fbpx

Čordiću se je odpeljalo: na Dan upora proti okupatorju z lesenim križem na ramenih vabi na koncert “Svoboda”!

Foto: Eventim FB

Raper Zlatko je nedvomno glasbenik, ki se je, vse odkar so se pričeli protivladni protesti nevladnikov, ki so priklenjeni na državne jasli, prerinil v ospredje. Z raznimi izpadi, med drugim z napadoma na direktorja NIJZ dr. Milana Kreka in na snemalca Nova24TV, je priskrbel za lastno samopromocijo. Z igranjem na noto žrtve kulturnega ministra Vaska Simonitija so njegovo ime pričeli z namenom samopromocije uporabljati tudi nekateri poslanci opozicije. Potem, ko je pred največjim krščanskim praznikom poskrbel za performans, ko se je z velikim križem na ramenih pojavil pred hramom demokracije, je sedaj jasno, kaj je bil namen vsega tega. Šlo je namreč le za nekakšno obliko promocije, 27. aprila, torej na Dan boja proti okupatorju, napoveduje spletni koncert z imenom Svoboda.

Na družabnem omrežju je namreč mogoče ob sliki, kjer Zlatko nosi velik lesen križ na ramenih, prebrati, da naj bi Zlatko predstavljal enega od kraljev slovenskega repa, ki je delaven kot mravlja in priden kot čebela. “Predstavil bo svoje delo in s tem tudi najnovejši komad Svoboda. Za pesem Svoboda je dobil navdih v trenutni politični situaciji, ki jo je na svoji koži občutil tudi sam. Ta koncert bo za osvoboditev, za borbo vseh nas, da se združimo. Združimo se 27. 4. 2021 na spletnem koncertu, kjer bo zlagal rime, kar tudi najbolje zna. Zraven bo predstavil tudi svojo novo ploščo Julijan Mak še v hibridni formi – v živo v neposrednem spletnem prenosu!,” je mogoče prebrati v samem opisu koncerta.

Žrtev, ki to ni
Kot je znano, je politični aktivist Zlatko, ki se vztrajno prikazuje kot žrtev “totalitarne” vlade Janeza Janše, vztrajno ponavlja, kako naj bi svoj navdih našel v literarnem velikanu Ivanu Cankarju. Tako je privzel tudi Cankarjev psevdonim Julijan Mak in ustvaril ploščo Julijan Mak. Javnosti je pojasnil, kako naj bi ga Cankar pomirjal, z njim pa naj bi čutil neko povezanost. “Besedila vas bodo spomnila na nekaj, kar že veste, a ste pozabili, oziroma je ostalo nekje v ozadju in megli vaših misli, čustev. Jasno je, da živimo v težkih časih. Če nismo vedeli, koliko je vredno zdravje, nas je na to opozoril virus. “Izza razpok posijalo bo upanje,” pa je nota, ki jo Julijan Mak nosi v sebi. In kot vedno je navdih življenje, samo in vsi trenutki, dobri ali slabi, tvorijo celoto,” je mogoče še prebrati v opisu koncerta.

Zlatan Čordić – Zlatko pred Državnim zborom RS (Foto: YouTube)

Za udeležbo na spletnem koncertu, ki bo podprt s strani Eventima, bo potrebno v predprodaji odšteti 15 evrov, na dan koncerta pa 17 evrov. Glede na to, da že samo udejstvovanje Zlatka kaže, da bo šlo za politični aktivizem, le to še dodatno dokazuje tudi podatek, da bo na koncertu predstavil pesem Svoboda. Gre za pesem, kjer glasbenik izraža svoj gnev nad ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem, premierjem Janezom Janšo, seveda pa ne gre niti brez omenitve besede janšizem! V besedilu pesmi je namreč mogoče med drugim slišati naslednje:

“Ostajam rap zver, posluš me, Simoniti. V penzijo mrš ti in Zmago Plemeniti. Bodimo temeljiti, ljudje smo takih siti. J**** ministra, ki ima glavo v Janezovi riti. Ne repam za zabavo, nikol ne bom vam tih. Moja mati je Slovenija, fotr je pa BIH. Delaven kot mravlja, priden kot čebela, svoboden sem kot ptica. Stop janšizmu, svoboda vsem. Zdaj ni čas za tišino, čas je da pridemo ven. Svobodo omejil, tvoj čas se izteka. Z vsemi sredstvi si se spravil na enega človeka. Bee, ne. Nisi demokrat, ker prodajal si orožje, vem zvečer ne moreš spat. Tvoje roke so krvave, naše roke pa so čiste. Sodni dan je blizu, ko telo pojejo gliste. Dragi državljan Janez j*** vas v glavo. Janez ni država, Ivan toži to državo. Nisi se spremenu, barve si zamenu. Vsi na volitve, da bo plešasti popenu.”

