fbpx

Dr. Borut Štrukelj: Cepljenje bo prostovoljno in brezplačno za vse, tudi za tiste, ki v tem trenutku nimajo zdravstvenega zavarovanja

Redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj. (Foto: STA)

Včeraj so bili opravljeni 7003 testi. Potrjenih je bilo 2139 novih okužb s covidom-19. Delež pozitivnih testov je znašal 30,5 odstotka. Odstotek je še vedno visok, a 3,3 odstotne točke nižji, kot prejšnjo sredo. Novo okuženih je 290 manj, kot jih je bilo preteklo sredo. Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1282 pacientov. Intenzivno nego je potrebovalo 198 pacientov. Iz bolnišnic so bili včeraj skupaj odpuščeni 104 pacienti, na novo pa je bilo sprejetih 106 pacientov. Umrlo je 38 oseb.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 267 stanovalcev in 57 zaposlenih. Na novo okuženih v domovih za starejše pa je bilo včeraj 111 stanovalcev in 56 zaposlenih. Največ primerov okužb v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč  prebivalcev beležimo v Posavju (1447), najmanj pa v Osrednjeslovenski regiji (722). Po številu novih okužb #COVID19 izstopajo občine: Murska Sobota 30, Ljutomer 23, Novo mesto 88, Krško 55 in Sevnica 32, Celje 33, Velenje 60, Maribor 93, Ptuj 30, Ljubljana 169, Ivančna Gorica 34 in Medvode 27, Postojna 22, Koper 45, Idrija 34, Kranj 52 ter Tržič 22.

Govorec Jelko Kacin je pohvalil izjemen odziv državljanov na včerajšnji poziv ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, glede izpolnitve izjave za izkaz interesa za cepljenje. Podatki namreč kažejo, da je bilo v 24 urah oddanih že 16.930 vlog za izkaz interesa za cepljenje proti covidu-19. Dr. Borut Štrukelj z ljubljanske Fakultete za farmacijo je povedal, da se pričakuje, da bo 29. decembra prišlo pozitivno mnenje oziroma dovoljenje Evropske agencije za zdravila za sproščanje cepiva Pfizer v EU. Podobno velja tudi za cepivi Moderne in Astra Zeneca.

Cepivo je varno, odsvetujejo ga nosečnicam in mlajšim od 16 let
Počasi se kopiči nabor dobrih in učinkovitih ter seveda varnih cepiv. Natančna sestava vsakega cepiva bo objavljena takoj, ko le to pridobi pozitivno mnenje Evropske agencije za zdravila. RNA cepivo Pfizer je v maščobnem ovojčku, ki je sestavljen iz 4 maščobnih komponent, fosfatni pufer in fiziološka raztopina. Ni adjuvansov, ni konzervansov. Vsa tri cepiva bodo podvržena sistemu dveh odmerkov, v razmaku enega meseca. Sedem do devet dni po drugem odmerku smo zaščiteni proti virusu,” je pojasnil. Ta tri RNA in DNA cepiva so varna za uporabo tudi za bolnike s kroničnimi vnetnimi boleznimi. Ker še ni dovolj podatkov, je Štrukelj dejal, da trenutno svetujejo, da se nosečnice in doječe matere ter otroci mlajši od 16 let ne cepijo. Nezaželeni učinki cepljenja so lahko glavobol in bolečine v mišicah, ki izzvenijo v 2-3 dneh po cepljenju. “Cepljenje bo prostovoljno in brezplačno tudi za vse, ki v tem trenutku nimajo zdravstvenega zavarovanja. Prostovoljno cepljenje pomeni odgovornost do sebe in sodržavljanov,” je še poudaril.

Izolska bolnišnica je novo žarišče okužb
Dr. Dušan Deisinger, strokovni direktor Splošne bolnišnice Izola je povedal: “V naši bolnišnici je hospitaliziranih 57 bolnikov, od tega 4 na intenzivni negi, nihče sicer ni na ventilatorju.” Povedal je tudi da je v Splošni bolnišnici Izola je umrlo 40 covid bolnikov, najmlajši je imel 55 let, povprečna starost pa je bila 85 let. “Zaradi pomanjkanja kadra nam pomagajo zdravstvene ustanove v regiji in študentje,” je še pojasnil in dodal, da imajo trenutno na razpolago triindvajset študentov. Od vdora okužb z novim koronavirusom med bolnišnično osebje pred približno 14 dnevi s hitrimi antigenskimi testi testirali tudi vseh 860 zaposlenih. Skupno so med njimi potrdili 107 okužb aktivno okuženih oziroma takih, ki potrebujejo bolniško, pa je trenutno še 57. S hitrimi testi uspejo testirati med 180 in 200 zaposlenih dnevno, s čimer lahko čim prej odkrijejo potencialne prenašalce. Težava je, da do večine okužb pride, ko so okuženi še brez simptomov. Sicer pa izolska urgenca deluje kot doslej, je dejal Deisinger. “V primeru povišane telesne temperature in drugih simptomov se opravi hitri test, rezultat katerega je znan v 15 minutah, tako da to ne podaljša nadaljnjega zdravljenja,” je še poudaril. V tem času imajo sicer na urgenci manj bolnikov kot običajno, zato po njegovih besedah ni skrbi, da ne bi vseh teh, ki imajo neke dodatne težave oz. ne-covid bolezni, obravnavali povsem enako kot doslej.

 

Mag. Eva Grilc, specialistka javnega zdravja z NIJZ je pojasnila, da je porasel delež števila okuženih v Posavski regiji in na Obali. “Breme okužb je še vedno največje v starejših starostnih skupinah. Število primerov v domovih za starejše občane kumulativno še vedno narašča,” je dejala in dodala, da v zadnjih dneh sicer vidimo manjši upad števila novih okužb. Iz anket predvidevamo, da se največ ljudi verjetno okuži na delovnih mestih (25,7%) in v družini (22,9%). Skoraj osemindvajset odstotkov oseb pa ne pozna vira okužbe, je še pojasnila.

Novinarka je vprašala Grilčevo, ali je po njenem mnenju smiselno, da se še bolj zapre gospodarstvo. To vprašanje je sicer bolj primerno za strokovno svetovalno skupino, je ogovorila Grilčeva, je pa poudarila da je izrednega pomena, da se vsi držimo obstoječih ukrepov.

Sara Bertoncelj