Davčni strokovnjak Simič miri panično računovodkinjo, ki zavaja o izplačilu plač: “Plače se lahko izplačajo tako, kot so se izplačevale do sedaj”

Mag. Ivan Simič. (Foto: STA)

Davčni strokovnjak in član vladne svetovalne skupine za pripravo protikoronskih ukrepov Ivan Simič zavrača očitke o neživljenjskosti prvega protikoronskega zakona. Odprto pismo predsedniku vlade, ministrom in odgovornim je namreč objavila direktorica računovodskega podjetja Marija Tomc Muc, ki se panično sprašuje, kdaj bodo obrazci za oddajo davčnih odtegljajev na voljo, saj bodo sicer izplačila plač zamujala. A Simič miri: “Plače se lahko izplačajo tako, kot so se izplačevale do sedaj.”

Direktorica računovodskega podjetja s sedežem v Ljubljani Marija Tomc Muc je javno pisala slovenskemu političnemu vrhu, ki mu očita, da ko so predstavljali smernice in ukrepe za pomoč gospodarstvu, ste namreč jasno in glasno, pred vso Slovenijo, obljubili, da bodo ukrepi za podjetnike minimalno birokratsko zapleteni in maksimalno birokratsko enostavni. Gospe in gospodje, če še ne veste, vam moram povedati, da ste tu popolnoma pogoreli.” V kritičnem tonu nadaljuje, da tako birokratsko zapletenih in nasprotujočih si postopkov v svoji karieri še ni srečala.

Tomc Muc v svojem odprtem pismu kakor ugotavlja, da naša državna uprava tega zakona ni sposobna v normalnem času in na normalen način spraviti v življenje, pri tem pa se sklicuje na obrazce, ki še niso bili na voljo, pa tudi na pojasnila in razlage zakonov, ki se po njenem menjajo iz dneva v dan. Pismo je sicer napisala 12. aprila, ko je bila večina plač za marec že obračunanih, omenjena pa se pritožuje nad tem, da obrazci za oddajo davčnih odtegljajev še niso na voljo ter se sprašuje: “Naj tudi oni (njihove stranke – podjetniki, op.a.) rečejo svojim zaposlenim – žal, v tem mesecu bodo plače po 23. 4.?” Prepričana je še, da kar se tiče vlog na Zavodu za zaposlovanje, pa naj bi bili še en korak nazaj, saj naj bi se zatikalo že pri pooblastilih.

Navedbe Tomc Muc ne držijo
A davčni strokovnjak in svetovalec mag. Ivan Simič je za Sta že uvodoma izpostavil, da navedbe direktorice Tomc Muc, da se plač ne more izplačati, ne držijo. Kako je torej možno izplačati plače, pojasnjuje: “Plače se lahko izplačajo tako, kot so se izplačevale do sedaj. Edina razlika je, da na Finančno upravo RS (Furs) ne bo oddan REK obrazec, kar pa pomeni, da se bo na davčni knjigovodski kartici davčnih zavezancev, ki so izplačali plače, izkazovalo preplačilo davka. REK obrazec bo pripravljen do 23. aprila 2020, takrat se bo oddal in zadeva se bo zaprla. Opravila se bo še korekcija za drugo polovico marca, to je za nazaj, kar je ugodnost za davčne zavezance in zaposlene.”

Eden najbolj priznanih davčnih svetovalcev v Sloveniji je za Slovensko tiskovno agencijo poudaril, da so poskušali zakon čim bolj poenostaviti in omogočiti dostop do pomoči čim večjemu številu državljanov, tudi za nazaj: “Govorim pa o obračunih plač, poročanju Fursu, oprostitvi plačila prispevkov, nadomestilu plače in podobno. Sam sem zagovarjal te rešitve, ker vem, kako deluje zadeva na strani davčnega organa in na strani davčnih zavezancev. Če je kdorkoli karkoli kriv, sem to jaz, in ne vlada, in ne člani posvetovalne skupine. Potem naj računovodje napadajo mene, toda istočasno naj predlagajo boljše rešitve v tako kratkem času. Ne maram posameznikov, ki ne vedo, kako deluje celoten sistem, samo kritizirajo in ne predlagajo rešitev, ki bi zadovoljile čim več udeležencev in čim več različnih kombinacij, in ne le individualnih potreb tistih, ki se razburjajo.”

Simič je sicer razočaran nad tem, ko gleda, kaj nekateri počnejo v računovodstvu in ne razume, da nekdo ni pripravljen narediti nekaj dodatnega za to, da podjetniki in zaposleni prejmejo pomoč tudi za nazaj. Za vse to pa morajo obstajati evidence. Presenečajo ga tudi besede omenjene računovodkinje, ki v svojem pismu trdi, da se “na vrat na nos spreminjajo informacijski sistemi, programirajo nove nastavitve obračunov, nadgradnje …”, na kar Simič pravi: “Mi uporabljamo program Opis od Opala in nimamo nobenih težav in tudi za naprej je že vse pripravljeno.”

Očitno je, da vse deluje tako, kot mora:

Simič zapis Marije Tomc Muc sicer ocenjuje za neprimernega, “saj v času te epidemije, ko se mnogi ukvarjajo s preživetjem zaradi bolezni in preživetjem zaradi gospodarskih posledic, ne prispeva k razumnemu reševanju zadev, temveč k ustvarjanju nepotrebnih težav”. Seveda pa je bil njen zapis zelo priročen za razne levičarje, ki so ga nekritično povzeli in še dodatno zlivali gnojnico po vladi, ne da bi se prepričali, kaj drži in kaj ne, prav tako pa tudi za Janševi vladi nenaklonjene medije, ki so z zapisom dotične direktorice dobili še eno orodje za tolčenje po trenutni vladi. Ekonomist dr. Matej Lahovnik je tako prepričan, da je odprto pismo “super publiciteta za računovodkinjo, ki nekaj ne razume oz. ne zna, čeprav gre v korist njenih strank, namesto, da bi vprašali Ivana Simiča ali FURS ali druge računovodje kako”.

Mimogrede, Simič na svojem Twitter profilu (TUKAJ) redno odgovarja na vsa vprašanja, postavljena tudi iz profilov, iz katerih ne gre razbrati, kateri posameznik se skriva za njimi, zato res preseneča, zakaj se omenjena direktorica računovodskega servisa ni obrnila direktno na Simiča, ki je član vladne svetovalne skupine za pripravo protikoronskih ukrepov, saj bi tako izvedela, kaj ji je narediti, iz prve roke. Razen, če njen namen ni bil izvedeti dejanske rešitve, temveč zgolj udrihati po ukrepih vlade …

Marjanca Scheicher