fbpx

Cerarja obiskal hrvaški kolega Orešković – sta si morda privoščila piščanca?

Tihomir Orešković in Miro Cerar (foto: Twitter).

Ne, tokrat ne gre za potegavščino. Cerarja je v Ljubljani obiskal novi hrvaški premier Tihomir Orešković. To je prvo srečanje med predsednikoma vlad Slovenije in Hrvaške po imenovanju novega hrvaškega mandatarja. Miro Cerar je sicer mislil, da se je po telefonu že pogovarjal s hrvaškim kolegom Oreškovićem, vendar je šlo le za potegavščino komika Davorja Jurkotića.

Premierja sta med neformalno in odprto izmenjavo stališč izpostavila pomen dobrega sodelovanja med sosednjima državama. Tako sta govorila o priložnostih za nadaljnjo izboljšanje dvostranskih odnosov na številnih področjih. “Prav tako sta se dotaknila možnosti krepitve že tako dobro razvitega gospodarskega sodelovanja med državama,” so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Ali je slovenski premier hrvaškemu kolegu ponudil piščanca oziroma v Cerarjevem prevodu “govedino”, ni znano. Morda pa sta rekla tudi kakšno o skupnem dopustu na Brionih, kjer si bosta privoščila lignje na žaru.
Morda ste zamudili: Kako so Hrvati nategnili Cerarja 

Premierja zaskrbljena, da bi prišlo do povečanih dvostranskih napetosti
Srečanje je bilo namenjeno tudi aktualni migrantski krizi kot najbolj perečemu vprašanju Evrope. Predsednika vlad sta se strinjala, da je pri tem potrebno boljše sodelovanje med državami. Izrazila sta skrb, da bi lahko v odsotnosti učinkovitega evropskega odziva na krizo in glede na zadnje spremembe migracijskih politik v nekaterih državah prišlo do povečanih dvostranskih napetosti in posledično destabilizacije Zahodnega Balkana.

Orešković podprl pobudo Cerarja
V tej luči je hrvaški premier Orešković podprl pobudo Cerarja, ki jo je ta prejšnji teden v pismu posredoval svojim kolegom z namero, da se tok iregularnih migracij na t. i. zahodnobalkanski poti čim hitreje zaustavi, in sicer s pomočjo Grčiji pri soočanju z migrantskim tokom kot tudi makedonskim oblastem z okrepitvijo nadzora njihove južne meje. Predsednika vlad sta se dogovorila za tesno sodelovanje pri uresničevanju omenjene pobude tako v operativnem smislu kot v luči prihajajočega februarskega zasedanja Evropskega sveta.

N. K.