državo
Miro Cerar: ”Včasih ni nujno, da imaš pravo nad seboj, da odstopiš, če ti vsi dajo jasno vedeti, da moraš. Ampak očitno ima neko politično zaledje, in to je ta politični problem pri nas. Očitno mnogim še ni jasno, kaj se dogaja, tudi tistim, ki so ga izvolili. Tu bi se on moral osramočen umakniti. Pri nas pa tega ni,” je Cerar pogumno pojasnjeval, zakaj podpira vseslovenske vstaje leta 2012, posebej proti takratnemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, in ob tem poudarjal, da se ljudje povsem legitimno upirajo oblasti. Ob tem je pozabil, da so bili ti protesti precej nasilni, ogroženo je bilo veliko ljudi, izgredi so šli celo tako daleč, da so protestniki v policiste metali granitne kocke.

A danes, ko Sindikat delavcev migrantov Slovenije povsem mirno zbira podpise – kar je njihova ustavna pravica – je to s strani Cerarjeve SMC označeno kot  “rušenje državne stabilnosti”.

Anja Dangubič