fbpx

Delovno kosilo Goloba in Pirc Musarjeve: o Golobovih pritiskih na policijo ni bilo govora

Ljubljana, kabinet predsednika vlade. Izjava za medije po srečanju predsednika vlade Roberta Goloba z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar.

Premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar sta se srečala na prvem delovnem kosilu. Bolj kot za »delovno« kosilo je šlo (sodeč po preteklih dogodkih) za “prijateljsko” kosilo in dogovor, kako se bosta oglašala skladno z dogovorom globoke države in molčala, ko bo to potrebno. Kot je Pirčeva molčala ob preteklih kritičnih dogodkih, za katere je obljubljala, da se bo »vedno oglašala« – za razliko od nekdanjega predsednika Boruta Pahorja.

Premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar sta na prvem delovnem kosilu okrepila svoj že precej “tesen” odnos, ne dvomimo pa, da – kot to sama trdita – oba prepoznavata pomen odkritega in rednega dialoga za okrepljeno sodelovanje med institucijama v prihodnje, so zapisali na vladni spletni strani. Glede na molk Pirc Musarjeve ob preteklih očitkih Golobu, se zdi, da je njuno delovno kosilo namenjeno prej usklajevanju zgodb in definiranju “kritičnih dogodkov”, ki se predsednici očitno v preteklem obdobju niso zdeli dovolj “kritični”, da bi se zaradi njih oglasila.

Ne moremo mimo dejstva, da je Nataša Pirc Musar še pred kratkim “pridigala” o gledanju v prihodnost in dejstvu, da “vsi, ki jo poznajo, vedo, da se bo vedno oglašala ob družbenokritičnih dogodkih brez kakršnega koli oportunizma ali kalkuliranja,” kot je to povedala na RTVS v enem od intervjujev. Pa se je oglasila? Ne duha ne sluha ni bilo od nje, ko je njen prijatelj Robert Golob stremel k temu, da želi imeti svojo para vojsko, o tem lagal v DZ in zahteval odstop specifičnega načelnika policijske uprave Nova Gorica. Toliko o tem, da se bo “vedno oglašala”.

Ljubljana, kabinet predsednika vlade.
Izjava za medije po srečanju predsednika vlade Roberta Goloba z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar.

Pirc Musarjevi se nič od tega ni zdelo kritično, medtem ko je slaba dva meseca nazaj na RTV Slovenija pogumno govorila o tem, da nikoli ne bo tiho ob “družbenokritičnih dogodkih in to brez kakršnega koli oportunizma ali kalkuliranja”, pa vendar se zdi, da za njenim molkom stoji prav kalkulacija. “Oglasila sem se takrat, ko se mi je to zdelo potrebno. Večkrat sem že tudi povedala, da se mi zdi, da se sedanji predsednik, gospod Borut Pahor, ki ga sicer neizmerno spoštujem, premalokrat oglaša. Da se je premalokrat oglasil ob tistih najbolj kritičnih trenutkih,” je NPM očitala Pahorju, danes pa sama molči. V samo zadnjih nekaj tednih se je nabralo kar nešteto stvari, ob katerih bi se Pirc Musarjeva lahko oglasila.

Vse skupaj pa se je začelo z odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je javno povedala oziroma spregovorila o političnih pritiskih na policijo, specifično o tem, da je želel Golob na vsak način zamenjati direktorja PU Nov Gorica. NPM, ki je tudi velika nasprotnica “politizacije”, se ob tem ni kaj preveč oglasila takrat in niti ob dogodkih, ki so sledili.

Poudarimo, da je NPM v društvu “Onave”, kjer nastopa kot velika zagovornica žensk, pa vendar se tudi s tega razloga ni postavila za Bobnarjevo, žensko, ki je v zameno za resnico izgubila svojo pozicijo. Kako sploh še verjeti njenim besedam, ko pa ni izpolnila niti ene obljube doslej? In kako ne podvomiti v ločevanje predsedniške funkcije in funkcije premierja, ko pa sta doslej oba izrekla toliko laži in se usklajeno oglašala, ko je to zahtevala njuna predanost globoki državi?

Ana Horvat