Delavci migranti z referendumom nad dvojno obdavčitev

Foto: STA

Delavci migranti, ki služijo kruh čez mejo v sosednji Avstriji, so v Državni zbor RS vložili referendumske pobude za zakon o izvajanju carinske zakonodaje ter noveli zakonov o upravnih taksah in kulturni dediščini. Po mnenju predstavnika delavcev migrantov Emerika Neumeistra je trenutna zakonodaja sporna in škodljiva, predsednik vlade Miro Cerar pa je nad njihovimi referendumskimi pobudami presenečen. 

Delavci migranti želijo z referendumskimi predlogi sporočiti, da je trenutna zakonodaja, predvsem zakon o dohodnini (v nekaterih členih), pisana v škodo nekaterim državljanom in državljankam – in ne da se upirajo državi. V četrtek nameravajo vložiti še tri dodatne referendumske pobude za zakone, ki so bili v parlamentu sprejeti prejšnji teden.

 “V javnosti se pojavljajo očitki, da nasprotujemo državi in izsiljujemo. A ne izsiljujemo ničesar, pač pa se želimo obnašati državotvorno, zato opozarjamo na določbe v zakonih, ki so v škodo državljanom,” je povedal Emerik Neumeister. Predsednik vlade Miro Cerar referendumskih pobud ne razume, saj se vlada glede možnih rešitev še vedno usklajuje s sindikatom.

Vlada zavrnila vse predloge delavcev migrantov
Delavci migranti so se sprva organizirali v civilno iniciativo Apače, ki se je kasneje preoblikovala v Sindikat delavcev migrantov. Predstavniki sindikata so si od vlade Mira Cerarja sprva obetali rešitve, nato pa so ugotovili, da ne bodo izpolnjene niti najmanjše obljube, saj so bili z vladne strani zavrnjeni vsi predlogi delavcev migrantov.

Vlada naj bi jim ponudila zgolj obročno odplačevanje davkov, ki pa jim prav nič ne pomeni, saj jih ne zanima, na koliko mesecev bo razporejeno odplačevanje davkov. Prepričani so namreč, da gre v njihovem primeru za dvojno obdavčitev.

Ž. K.