Kulturni status je vlekel z “nategovanjem” države
Čemu se je Zlatko, še posebej v zadnjem času angažiral, je seveda jasno. Zlatka namreč jezi izguba odvzema kulturnega statusa in pa znano stališče ministra za kulturo, ki je že večkrat jasno in glasno povedal, da za prevarante in šarlatane, ki se sklicujejo na kulturo, ne bo prostora. Čemu je bil raperju Zlatanu Čordiću odvzet status smo že pisali. Čordić je leta 2016 poleg s. p., ki ga je že imel odprtega kot samozaposleni v kulturi, odprl še društvo “Svet je lep”, ki ga je izkoriščal za izogibanje letnemu cenzusu, ki ga kulturniki ne smejo preseči, če želijo biti upravičeni do državnega plačevanja prispevkov. Ko je ustanovil društvo z istim imenom je s.p. Svet je lep zaprl. Njegovo društvo je pravni subjekt, ki ima drug transakcijski račun in drugo davčno številko. Kot samozaposlen  v kulturi mora imeti en transakcijski račun in izdajati račune nanj. Uslužbenka na Ministrstvu za kulturo nam je pojasnila, da je na transakcijski račun kot samozaposleni v kulturi izdajal račune samo do višine cenzusa, da tega ni presegel, ostalo pa na svoje društvo Svet je lep. Ministrstvo za kulturo je to začelo preverjati, potem ko je Čordića nekdo prijavil. Ko je to odpravilo nadzor, je ugotovilo nepravilnosti, zaradi katerih mu je bil status samozaposlenega v kulturi odvzet.

Foto: FB Zlatko

Ko se razglašaš za kulturnika, človeku nedvomno ne more biti v ponos, ko uslužbenka ministrstva za kulturo, ki si je grozil, na Policijski postaji Ljubljana Center izreče naslednje: “Zaradi izrečenih besed, groženj o smrti, se počutim ogroženo, bojim se za svoje življenje. To jemljem kot resno grožnjo zoper moje življenje.” Kakorkoli, za koncert, katerega verjetno v tej obliki in vsebini ne bi bilo, če ne bi Zlatko zganjal tolikšnega političnega aktivizma, je bil po besedah Zlatka izbran skrbno. “Datum za koncert je bil ključnega pomena,” je namreč poudaril.

To, da na 27. aprila organiziraš koncert in ga nasloviš s “Svoboda”, je skregano z vsako pametjo. Kdor pozna namreč resnico, oziroma jo želi sprejeti, ve, da 27. aprila sploh niso snovali odpora ali se pripravljali nanj! Pri tem je nedvomno vredno spomniti na besede krščanskega socialista in ustanovitelja OF Edvarda Kocbeka, ki je davnega leta 1971 zapisal naslednje: “Zgodovina NOB ne pozna nobene uradne ustanovitve Osvobodilne fronte. Tudi antifašistična fronta ni bila ustanovljena, kajti ta je obstajala že pred razpadom Jugoslavije …,” je zatrdil glede famoznega praznika, ki ga še posebej goreče praznujejo borčevske organizacije.

Čeprav se je Zlatko vseskozi poskušal prikazovati, kot nevtralni glasbenik, ki se bori za dobro navadnih ljudi, se je kaj kmalu izkazalo, da njegov trenutni angažma, potem ko je Marjan Šarec vrgel puško v koruzo, ni naključen. Med volilno kampanjo pred evropskimi volitvami je namreč razkril, da je že izbral svojega kandidata Edisa Rujovića, ki je zanimivo, kandidiral ravno na listi stranke LMŠ. Čemu torej v preteklosti ni protestiral za boljši jutri, je jasno kot beli dan! Težko bo namreč nekoga prepričal, da so v času prejšnjih levih vlad, ki so bile na oblasti večino časa, rasle rožice in sijala mavrica. Sistemski problemi v zdravstvu, oskrbi starejših in pa popolnem zanemarjenju gradnje neprofitnih stanovanj, so namreč ravno posledica zanemarjanja dobrobiti navadnega državljana, za katerega naj bi se levica borila. Le v besedah seveda, ne v praksi! Ko pa desnosredinska vlada stopi naproti navadnemu človeku s PKP-ji, tega Zlatka seveda noče videti! No, so državljani, ki niso privilegirani, to sami občutili na Trr-ju!  Ravno v luči teh dejstev, njegova sporočila, ki jih skandira preko megafona in pesmi delujejo še toliko bolj puhlo in brez pravega pomena. Dvoličnost ni KUL, Zlatko!

Sara Kovač