fbpx

Dr. Anže Logar zahteva od ministra odgovor: Katere nove okoliščine v primeru iranskega pranja denarja preko NLB so znova odprle preiskavo?

dr. Anže Logar (Foto: STA)

Ali se zoper Dušana Florjančiča, ki je bil v letih 2010 in 2011 kot vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije zadolžen za preiskavo pranja iranskega denarja preko NLB, vodijo kakšni postopki?

Poslanec SDS dr. Anže Logar je na ministra za notranje zadeve mag. Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s preiskavo o iranskem pranju denarja v NLB. Logar se v svojem poslanskem vprašanju sklicuje na Nova24TV in na naš članek z dne 21. 3. 2o19 Policija naj bi znova odprla preiskavo o iranskem pranju denarja v NLB – jim lahko verjamemo, da bodo tokrat zadevo pripeljali do konca?, v katerem navajamo, da je “vnovično odprtje preiskave sicer zahtevalo specializirano državno tožilstvo na podlagi na novo ugotovljenih okoliščin iz medijev”. Gre za primer Farrokh, ki sta ga preiskovali dve preiskovalni komisiji prejšnjega sklica parlamenta, poslanci pa so v sklepnih ugotovitvah potrdili številne nepravilnosti, kršenja mednarodnih sporazumov in tudi nedelovanje organov pregona.

Logar odgovorne (NPU, GPU) sprašuje:

1. Na kaj se nanašajo te “na novo ugotovljene okoliščine”, ki omogočajo odprtje primera?

Na policiji še pojasnjujejo, da naj bi trenutno potekalo obsežno pridobivanje podatkov o posameznih transakcijah v smeri preveritve suma kaznivega dejanja pranja denarja pri tujih državnih organih.

Glede na to, da se to dogaja šele leta 2019, medtem ko se je posel v NLB odvijal med letoma 2008 in 2010, sprašujem:

2. Kdo je zatajil v preiskavi leta 2010 in 2011, da je postopek minil brez sodelovanja SDT, čeprav bi že zaradi obsega posla in množice sumov organi pregona morali temeljito preveriti vsako od spornih transakcij, ki se je realizirala v okviru primera Farrokh?

3. Kaj je ugotovil notranji nadzor, ki ga je zahtevala prejšnja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar glede postopka preiskave iz leta 2010/11?

Dušan Florjančič. (Foto: STA)

Za preiskavo v letih 2010 in 2011 je bil zadolžen vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije Dušan Florjančič. “V letu 2017 je ob izbruhu afere Farrokh v medijih večkrat trdil, da so podrobno preiskali primer in niso ugotovili ničesar spornega. Aktualne navedbe policije in SDT te trditve Dušana Florjančiča torej negirajo, kar zbuja dvom v strokovno delo vodje sektorja za gospodarsko kriminaliteto,” pravi Logar, ki dodaja, da je bilo februarja 2019 v Delu v članku z naslovom Dosedanji direktor Darko Majhenič ne bo več vodil Nacionalnega preiskovalnega urada navedeno, da naj bi se v vladajoči stranki (verjetno so mislili na LMŠ) za prevzem NPU navduševali ravno nad Dušanom Florjančičem.

Pisalo je: “Prav nad Florjančičem naj bi se po naših informacijah najbolj navduševali v vladajoči stranki, a so se na koncu premislili, saj so v javnosti pojavili zapisi, da naj bi Florjančič s tega položaja represivne organe v primeru gospodarskega kriminala usmerjal v skladu z interesi naročnikov pregonov.” Logar je v zvezi s tem vprašal ministra Poklukarja, ali drži navedba, da naj bi Florjančič v “primeru gospodarskega kriminala usmerjal v skladu z interesi naročnikov pregonov?”, pa tudi, na kaj konkretno se nanaša ta obtožba o domnevni zlorabi položaja.

“Ali je bila v zvezi s tem sprožena kakšna notranja preiskava? Ali se zoper Dušana Florjančiča vodijo kakšni postopki, bodisi notranji bodisi s strani SDT (oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili)? Če da, v zvezi s čim in kakšne so ugotovitve?” v svojem poslanskem vprašanju še sprašuje Logar.

J. G.