fbpx

Delež pozitivnih spet narašča in znaša preko 30 odstotkov! Beležimo 39 novih smrtnih primerov!

Foto: FB UKC Maribor

Po podatkih Vlade Republike Slovenije so v soboto ob 2646 opravljenih testih potrdili 884 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 33,4 odstotka, kar je več kot dan prej, ko je ta znašal 25,5 odstotka. V bolnišnično oskrbo je potrebovalo 1214 bolnikov, 201 je potreboval intenzivno zdravljenje. 41 oseb je bilo odpuščeno v domačo oskrbo. Umrlo je 39 obolelih s covidom-19, kar je eden manj kot dan prej. 

Po podatkih Covid-19  Sledilnika je bilo v soboto 20.047 aktivnih okužb. Največ novih okužb so znova zabeležili v Ljubljani, po število okužb pa sledijo: Maribor, Novo mesto, Koper, Celje, Šentjur, Krško in Kranj.

Starejših in bolnikov s kroničnimi boleznimi ne izpostavljajmo nevarnosti okužb

V povezavi s tem se je preko Twitterja odzval premier Janez Janša in poudaril, da nekoliko ugodnejša epidemiološka slika v primerjavi s prejšnjim tednom ni posledica nekaterih začasnih predprazničnih sprostitev, temveč zapor v tednu dni prej. “V dneh in tednih pred nami se na vsak način izognimo vseh tveganih stikov in stike nasploh omejimo na minimum,” je pozval.

“Med božičnimi prazniki bodo možni tudi obiski med člani več gospodinjstev, vendar prosimo vse, ki bodo to možnost izkoristili, da se po obiskih samoizolirajo vsaj za sedem dni,” je izpostavil Janez Janša in ob tem dodal, da bo mogoče le v primeru izboljšanja po praznikih vsaj delno odpreti vrtce in šole. “Prosimo vse, da v naslednjih tednih ne potujejo v tujino, še posebej ne v države Balkana, ker je epidemiološka slika povsod slaba.” Pogoji za vstop v Slovenijo (in večino drugih držav EU v soseščini) bodo po besedah Janše med in po praznikih zaostreni. Janša svetuje, da če je le mogoče, si vesel božič in srečo v novem letu voščimo na daljavo. “Če se kljub vsemu vseeno odločimo za obisk, še posebej pazimo, da ne izpostavljamo nevarnosti okužb starejše in bolnike s kroničnimi boleznimi,” je opozoril.

24. decembra in 25. decembra ter v primeru stabilne ali izboljšane epidemiološke situacije tudi 31. decembra in 1. januarja 2021 velja možnost stika z osebami največ iz dveh gospodinjstev, maksimalno šest odraslih oseb na zasebnih površinah. Otroci do 15. leta so izvzeti. 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure ter 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure za obiske ne veljajo omejitve gibanja med občinami in regijami.

Sara Kovač