fbpx

Zgodovinski praznik slovenske identitete

Zmagovita Bitka pri Sisku, v kateri so tudi Slovenci porazili Sultanovo armado. (Foto: Facebook)

“Danes je 22. junij, zgodovinski praznik slovenske identitete! Slovenci smo bili skozi vso zgodovino vrhunski vojaki in obletnica ene najbolj veličastnih zmag Slovencev zasluži vse spoštovanje,” je poslanec SDS Branko Grims izpostavil pomen današnjega dne.

“22. junija 1593 je potekala bitka pri Sisku, ki je v zgodovini zabeležena kot zmaga Slovencev (Kranjcev) nad Turki. Jedro enot, ki so se odzvale obupnemu klicu na pomoč hrvaške posadke Siska in pod vodstvom Andreja Turjaškega porazile kar trikrat močnejšo osmansko vojsko ter jih potolkle do tal, smo bili namreč Slovenci,” je zgodovinski pomen današnjega dne pojasnil poslanec SDS Branko Grims.

Zmaga v bitki pri Sisku nas Slovence postavlja enakopravno ob bok največjim narodom Evrope, saj smo Evropo ubranili v enem najtežjih trenutkov, ko bi zmaga Turkov in torej radikalnega islama, pomenila konec neponovljive evropske civilizacije. “Slovenci smo lahko upravičeno ponosni na svojo vojaško tradicijo in svojo zgodovino!”

Poslanec SDS Branko Grims je izpostavil zgodovinski pomen Bitke pri Sisku, ki je potekala na današnji dan – 22. 6. 1593. Z njo je bil zaustavljen prodor radikalnega islama v naše kraje in Evropo. (Foto: Facebook)

Moderna Evropa in z njo tudi Slovenija je nastala in preživela samo zato, ker se je z orožjem obranila pred prodirajočimi islamskimi osvajalci. “Zato smo Slovenci to, kar smo!! Zgodovina nam s tem pošilja dragoceno sporočilo za prihodnost, če ga le hočemo razumeti…!” 
Domen Mezeg