fbpx

Cirkuška predstava “pismonoše” Pavšiča: Janez Janša mu je ponovno razložil zakaj se preiskovalne komisije ni udeležil

Poslanec LMŠ Robert Pavšič (Foto: STA)

Poslanec LMŠ-ja je na seji s pismom povabil predsednika vlade Janeza Janšo na zaslišanje pred opozicijsko preiskovalno komisijo  o nabavi in zalogah medicinske opreme, ki bo potekala konec septembra. Za to potezo se je domnevno odločil, ker naj Janša ne bi dvigoval pošte – a v resnici se premier prejšnjemu vabilu na komisijo ni odzval izključno zato, ker so jo sklicali na isti dan, kot je potekala slovesnost ob 30. obletnici spopadov na Kumu. Verjetno povsem namenoma, da lahko sedaj zganjajo cirkus, zaradi Janševe neudeležbe, čeprav se je Janša pred zaslišanjem opravičil, da ga ne bo.

Ker “ima Janša očitno velike težave z dvigovanjem pošte”, mu je poslanec LMŠ Robert Pavšič vabilo izročil kar na seji – tako so se razpisali levosučni mediji. Opozicijska preiskovalna komisija, ki se ukvarja z ukrepanjem v epidemiji covida-19, je hotela v petek zaslišati tudi premierja, a na tisto sejo ni prišel – bila je namreč sklicana na petek, ko je potekala slovesnost ob 30. obletnici spopadov na Kumu. Če zna Pavšič šteti vsaj do tri, mu je bilo prav gotovo jasno, da se predsednik vlade Janez Janša iz tega razloga seje ne bo utegnil udeležiti. Morda zna šteti le do dva, kdo ve. Komisija, ki se ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, se bo ponovno sestala jeseni, 24. septembra.

Pavšič je na seji javno povabil premierja na zaslišanje 24. septembra, ob tem pa ne preveč bistro dodal, da si bo tako lažje organiziral čas ali pa vsaj našel dovolj razlogov za neudeležbo. Se torej Pavšiču spominjanje na bojevnike, ki so dali življenje za to državo, ne zdi dovolj dober razlog, da se premier prejšnje seje ni mogel udeležiti? Janša je v svojem odgovoru med drugim povedal, da je njegov kabinet poslal opravičilo in dodal, da bi se ga dalo tudi poklicati in dogovoriti za drug termin – morda kakšen dan po državni proslavi. Je pa predsednik vlade tudi poudaril, da nima nobene težave s tem, da pride pred komisijo, saj ima nedvomno več odgovorov, kot pa imajo v komisiji vprašanj. A če sejo skličejo na dan, ko se spominjajo 30. obletnice dogodkov, ko so naši ljudje umirali – kot je bilo to na Kumu 2. julija 1991, potem se bo, ne glede na vse spoštovanje do parlamentarnih institucij, vedno odločil za dogodek, kjer se bo spominjal svojih sobojevnikov.

https://twitter.com/StrankaLMS/status/1412010385222344705?s=20

Predsednik vlade je na slovesnosti ob 30. obletnici spopadov na Kumu poudaril, da bi bila zgodovina zelo drugačna, če ne bi bilo tistih, ki so pred 30 leti branili Kum in druge oddajnike. Ti so namreč omogočili poročanje o dogajanju v Sloveniji. “Slovenci smo v zgodovini šli skozi dobro in slabo, vemo pa, da nam gre bolje, ko smo pogumni, enotni, in vemo, kaj smo, in to tudi hočemo biti,” je izpostavil ter dodal, da nam pred osamosvojitvijo po svetu niso bili naklonjeni, ker pa so tuji novinarji med vojno poročali, kaj se je dejansko dogajalo, se je ta naklonjenost obrnila nam v prid, zaradi tega smo tudi dosegli mednarodno priznanje.

Sara Bertoncelj