fbpx

Covid-19 znova razsaja, ti pa si postavljajo večmesečne roke za strategijo upravljanja z epidemijo

Mario Fafangel (Foto: STA)

Število okužb s covidom-19 vztrajno narašča. Vlada napoveduje strategijo, ki bo pripravljena šele s 15. septembrom.

Število potrjenih okužb s koronavirusom v Sloveniji v zadnjih tednih narašča. Minuli teden so pri nas potrdili okoli 4170 primerov koronavirusnih okužb, približno 1370 več kot teden prej. Rahlo je v vzponu tudi število hospitaliziranih zaradi covida-19. Nekdanja vodja posvetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, infektologinja Mateja Logar je pred dvema tednoma za STA sicer ocenila, da se vsak dan okuži od tri do štirikrat več posameznikov, kot zaradi manjšega obsega testiranja kažejo uradni podatki. Zato predlagala povečanje dostopa do testiranja.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje danes predstavili izzive spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni. Po informacijah STA bodo predstavili tudi člane posvetovalne skupine za covid-19, ki bo odslej delovala v okviru NIJZ, in usmeritve obvladovanje širjenja novega koronavirusa. Po neuradnih informacijah STA bodo javnosti med drugim predstavili člane nove posvetovalne skupine za covid-19, ki jo bo, kot je že znano, vodil Mario Fafangel in bo po novem delovala v okviru NIJZ.

Situacija terja takojšnje ukrepanje
Konkretnih epidemičnih ukrepov po neuradnih informacijah STA danes sicer še ne bodo predstavili, pač pa bodo predstavili različne možne scenarije razvoja epidemije covida-19, na podlagi katerih bo nato posvetovalna skupina oblikovala predloge morebitnih epidemičnih ukrepov. Ob manjši obremenjenosti zdravstvenega sistema zaradi lažje oblike covida-19 po različici omikron sicer ni pričakovati t. i. semaforja ukrepov.

Minister Danijel Bešič Loredan je ob nastopu funkcije napovedal, da bo junija predstavljen le del strategije, v celoti pa bo pripravljena do 15. septembra. Ob takem hitenju za sestavo vlade bi državljani pričakovali večjo operativnost in pripravljenost za pripravo ukrepov, saj lahko nepredvidljiv razvoj dogodkov do takrat pripelje do katastrofe. Spomnimo, da si prejšnja Janševa vlada ni postavljala nekajmesečnih rokov, temveč je ukrepala takoj. 17 dni za pripravo in sprejem prvega protikoronskega zakona je standard, ki bi ga morala loviti nova Golobova vlada, vse bolj pa se zdi, da so zaspali za naslonjači takoj, ko so na vodilnih položajih naredili čistke in postavili svoje ljudi.

Sara Kovač