V Iranu ubili mlado TikTokerko – oblasti želele prikriti, da je bila ustreljena na protestih

Datum:

Triindvajset letna Hadis Najafi ni bila aktivistka, niti ni odkrito govorila o emancipaciji žensk na internetu, a so jo ubili na protestu. Protesti v Iranu trajajo že 12 dni in so se razširili po vsej državi, življenje pa je izgubilo na desetine ljudi. Po sobotnih podatkih je bilo aretiranih več kot 700 oseb. Hadis je pred odhodom na protest, ne da bi vedela, da bo zanjo usoden, posnela video, v katerem je povedala, da verjame v boljšo prihodnost, in ga poslala svojim prijateljem. “Na koncu bom srečna … ko se bo vse spremenilo,” je rekla. Uro kasneje je bila ustreljena.

Hadis Najafi (23) je bila ubita na ulici, medtem ko je protestirala proti strogim kodeksom oblačenja žensk v Iranu, poroča Sky News in pojasnjuje, da so jo ustrelili. Spomnimo, protesti po vsej državi, ki jih je 16. septembra sprožila smrt mlade Iranke Mahse Amini, ne pojenjajo. Pokojna je umrla v bolnišnici v Teheranu, potem ko jo je aretirala policija – domnevno zaradi preohlapnega nošenja hidžaba. Vzrok smrti trenutno ni znan, domnevajo pa, da je umrla zaradi hudih poškodb, potem ko jo je policija hudo pretepla. Masha in Hadis nista edini ženski, ki sta bili ubiti. V zadnjem tednu so po spletu zaokrožila še imena najmanj štirih drugih deklet, ki naj bi umrle v protestih.

Hadis ni bila aktivistka, niti ni odkrito govorila o emancipaciji žensk na internetu, so jo pa ubili v domačem mestu Karaj, ker je protestirala za pravico žensk, da živijo in se oblačijo, kot hočejo. Njena smrt je še poglobila jezo in nezadovoljstvo iranskega prebivalstva. Hadis je bila članica iranske generacije Z, mlada ženska, ki je odraščala z internetom in družbenimi omrežji. Bila je povezana s preostalim svetom na način, ki si ga njeni starši niso mogli niti predstavljati. Podrobnosti iz svojega zasebnega življenja je objavljala na TikToku in Instagramu ter imela 72 tisoč sledilcev. Rada je objavljala videoposnetke, na katerih pleše ob najnovejših glasbenih uspešnicah vključno s pop glasbo in iranskimi pevci. Njeni profili na družbenih omrežjih ne bi bili videti neprimerni nikjer drugje na svetu. Z nasmeškom na obrazu je v svojih oblačilih živih barv plesala v svoji sobi. Delala je kot blagajničarka v restavraciji in z veseljem delila modne nasvete na Instagramu. Snemala se je s hidžabom, a pogosto brez pokrivala za glavo in obraz – a le doma, nikoli v javnosti. Nošenje hidžaba je v Iranu obvezno ne glede na vero ali narodnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HADIS NAJAFI (@hadisnajafi78)

Družina več dni ni smela videti njenega trupla
Njena prijateljica je povedala, da jo je iranska policija večkrat ustrelila. Njena družina je odšla v bolnišnico, a jim niso dovolili dostopa do nje. “Več medicinskih sester je njeni družini reklo, naj bežijo, ker je bila Hadis na protestih, zato bi lahko bili tudi oni tarča, če bi prišla policija,” je še povedala njena prijateljica. Mož ene od Hadisinih sester dela za Basij (iransko paravojaško prostovoljno milico), zato so mu dovolili, da gre v mrtvašnico in opravi uradno identifikacijo. Samo on, njeni družini je niso dovolili videti. V petek zjutraj so njeni jokajoči materi in sestram dali videti njen obraz, da bi se prepričali, da pokopavajo pravo osebo. Pravega pogreba zaradi dogovora ni bilo. Potem ko je bila pokopana, sta se njeni sestri Afsoon in Shirin odločili objaviti njene fotografije in ljudem povedati, da je bila ustreljena. Oblasti niso želele, da bi povedali, da je bila ustreljena. Rekli so jim, naj rečejo, da je umrla v prometni nesreči ali naravne smrti.

Protesti trajajo že 12 dni in so se razširili po vsej državi, življenje pa je izgubilo na desetine ljudi. Prirejajo jih vsako noč od 16. septembra in kljub mednarodnim pozivom, naj prenehajo z zatiranjem protestnikov, jih oblasti še naprej ostro obravnavajo in jih imenujejo “uporniki”, ki “škodujejo varnosti in javni lastnini”. Po podatkih iz sobote je bilo aretiranih več kot 700 ljudi. Ženske na protestih zažigajo svoje naglavne rute in hidžabe ter na družbenih omrežjih delijo videoposnetke, na katerih si strižejo lase. Represija iranskih oblasti se je razširila tudi na splet. Dostop do interneta je v več provincah omejen, poroča NetBlocks, nadzorna skupina za blokiranje interneta. 21. septembra je bil na spletu prvič objavljen posnetek zamaskiranih moških, ki neposredno in od blizu streljajo na protestnike na bulvarju Eram.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...