Dragi upokojenci, revščine je konec – vlada zvišuje letni dodatek za pet evrov!

Datum:

Vlada za 2023 zvišuje letni dodatek za upokojence, in sicer v vseh razredih za pet evrov glede na lansko leto. Upokojenci bodo prihodnje leto dobili več, ob tem poroča Delo – čeprav je jasno, da je teh 5 evrov že zdavnaj pojedla inflacija. “Bravo vlada, za javne uslužbence ni škoda denarja, za upokojence pa,” so ogorčeni upokojenci, ki menijo, da vlada iz njih brije norca. “Žal mi je, da sem jih volil,” je še komentiral upokojenec na enem od portalov, kjer so objavili vest o “povišanju” dodatka.

“Od 620 evrov pokojnine plačam 200 evrov za najemnino občinskemu stanovanjskemu skladu. 400 evrov mi ostane. Sem dobila poračun za plin – 190 evrov! Kako naj bi plačala, če si niti kosila ne morem skuhati,” je v oddaji Kdo vam laže? skrušeno povedala upokojenka z nizko pokojnino, ki ima za seboj 40 let delovne dobe. In še zdaleč ni edina, mnogi upokojenci shajajo še težje. Vlada Roberta Goloba se je te pereče problematike lotila tako, da so na dopisni seji v predlogu zakona o izvrševanju proračunov za 2023 in 2024 preoblikovali člen, ki se nanaša na izplačila letnega dodatka za upokojence. Zneski letnega dodatka se v vseh razredih zvišujejo za pet evrov glede na lansko leto, so sporočili po seji vlade.

Kot navaja ministrstvo za finance, je letni dodatek za upokojence za leto 2023 določen v različnih višinah. Prejemnikom pokojnin do 600 evrov se bo letni dodatek izplačal v višini 455 evrov. Prejemnikom pokojnin od 600,01 evra do 720 evrov se bo izplačal v višini 315 evrov, za tiste s pokojninami od 720,01 evra do 850 evrov pa bo znašal 255 evrov. Za prejemnike pokojnin od 850,01 evra do 1020 evrov se bo dodatek izplačal v višini 205 evrov in za tiste s pokojninami nad 1020 evrov v višini 145 evrov, poroča STA. Vlada si bo, kot zagotavlja, “kljub zahtevnim okoliščinam prizadevala za blaginjo državljanov ter ustrezne ukrepe za okrevanje gospodarstva.”

Po drugi strani mediji danes poročajo, da je inflacija v območju evra septembra na letni ravni dosegla 10 odstotkov, kar je nova rekordna raven – tako je v prvi oceni razkril evropski statistični urad Eurostat. Rast cen, ki jo poganjajo zlasti cene energentov v luči ruske vojne v Ukrajini, je bila v primerjavi z avgustom višja za 0,9 odstotne točke. Slovenija je imela septembra na letni ravni 10-odstotno inflacijo, kar je eno odstotno točko manj kot avgusta. Na letno inflacijo so najbolj vplivale podražitve prehrambnih izdelkov. Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se zvišale za 14,4 odstotka, kar je k inflaciji prispevalo 2,4 odstotne točke. Z 1,6 odstotne točke so sledile podražitve naftnih derivatov: tekoča goriva so se podražila za 44,1 odstotka, dizelsko gorivo za 34,8 odstotka in bencin za 20 odstotkov. Za 13 odstotkov višje cene stanovanjske in gospodinjske opreme in tekočega vzdrževanja stanovanj so letni indeks dvignile za 0,9 odstotne točke. V enem letu so se najbolj podražila trda goriva (+91,7 odstotka) in k skupni inflaciji prispevala 0,7 odstotne točke. Cene življenjskih potrebščin pa so se septembra glede na avgust znižale za 0,9 odstotka. V primerjavi s prejšnjim mesecem so se septembra zvišale tudi cene oblačil in obutve.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...