fbpx

Dogovor podpisan, javnim uslužbencem višje plače

Foto: iStock

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar v imenu vlade in predstavniki 26 sindikatov javnega sektorja so podpisali plačni dogovor za prihodnje leto s spremljajočimi dokumenti. Zadovoljen je tako Koprivnikar, ker bo država lahko nadaljevala s stabilnim delovanjem, kot tudi sindikati, ker prvič po več letih izboljšujejo svoj položaj.

Koprivnikar je zadovoljen tudi zato, ker so uspeli dogovor podpisati z “nespornim kvorumom”. Od 40 reprezentativnih sindikatov jih je dogovor podpisalo 26, kar zadostuje za njegovo uveljavitev.

Med tistimi, ki so se izrekli proti podpisu, so Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, Sindikat vojakov Slovenije in Konfederacija slovenskih sindikatov, pa tudi Sindikat zdravnikov družinske medicine Slovenije – Praktikum in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije – Fides.

Kot je dejal Koprivnikar, so s podpisom dogovora uspeli zagotoviti, da bo v letu 2016 po eni strani državni proračun stabilen, po drugi strani pa bodo javni uslužbenci začeli počasi pridobivati tudi na plačilu za svoje delo. Meni namreč, da je treba gospodarsko rast deliti z vsemi.

Potrebni bodo dodatni ukrepi
Finančni minister Dušan Mramor je danes v Bruslju že napovedal, da bo dogovor s sindikati zahteval še določene dodatne ukrepe, ker gre preko tistega, kar je predvideno v proračunu. V proračunu je namreč predvideno 2,8-odstotno povečanje mase za stroške dela, medtem ko dogovor dosega okoli 3,47 odstotka.

Po njegovih zagotovilih je dogovorjeno, da bodo to razliko privarčevali pri drugih stroških v javnem sektorju, “tako da bo dejansko povečanje točno tako, kot je načrtovano v proračunu, in to je 2,8 odstotka”. Pri tolikšen povečanju so vsi cilji, ki so si jih zastavili za leto 2016, izpolnjeni, je še zatrdil minister.

Nekatere rezerve še vedno nedotakljive
“To je začeten korak, ki morda ni tako odločen, kot se je napovedoval v začetku, je pa verjetno bolj pomemben, kot se zdi ta trenutek,” pa je dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

Pojasnil je, da ne gre pozabiti, da so plače v javnem sektorju držale navzdol tudi plače v zasebnem sektorju, in da verjame, da bodo motivirale tudi delavce v zasebnem sektorju, da ravnajo podobno.

Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Drago Ščernjavič je izpostavil, da je prek različnih ukrepov javni sektor v osmih letih privarčeval 1,8 milijarde evrov. Če k temu prištejemo še tisto, kar se bo privarčevalo prihodnje leto, se po njegovih besedah prihranek približuje dvema milijardama evrov.

Tudi Ščernjavič pozdravlja, da se več ne govori o varčevalnih ukrepih, in pričakuje, da bo tako tudi drugo leto in da bodo govorili o določenih izboljšavah. Opozoril pa je, da je sindikalna stran pokazala na mnoge rezerve, ki pa so v tej državi še dokaj nedotakljive.

*Kako smo že pisali: Povsod je lepo, a v javni upravi najlepše

B. O., STA