fbpx

Danes bodo odločali o razrešitvi Gorščakove; v kadrovanje RTVS bi se vmešaval tudi Štrukelj

Foto: STA

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj se vmešava v kadrovanje na javni televiziji in nasprotuje zamenjavi direktorice RTV Slovenija – seveda mu je v interesu, da javna RTVS ostane v rokah njegove politične opcije, hkrati pa ga verjetno že skrbi, da bi se počasi začel majati tudi njegov večni stolček. Programski svet RTV Slovenija bo sicer na današnji izredni seji odločal o predlogu za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, ki ga je vložil generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough. Grah Whatmough je predlog vložil 30. julija, Programski svet pa mora o njem po zakonu odločiti v 15 dneh. Po pravnem mnenju, ki ga je pridobil predsednik sveta Ciril Baškovič, bo danes sprejeta odločitev še pravočasna.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough direktorici Nataliji Gorščak očita, da ni spoštovala statuta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ker ni pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV programov ni ukrepala, prav tako ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega odgovornih urednikov na TV Slovenija – gre za poslovni odnos RTV Slovenija do podjetja Sportsmediafocus v delni lasti Tomaža Ambrožiča, moža odgovorne urednice RTV Slovenija Manice Ambrožič. Nacionalni medij bi namreč moral v prvi vrsti zagotavljati pluralno zastopanje mnenj in poskrbeti za uravnoteženo poročanje. A se je RTV Slovenija pod sedanjim vodstvom odgovorne urednice Informativnega programa spremenila v propagandno glasilo politične levice. Gorščakova po drugi strani meni, da je glavni razlog za predlog njene razrešitve ta, da ne sledi direktorjevim zahtevam po kadrovskih in programskih spremembah, ki jih sam v skladu s statutom javnega zavoda ne more izvajati.

V Sindikatu novinarjev Slovenije menijo, da se nadaljujejo neprimerni poskusi kadrovanja mimo ustaljenih postopkov. Po njihovih besedah se je najprej, sicer neuspešno, skušalo razrešiti odgovorno urednico informativnega programa Manico Ambrožič, sedaj je na vrsti Gorščakova. V sindikatu so opozorili, da nasprotujejo ukrepom vodstva, ki posegajo v uredniško in novinarsko delo. “Po naši oceni predstavlja predlog hitre razrešitve, ki je hkrati pomanjkljivo argumentiran, širše izrivanje statutarno in zakonsko opredeljenih vodilne vloge in funkcij Programskega sveta,” so zapisali in dodali, da je v konfliktu med direktorico in generalnim direktorjem slednji prekoračil svoje pristojnosti ter ogrozil insitucionalno mesto, uzakonjeni status javne radiotelevizije. Od generalnega direktorja tako pričakujejo ustavitev postopka razrešitve, od Programskega sveta pa, da bo ustavil morebitno enostransko razrešitev. Menijo, da bi programski svet moral med drugim odločati tudi o razmerju med tržnimi dejavnostmi in javno službo ter pomanjkanju stabilnih virov financiranja javne službe, “ki je zaradi večletnega politično motiviranega stiskanja javnih sredstev že močno finančno izčrpana“.

 

Foto: Twitter

Po poročanju STA je Gorščakova v odgovoru na predlog generalnega direktorja poudarila: “Toda eden temeljev sodobne, neodvisne javne televizije je v tem, da so direktorji in uredniki posameznih področij neodvisni in pri svojih odločitvah zavezani zgolj strokovnim standardom novinarske stroke.” Glede tega ima seveda prav, a najprej se je treba vprašati, v kakšni meri so novinarji in uredniki RTVS sploh še zavezani strokovnim standardom novinarske stroke. Že po kratkem pregledu njihovega programa je namreč več kot očitno, da so zavezani predvsem tranzicijski levici, za katero opravljajo propagandno službo. In če že moramo prisilno plačevati RTV naročnino, si vsekakor zaslužimo kaj več od njihovega enostranskega navijaštva.

Sara Bertoncelj