Nika in somišljeniki so več kot dve leti grozili in napadali drugače misleče

Nika Kovač (Vir: Fotomontaža Demokracija)

Na socialnih omrežji Inštituta 8. marec se je pojavil zapis, ki trdi, da se je Nika Kovač podala na policijsko postajo, saj se je na ulici vanjo zaletel moški in na njen račun in račun zavoda, ki ga zastopa, izrekel nekaj pikrih, predvsem pa naj bi grozil, da bo pokončal njenega psa. Ne boste verjeli, a za napad je obtožila kar Janševe lepljenke in našo medijsko hišo, ki razgalja ozadje njenega delovanja. Gre seveda za aboten napad in leva aktivistka je storila prav, da je napadalca prijavila. Ob tem seveda ne smemo pozabiti, da so prav njena organizacija in lobiji, ki jih zastopa, tisti, ki so odgovorni za degradacijo javne debate in nastanek pouličnega nasilja, ki ga niso nikoli v resnici obsodili. Danes pa kažejo s prstom na druge. 

Se še spomnite kolesarskih protestov med prejšnjo vlado? Še preden se je ta dobro formirala, so se na ulici pojavili aktivisti, veliko med njimi zaposlenih v nevladnih organizacijah, številni prav gotovo povezani z 8. marcem. Ti aktivisti so na ves glav vzklikali “Smrt janšizmu”, nek aktivist, ki ga množica ni utišala, temveč po tiho spodbujala, pa je celo vzklikal “Janšo je treba ubit”. Inštitut 8. marec proti takšnim izjavam ni povzdignil glasu.

Kasneje je bilo tovrstnih izpadov še veliko. Nikakor ni mogoče pozabiti primerov, ko so protestniki napadli tedanjega novinarja naše televizije Luko Svetino in druge, z nasiljem grozili poslancem in poslankam koalicije, ki nekega večera niso mogli brez spremstva specialne policije zapustiti parlamenta, napadli konvoj, ki je prevažal tujega državnika, poškodovali pročelje Državnega zbora … Gre za skoraj nepregledno število groženj z nasiljem in dejanskega izvajanja nasilja, ob katerem so Inštitut 8. marec in ona sama ostali tiho. Očitno je po njenem mnenju nasilje le takrat, ko se dogaja njej in njenim. No, karkoli, takole je zapisala na spletu.

V istem času, ko so v aktivističnem inštitutu javnosti sporočili prav gotovo zaskrbljujočo novico, pa je vodja poslanske skupine Jelka Godec objavila slikovni material, ki ga redno prejema na svoj domači naslov, prav tako z grozilno vsebino, ki pa ga policija do sedaj še ni uspela preiskati. Ne samo to, avtor zlonamernih in grozljivih zapisov je še dodal, da eno verzijo grozilnih zloženk prejema tudi policija.

Material z grožnjami, ki ga poslanka te dni prejema na svoj naslov, pa še zdaleč ni prvi. V času zadnje Janševe vlade so ministri pričeli dobivati na svoj dom pošiljke s tarčami na svojih glavah in glavah otrok. K pismom so bili priloženi naboji. Je 8. marec tedaj organiziral kak solidarnostni protest?

Boris Tomašič: Se vidimo na sodišču
Na sovražen zapis pa se je že odzval Boris Tomašič, ki je napad obsodil, a zaradi blatenja družbe, ki jo vodi, napovedal tožbo.

Ulično sovraštvo v vladni palači
To ulično sovraštvo je po državnozborskih volitvah dobilo domovanje v vladni palači. Predsednik vlade Robert Golob je kmalu po razglasitvi rezultatov prvega kroga predsedniških volitev presenetil s skrajno sovražnim napadom, ki bi ga brez sramu lahko primerjali s sovražno retoriko nacistov v predvojni Nemčiji.

Ali ni že res skrajni čas, da v slovenski demokraciji zaživi sporočilo, ki ga med to predsedniško kampanjo razglaša Anže Logar, ki pravi, da je čas, da narod začne sodelovati?

Gal Kovač