fbpx

Danes predsednik slovenske vlade Janša gosti pomembne goste iz držav višegrajske skupine

Foto: Vlada RS

Premier Janez Janša bo danes gostil kolege iz višegrajske četverice – Madžarske, Češke, Slovaške in Poljske. Osrednje teme pogovorov bodo prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU, konferenca o prihodnosti Evrope, razmere na Zahodnem Balkanu in ostale aktualne evropske teme, so sporočili iz vlade.

V Sloveniji se bodo danes mudili posebni gostje, predstavniki vlad držav višegrajske četverice, ki postaja vse bolj pomemben faktor v Evropi. Slovenija ima namreč že vrsto let vzpostavljeno tesno sodelovanje z Višegrajsko skupino na različnih področjih in ravneh. Z omenjenimi državami ima namreč veliko skupnih interesov, ki izvirajo predvsem iz članstva v EU, geografske umeščenosti in podobne stopnje gospodarskega razvoja.

Predsedovanje Višegrajski skupini je sicer z julijem prevzela Madžarska. Poleg madžarskega premierja Viktorja Orbana v Slovenijo prihajajo še poljski premier Mateusz Morawiecki ter predsednika češke in slovaške vlade, Andrej Babiš in Eduard Heger.

Slovenija se sicer v vlogi predsedujoče Svetu EU ne bo mogla izogniti sporom na relaciji Bruselj-Budimpešta in tudi Bruselj-Varšava. Zunanji minister Anže Logar je v sredo v Evropskem parlamentu v imenu Sveta EU potrdil, da je zaslišanje v zastalem procesu po 7. členu v primeru Poljske in Madžarske zaradi kršitev temeljnih evropskih vrednot na dnevnem redu slovenskega predsedstva, še piše STA.

Sara Kovač