fbpx

Dr. Logar postaja nočna mora za Jankovića: Odbor DZ brez glasu proti sprejel priporočila SDS za zaustavitev gradnje C0 kanala

Poslanec SDS v Državnem zboru in ljubljanski mestni svetnik Anže Logar (foto: STA)

Slovenska demokratska stranka je v zvezi z dogajanjem na vodovarstvenem območju v Klečah, kjer od ponedeljka zaradi začasne odredbe okrožnega sodišča v Ljubljani, da sme MOL kljub neustreznemu gradbenemu dovoljenju in neurejenih služnostnih poteh graditi kanalizacijski kanal C0, sklicala izredno sejo. Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor pa je brez glasu proti potrdil priporočilo SDS in koalicijskih strank za izredno sejo DZ na to temo, napovedana je za naslednji teden. “Soglasna podpora ‘ročni zavori’ za nadaljevanje sporne gradnje kanalizacije nad ljubljanskim vodonosnikom Kleče na odboru za okolje. Ta parlamentarni petek je dobil smisel,” je na Twitterju ob tem zadovoljno zapisal poslanec SDS v Državnem zboru in ljubljanski mestni svetnik Anže Logar, ki vodi opozicijo proti Jankovićevim namenom, da bi čez vodno zajetje speljal kanalizacijo.

Na seji parlamentarnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor je bil prisoten tudi državni sekretar Aleš Prijon, ki je med drugim v imenu ministrstva končno priznal, da je revizija projekta pokazala sume nepravilnosti v postopku. Minister Simon Zajc je doslej namreč molčal in dal tiho podporo Jankovićevemu projektu, čeprav je bil obveščen, da je MOL spremenil prvotne načrte o lahko gradnji v težko gradnjo, zaradi česar so se z “luknjo v zakonu” izognili zahtevi za izdelavo poročila ARSO o vplivih na okolje.

“V nekem civiliziranem svetu na splošno velja, da ne opravljaj potrebe na krožniku, iz katerega potem ješ,” je v svojem govoru na seji DZ v petek, 15. novembra 2019 povedal Logar. Tako tudi ne gre graditi “kanalizacijskega voda čez vodno zajetje, čez katerega se črpa voda za glavno mesto.”

https://twitter.com/AnzeLog/status/1195410369650593792

A kakorkoli to narekuje že sama zdrava pamet, se zdi da tega med odločevalcih na večih ravneh, tako državnih kot mestnih, primanjkuje.

“Lučaj stran je šentviško pokopališče, ki ga ne smejo širiti zaradi vodovarstvenega območja. Ne smejo prestaviti zidu zaradi domnevnega vpliva na podtalnico, dovolijo pa brez presoje vplivov na okolje prenos velike količine kanalizacije, torej iztrebkov, čez vodovarstveno območje. Razumi, kdor more,” je bil še kritičen  dr. Anže Logar.

Opozarjali že dalj časa, a oblast ni ukrepala

Na to smo na Nova24TV opozarjali že v aprilu 2019. Dovolj pove tudi dejstvo, da vse od takrat ministrstvo za okolje pod taktirko SMC-jevega Simona Zajca sploh ni ukrepalo. “Maja je bil sprejet sklep, ko bi normalen minister nemudoma na podlagi tega sprožil postopke. Danes smo novembra, pa še ni izbran niti izvajalec revizije,” je bi kritičen Logar.

https://twitter.com/urosminodras/status/1194225293331972096

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon je medtem pojasnil, da MOL še ni pridobil vseh gradbenih dovoljenj za celoten potek cevovoda. Po podatkih, ki izhajajo iz opravljenih nadzorov inšpektorata, investitor dela namreč opravlja na območjih, kjer ima gradbena dovoljenja, ne sme pa jih na delih, za katere jih nima, je pojasnil. Inšpektorji so po njegovih besedah sicer izvedli že več nadzorov in v tem smislu nepravilnosti ni ugotovil, poroča STA.

Pozvali k začasni prekinitvi del

Vseeno se stvari le premikajo v pravo smer. Namreč na izredni seji odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor so člani s 16 glasovi za in 0 proti potrdili dve priporočili SDS in koalicijskih strank za izredno sejo DZ, na kateri bo govora o spornem gradbenem projektu na vodovarstvenem območju Kleče.

Omenjeni odbor je ravno tako na predlog SDS po pisanju STA sprejel predlog naj ministrstvo za okolje in prostor nemudoma sprejme vse ukrepe, s katerimi bi se do pridobitve vse potrebne dokumentacije v zvezi s presojo o vplivu na okolje zadržalo, oziroma vsaj začasno ustavilo gradnjo kanalizacijskega kana C0.

Ivan Šokić