fbpx

Do kdaj še nezakonito delo sodišča? Upravno sodišče v službi globoke države že drugič zadržalo imenovanje novih nadzornikov RTV!

Upravno sodišče je pred sejo nadzornega sveta RTV s sklepom ponovno ustavilo imenovanje novih nadzornikov RTV in sicer zaradi pritožbe starih nadzornikov, čeprav je vrhovno sodišče razveljavilo prvo odločitev in podalo navodila za zakonito ponovno odločanje. Odločitev zadrži odločitev do pravnomočne odločbe v upravnem sporu. Marsikdo v tej državi je sicer razočaran nad počasnim delom sodišč, zaradi česar tudi najbolj enostavni spori trajajo lahko tudi več let, toda ko gre za ohranjanje levih monopolov, sodišče ukrepa naravnost izjemno. Če seveda tako želi, in če so v ozadju dovolj močni interesi, ki so v veliki meri odvisni od političnih.

Upravno sodišče v sestavi Damjan Gantar, Darinka Dekleva Marguč in Jasna Šegan je ponovno zadržalo sklep vlade, s katerim je ta 16. aprila  imenovala nove nadzornike RTV Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala, in predčasno razrešila stare nadzornike Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer.

S sklepom je Vrhovno sodišče razveljavilo to odločbo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje, upoštevajoč spremembo in razvoj sodne prakse. Toda pozor, v ponovnem sojenju je upravno sodišče ponovno sledilo tožnikom, naj sodišče vladni sklep kot nezakonit odpravi ter zadrži pravne učinke do izdaje pravnomočne odločbe. In tako se je tudi zgodilo.

Ko gre za interese globoke države, sodišče ukrepa ekspresno
Pri tem zanimivo predvsem odločanje sodišča v prid starim nadzornikom. Po tistem, ko so bili 16. aprila imenovani novi nadzorniki RTV in je bil 29. julija sklicana seja nadzornega sveta, je upravno sodišče zadržalo razrešitev starih nadzornikov ravno na dan seje. S sklepom sodišča so bili seznanjeni tik pred sejo, zaradi česar te niso niti začeli, s tem pa so onemogočili pomembno razpravo. Na točkah dnevnega reda je bil finančni načrt za leto 2020, zaradi nesprejetja javni zavod RTV posluje po dvanajstinah.

https://twitter.com/BorutRoncevic/status/1308783702168698880?s=20

Da je šlo pri prvem sklepu upravnega sodišča za sila nenavaden manever, sprejet ravno pred sejo nadzornega sveta, pove, da ni šlo za nobeno naključje, ravno tako ni bilo nobeno naključje, da je do ponovnega sklepa prišlo zopet pred sejo nadzornega sveta RTV. Vendar pozor, novi nadzornik Rončević je že ped tednom dni, 23. septembra, na Twitterju omenil možnost, da bi sodišče s sklepom ponovno ustavilo sejo nadzornega sveta, kar se je tudi zgodilo. Rok za odgovor je sodišče postavilo 28. septembra, nato je padla še končna odločitev.

https://twitter.com/BorutRoncevic/status/1309088298611150849?s=20

Marsikdo v tej državi je sicer razočaran nad počasnim delom sodišč, zaradi česar tudi najbolj enostavni spori trajajo lahko tudi več let, sodni zaostanki pa se kopičijo, toda ko gre za pomembne interese ohranjanja levih monopolov, sodišče ukrepa naravnost izjemno. Če seveda tako želi, in če so v ozadju dovolj močni interesi, ki so v veliki meri odvisni od političnih interesov. Kdo v tej državi obvladuje sodstvo pa je tudi jasno kot beli dan. Lep primer je ravno članica senata Darinka Dekleva Marguč, ki je sicer leta 2017 v neki drugi sestavi senata zadržala deportacijo ilegalnega sirskega migranta Ahmada Šamija na Hrvaško. Tudi to odločitev je kasneje razveljavilo vrhovno sodišče.

Kot kaže, si lahko nekateri sodniki večkrat privoščijo nezakonita ravnanja povsem nekaznovano.

Sklep upravnega sodišča v Ljubljani.

Sara Kovač