fbpx

Drago Kos našel novo priložnost za krajo denarja, z NLB je sklenil novo pogodbo

Drago Kos (Foto: STA)

Podjetje nekdanjega kriminalista in šefa protikorupcijske komisije Draga Kosa, R.U.R., je letos pri državni NLB po poročanju Financ dobilo novi posel v vrednosti 43 tisoč evrov. Spomnimo. Septembra 2014 sta NLB in podjetje R.U.R. sklenila pogodbo, po kateri je Kosovo podjetje za NLB pregledovalo morebitne slabe naložbe in iskalo sume kaznivih dejanj. Iz tega posla je Kos “pokasiral” skoraj milijon evrov. S tem bajnim zaslužkom se je Drago Kos povzpel na prvo mesto med vsemi zaslužkarji v državi, poročajo Finance. Dogovorjeno je bilo, da je bil R.U.R. na uro plačan po 218 evrov, a dela je bilo očitno veliko.

Pogodba, ki je bila sklenjena septembra 2014 in od katere je Drago Kos odnesel bizarno veliko vsoto denarja, velja sicer do septembra letos, a NLB trdi, da novih poslov niso naročili že od maja 2016. Vprašamo se torej, s katerim delom si je Kosovo podjetje prislužilo tolikšno vsoto denarja.

Nova priložnost za krajo denarja z novo pogodbo
S spletne strani Nove Ljubljanske banke (NLB) je razvidno, da sta R.U.R. in NLB aprila letos sklenila novo pogodbo. Po poročanju Financ na banki pojasnjujejo, da je šlo za posel v višini 43 tisoč evrov, tokratna urna postavka pa bi naj znašala 212,75 evra. Kos pravi, da je šlo za drugačne storitve kot pri prvem poslu in je sodelovanje že končano.

V NLB o novem sodelovanju pravijo: ”Sodelovanje je že končano, šlo je pa za manjši, časovno in vsebinsko omejen projekt, povezan s problematičnim dolžnikom. Podrobnosti iz storitev, ki jih je za NLB izvajala družba R.U.R., ne moremo razkriti, saj bi to lahko negativno vplivalo na nadaljevanje aktivnosti, povezane s tem dolžnikom.”

Foto: STA

Uspeh Kosove preiskave iz pogodbe septembra 2014 so na NLB komentirali: ”Družba R.U.R. je korektno opravila vse dogovorjene storitve, novih pa ne naročamo.” Po neuradnih informacijah je bilo na podlagi Kosovega dela 17 ugotovitev sumov kaznivega dejanja, vloženih je bilo 50 kazenskih ovadb, 35 premoženjsko-pravnih zahtevkov v vrednosti skoraj 170 milijonov evrov in tri odškodninske tožbe. Ampak NLB naj bi bila z njegovim delom zadovoljna, češ, da ga je opravil hitro. Eden izmed sogovornikov iz NLB, ki je želel ostati neimenovan, pa je rekel: ”Izbran je bil tudi zato, ker razmišlja kot policist.”

N. Š.