fbpx

Cerarjeva kandidatka za mesto predstavnika OVSE za svobodo medijev je ultra levičarka Brankica Petković z Mirovnega inštituta

Foto: YouTube.

Danes so v slovensko javnost pricurljale informacije, da je vlada Mira Cerarja pred dvema dnevoma na dopisni seji sprejela sklep, da za mesto predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje Evrope (OVSE) za svobodo medijev predlaga ultra levičarko Brankico Petković. Ministrstvo za zunanje zadeve je zadolženo, da izpelje potreben postopek za najavo kandidature, Petkovićeva, ki je sicer rojena na Hrvaškem in ima magisterij znanosti s področja sociologije kulture, pa bi v primeru uspešne izvolitve na tem položaju zamenjala dosedanjo RFoM Dunjo Mijatović. Da bi morala biti na tako ugleden mednarodni položaj postavljena oseba, ki je politično neopredeljena in nezaznamovana, vlado ne skrbi, saj se na to področje tako ali tako ne spozna dovolj, da bi se raje odpovedala neposrečenemu kadrovanju. To ni presenečenje, saj mnenja Združenja novinarjev in publicistov nikoli ne upošteva.

OVSE je mednarodna ugledna organizacija, položaj predstavnika OVSE za svobodo medijev (OSCE Representative on Freedom of the Media) pa je ena od osrednjih institucij leta 1972 ustanovljenega organa. Dejavnosti predstavnika OVSE za svobodo medijev obsegajo opazovanje položaja medijev v sodelujočih državah OVSE in spoštovanja zavez OVSE na področju svobode izražanja in svobode medijev. To vključuje prizadevanja za zagotovitev varnosti novinarjev, razvoj medijskega pluralizma, spodbujanje dekriminalizacije obrekovanja, boj proti sovražnemu govoru, nudenje strokovnih mnenj glede regulacije medijev in zakonodaje ter spodbujanje svobode interneta.

Delo predstavnik OVSE za svobodo medijev je tudi organiziranje konferenc in drugih dogodkov na temo aktualnih vprašanj medijske svobode, na katerih sodelujejo novinarji, predstavniki civilne družbe in vlad ter akademiki. Na spletni strani Vlade RS lahko preberemo tudi obrazložitev, da so se za Petkovićevo odločili zato, ker je ugledna raziskovalka in zagovornica svobode in pluralizma medijev ter ima številne mednarodne izkušnje in nagrade.

Petkovićeva je sodelavka inštituta, ki za nagrado svoji podpori LGBT skupnostim že leta izčrpava državni proračun
Zaplete pa se  pri tistem delu, ko na vladi navajajo, da je Petkovićeva eden izmed najbolj znanih obrazov levičarskega Mirovnega instituta, na katerem je zaposlena že od leta 2001. Gre za klub levičarskih aktivistov, ki se kljub svoji domnevno visoki usposobljenosti za medijski pluralizem selektivno odzivajo na zlorabe v medijih, v svojem komentarju v Demokraciji kritično izpostavlja Gašper Blažič. Da Mirovni institut reagira samo takrat, ko je to pač v skladu z ideologijo, ki jo zastopa, pa smo se v zadnjih letih že lahko navadili ob njegovi izraziti podpori kampanji ZA na referendumskem vprašanju družinskega zakonika, ko so njegovi člani grobo napadali in ustrahovali vse zagovornike za človekove pravice, pravice otrok, staršev in starih staršev.

Naj spomnimo; Mirovni inštitut ima sedež na Metelkovi ulici v Ljubljani, in čeprav velja za nevladno organizacijo, se vrsto let financira z davkoplačevalskega denarja.  Za svojo ultra levičarsko usmeritev in podporo LGBT skupinam je po podatkih Supervizorja samo od leta 2003 iz slovenskih proračunskih virov prejel že približno dva milijona in pol evrov. Ob tem je vredno izpostaviti, da evropski proračunski viri, v katere ravno tako prispevajo svoj denar slovenski davkoplačevalci, niti niso všteti.

Plačuje je tudi George Soros
Velik vir dohodkov Mirovnemu inštitutu predstavljajo tuji financerji, da pa je za svoje delovanje po nekaterih podatkih od ustanovitve skupaj prejel že slabih 9 milijonov evrov, odkrito kaže na to, da so zaposleni za svojo LGBT propagando zelo dobro plačani s strani Georga Sorosa. Brankica Petković je tako samo ena izmed izbranih ultra levičark, ki vodijo politiko strinjanja s trenutnim slovenskimi oblastniki, družbo v inštitutu pa ji delajo takšna imena, kot so Nataša Pirc Musar, Jernej Rovšek, Metka Mencin Čeplak, Mitja Blažič, Cirila Horjak – dr. Horowitz in celo reper Zlatko.

Združenje novinarjev in publicistov: Vlada je izbrala kandidatko, ki ji daje medijsko podporo
Za mnenje smo povprašali Združenje novinarjev in publicistov, ki mu trenutno predseduje Tino Mamić. Nepresenetljivo so v združenju nad odločitvijo vlade močno razočarani. “Vlada je nagradila strokovnjakinjo, ki se vedno strinja z njenimi potezami. Venomer ji daje medijsko podporo, zato si je zaslužila nagrado, piškotek, če že želite. Vemo, kako to deluje,” nam je povedal Mamić. Zelo ga skrbi, da slovenska vlada s pošiljanjem eksponiranih levičarjev v OVSE pravzaprav kvari mednarodni ugled naše države.

Mamić meni, da bi bila novinarska združenja bolj primerna za imenovanje takšnih pomembnih kandidatov, saj gre za vprašanja, na katera se vlada niti ne spozna. Če se že mora odločiti sama, pa bi lahko kdajpakdaj vsaj poslušala nasvet kompetentnih ljudi. “Na žalost pa smo se že naučili, da Cerarjevi našega združenja nikoli ne povprašajo za mnenje, če pa ga kdaj izrazimo, nas preprosto ignorira,” še dodaja naš sogovornik.

L. S.