fbpx

Izjemen uspeh Cerarja: Hrvatje mu ponujajo Trdinov vrh

Hrvaški komedijant Davor Jurkotić je slovenskega premierja Mira Cerarja klical v svoji oddaji ”U zdrav mozak”, ter se pretvarjal, da je novi hrvaški mandatar Tihomir Orešković. Cerar je Jurkotiću popolnoma nasedel ter se je z njim začel dogovarjati o migrantski krizi. 

Hrvaški komik Davor Jurkotić je pod pretvezo, da je novi hrvaški mandatar Tihomir Orešković, s presenetljivo lahkoto na telefon dobil slovenskega premierja Mira Cerarja. Ta niti pomislil ni, da gre morda za potegavščino in se je z njim takoj začel dogovarjati glede migrantske krize in ograje na slovensko-hrvaški meji.

Cerar: ”Vsako poletje grem na morje na Hrvaško”
Cerar je ”Oreškoviću” čestital za imenovanje za mandatarja ter se z njim začel takoj dogovarjati o morebitnem sestanku, predvsem glede migrantske krize. Da gre za očitno potegavščino se mu ni posvetilo niti tedaj, ko je Jurkotić začel govoriti, kako zelo ljubi Slovenijo. ”Zelo imam rad Slovenijo, Slovenci ste dobri ljudje. Rad imam Bled, Bohinj, Kranjsko Goro, tam sem smučal že kot otrok,” je pretirano navdušeno pripovedoval voditelj, Cerar pa se je le zahihital in dejal, da ga to izredno veseli. ”Tudi sam imam rad Hrvaško, vsako leto gremo z družino tja na morje,” je še dodal.

Cerar verjetno še danes verjame, da se je pogovarjal z Oreškovićem
Da se ne pogovarja z Oreškovićem, se Cerarju ni posvetilo niti takrat, ko je voditelj predlagal, da se Hrvaška in Slovenija združita v eno državo: ”Najsrečnejši bi bil, če bi Slovenija in Hrvaška postali ena država. Lahko bi imeli Triglav, Jadransko morje, Krk, Bohinj, Hvar …” Cerar pa je na to odgovoril le, da se želi z Oreškovićem čim prej srečati ter se pogovoriti o vseh odprtih vprašanjih. S tem se je strinjal tudi voditelj Jurkotić, Cerar pa je vse do konca pogovora verjel, da se je dejansko pogovarjal z novim hrvaškim mandatarjem.

Iz kabineta predsednika vlade pa je nato prišlo tole sporočilo:
“Potrjujemo avtentičnost posnetka pogovora s predsednikom vlade dr. Mirom Cerarjem, ki je nastal minuli teden. Običajno se o času telefonskih pogovorov med voditelji različnih držav, tj. uradno imenovanih predsednikov vlad in podobno, predhodno dogovorijo kabinetni svetovalci. Tokrat je poslovna sekretarka premierja prejela nenajavljen in neposreden klic s strani zdaj znanega sogovornika, ki se je predstavljal za hrvaškega mandatarja g. Tihomirja Oreškovića.

Po mnenju premierja dr. Cerarja gre pri celotnem telefonskem pogovoru nedvomno za dobro potegavščino, ki je nasmejala tudi samega predsednika vlade. Vsekakor se je tudi premierju pogovor zdel izjemno nenavaden, kar je mogoče slišati že v samem posnetku. Po tem, ko se je izkazala prava identiteta premierjevega sogovornika, predsednik vlade dr. Cerar z veseljem pričakuje prvi pogovor z dejanskim novim premierjem sosednje Hrvaške, ko je nedvomno mogoče pričakovati sproščene uvodne besede.”

M. G.